![Untitled design](https://cdn.rasa.my/2019/03/Untitled-design-4.png)
Terasa nak makan aiskrim goreng? Kalau nak beli pun, susah jumpa gerai yang jual. Jadi apa kata anda cuba buat sendiri di rumah. Bahan-bahan sangat mudah malah lebih jimat. Boleh makan puas-puas! Jom cuba resipi perkongsian saudari Aisyah Azhar ni. Kalau tak habis, boleh juga bekukan dan nikmati bila-bila masa.
CARA BUAT AISKRIM GORENG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Roti sandwic
- Aiskrim – perisa ikut kegemaran masing-masing
CARA MEMASAK:
1. Ambil sekeping roti dan sudukan aiskrim secukupnya. Letak di tengah-tengah. Ambil sekeping lagi roti dan letakkan di atas aiskrim tadi.
2. Kemudian ambil cawan atau gelas dan tekap pada bahagian roti yang ada aiskrim tadi. Jika ada cookies cutter berbentuk bulat pun boleh juga guna.
3. Hasil roti yang telah ditekap. Jika ada lubang dekat tepi, tekan supaya roti tertutup kemas. Ia bagi mengelakkan aiskrim terkeluar sewaktu digoreng.
4. Simpan aiskrm yang telah ditekap tadi di dalam peti sejuk beku paling minimun 1 jam. Lebih lama lagi bagus.
5. Untuk menggoreng, panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak dan tunggu hingga minyak betul-betul panas.
6. Masukkan aiskrim roti dan goreng hingga keperangan. Balikkan dengan pantas kerana roti cepat garing.
7. Angkat dan toskan minyak. Nikmati segera.
Kredit resipi & foto: Aisyah Azhar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga
![Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga](https://cdn.rasa.my/2023/04/i-2023-04-06T092312.227.jpg)
Kuih tiram yang nipis dan rangup memang sedap. Asyik ulang makan sampai tak sedar nak habis sebalang. Lazimnya, kuih tiram atau dikenali juga dengan kuih lidah buaya ini sering ditemui ketika Hari Raya. Namun kini, kuih tiram lebih mudah ditemui walaupun bukan pada hari perayaan.
Kali ini, kuih tiram yang dikongsikan oleh Asmah Mohamad Ali ini ada dua warna iatu hijau dan kuning. Buat warna merah pun cantik, katanya. Tapi, kalau nak buat yang asli tanpa pewarna pun boleh.
Menurutnya, resipi ini diturunkan daripada arwah ibunya dan ditukar kepada sukatan gram untuk memudahkan kepada yang ingin mengikuti resipi ini. Sebelum ini, ibunya buat jualan kuih tiram yang asli tanpa pewarna. Jom kita cuba buat.
BAHAN-BAHAN:
(BAHAN A)
300g tepung gandum – Boleh beli online di sini
20g tepung jagung – Boleh beli online di sini
10g marjerin – adun sebati, bahagikan 3 bahagian (110g 1 bahagian)
(BAHAN B)
157g air tapis
5g garam – Boleh beli online di sini
(BAHAN GAM TEPUNG)
50g tepung beras – Boleh beli online di sini
50g tepung jagung
50g minyak
*Adunkan sebati.
CARA MEMASAK:
Adunkan sebati kesemua bahan A. Bahagikan 3 bahagian kepada 110g setiap bahagian.
Kacau sebati pula bahan B. Bahagikan kepada 3 bahagian, kepada 54g setiap satu bahagian. Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna Starbrand.
Untuk gam tepung, adunkan juga semua bahan sehingga sebati.
Gam tepung yang telah sebati.
Doh yang telah siap.
Ambil 1 doh, leperkan sedikit supaya mudah nak mesin menggunakan mesin pasta.
Mula-mula guna mesin nombor 3 (tebal). Kemudian, potong tengah, dapat 2 keping. Guna pula mesin nombor 9 (nipis).
Sapukan gam tepung. Tinggalkan sedikit bahagian hujung tak perlu gam supaya masa menggoreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.
Boleh mula gulung sampai hujung.
Ulang langkah sampai habis.
Ambil 1 gulung, potong selebar 1 jari telunjuk atau 1cm. Buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.
Ambil 1 potong, tekan sedikit dengan jari. Kemudian, tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.
Kemudian, masukkan 1 keping. Dah timbul, terbalikkan. Kemudian, buat seperti dalam gambar menggunakan garfu dan lidi.
Dah siap.
Kredit: Asmah Mohamad Ali
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Ayam Goreng Kunyit Rasa Lebih Sedap dan Padu, Ikut Resipi Ini
Rai Hari Kegembiraan Tanda Syukur Dengan Bubur Merah Bubur Putih
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
15 Resipi Masakan Menggunakan Air Fryer, Cepat dan Mudah
![15 Resipi Masakan Menggunakan Air Fryer, Cepat dan Mudah](https://cdn.rasa.my/2024/05/Untitled-design-1-1-1-1-1-2.png)
15 resipi masakan menggunakan air fryer, cepat dan mudah. Ibu-ibu berkerjaya mesti suka masak menggunakan air fryer kan? Memang jimat masa dan tenaga.
Dengan air fryer, makanan akan bertambah sihat sebab kita tak perlu guna minyak masak yang banyak ataupun tak perlu guna minyak langsung.
Apa lagi, jom kita cuba 15 resipi masakan menggunakan air fryer yang RASA sediakan ni!
PIZZA CRAB RANGOON
BAHAN-BAHAN:
1 paket kecil crabsticks
4 ulas bawang putih
2 biji lada benggala
1 cawan daun sup
250gm cream cheese
1 sudu besar lada berperisa
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos berperisa
2 keping paratha
Sos pasta
Mozarella
Perfect bakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BAKAR
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air pandan dikisar & ditapis
1cawan tepung gandum
1 cawan santan
3/4 cawan gula
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh pewarna hijau
Bijan secukupnya
3 biji telur
1 cawan susu cair
1/2 sudu teh perisa pandan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PRAWN POTATO CHIPS
BAHAN-BAHAN:
3 biji kentang
200gm isi udang | Dikisar
1/2 cawan mixed vege | Lobak merah & Jagung sahaja
Garam
Minyak
Chilli Flakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CREAMY COCONUT PUDDING
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
300ml santan (150ml santan pekat + 150ml air)
Butter
Tepung gandum
Aluminium cup
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TERUNG SUMBAT
BAHAN-BAHAN:
4 biji terung
5 ulas bawang putih | Dicincang
2 biji tomato | Dipotong dadu
Daun Ketumbar | Dicincang Halus
Chilli flakes
Minyak panas
2 sudu makan sos tiram
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
HOKKAIDO MILK TOAST
BAHAN-BAHAN:
200ml susu full cream
2 biji kuning telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh esen vanila
4 keping roti
Keju mozarella
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ayam bersih
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DRY TOFU
BAHAN-BAHAN:
Tauhu
1 sudu makan Garlic powder
1 sudu makan Serbuk lada putih
2 sudu makan minyak masak
Daun bawang
Cili merah
Bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA BITES & SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
6 Resipi Enak & Mudah Yang Boleh Dihasilkan Guna Roti Sandwic Yang Hampir Tamat Tempoh.
![6 Resipi Enak & Mudah Yang Boleh Dihasilkan Guna Roti Sandwic Yang Hampir Tamat Tempoh.](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-1-6.jpg)
Roti sandwic yang hampir tamat tempoh biasanya sudah sedikit keras dan tidak enak dimakan. Nak dibiarkan begitu sahaja, sayang pula lebih-lebih lagi jika roti masih lagi banyak. Usah buntu kerana ada pelbagai sajian yang anda boleh hasilkan menggunakan roti ini. Bukan yang biasa-biasa tau. Semuanya enak belaka. Jom cuba!
1. LASAGNA ROTI
BAHAN-BAHAN:
- 1 buku roti Gardenia – digelek
- 400gm daging kisar
- 2 biji bawang besar/bawang Holland potong dadu
- 2 ulas bawang putih
- 1 botol Sos Spageti Leggo’s ( napoletana) 575gm
- Sayur campur (ikut selera suka byk mana)
- Sedikit lada hitam
- Sedikit lada putih
- Sedikit gula
- Sedikit tepung gandum
- 1 sudu kecil oregano/mix herbs (optional)
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak utk menumis
- Sedikit tepung jagung
- Air
- 2 keping Keju cheddar
- Keju mozarella untuk topping
CARA MASAK KUAH LASAGNA:
- Tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu.
- Masukkan daging kisar, kacau hingga masak / berubah warna.
- Masukkan sos spagetti. Tambah air dlm botol sos spageti td 1 botol dan tuang skali..
- Masukkan serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan oregano/mix herbs. Setelah mendidih, masukkan sayur campur..tambah tepung jagung yg di bancuh dgn air utk pekat kan sikit kuah td.. Perasakan dengan garam dan gula.
- Masak skejap. Tutup api, ketepikan.
CARA MASAK SOS PUTIH:
- Tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu.
- Masukkan sedikit tepung gandum..kacau sampai warna sedikit perang.
- Masukkan air.
- Masukkan serbuk lada hitam, serbuk lada putih, garam dan gula.
- Masukkan 2 keping keju cheddar. Optional. Cik letak sebab tak ada susu. Jadi cik gantikan dengan keju cheddar.
- Masak sekejap sampai mendidih dan pekat. Tutup api, ketepikan.
CARA MEMASAK LASAGNA ( guna loyang 8×8):
- Letak kuah lasagna dalam loyang.Kemudian sedikit sos putih.Susun roti yang digelek atas kuah dan sos tadi.
- Letak semula kuah lasagna, kemudian sos putih atas roti yang disusun dalam loyang.
- Ulang lagi langkah ni hingga roti, kuah lasagna dan sos putih habis.Pastikan lapisan atas sekali ditutup dengan kuah lasagna dan sos putih.
- Taburkan keju mozarella di atas lapisan terakhir.
5. Bakar dalam oven selama kira2 20-30 minit ( suhu tu ikut pada oven masing-masing).
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mis Julie Biz
2. APPLE PIE
BAHAN INTI:
- 4 biji epal merah (dadu)
- 1 sudu besar gula (gula perang lebih sedap)
- 1 sudu besar mentega
- 1 batang kayu manis (seeloknya guna yang serbuk)
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
BAHAN LAIN:
- Roti sandwic
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air dan tepung jagung. Agak-agak dah wangi dan sedikit lutsinar, masukkan 1 cawan air dan tutup. Biarkan mereneh.
- Bila air dah agak kering, rasa epal, kalau dah lembut boleh masukkan tepung jagung. Kacau sebati & tutup api. ( Nota : kalau ada perahan lemon masuk akhir sekali. (optional)
- Leperkan roti putih dan letak inti epal di antara roti (letak di tengah membukit) & tekap guna cawan.
- Goreng 1 persatuhingga keperangan.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hasliza Abu Hassan
3. AISKRIM GORENG VIRAL
BAHAN-BAHAN:
- Roti sandwic
- Aiskrim ( apa-apa perisa).
CARA MEMASAK:
- Ambil2 keping roti, bentukkan bulatan dengan gelas. Ia supaya senang nak masuk aiskrim.
- Lepas tu ambil 1 sudu aiskrim letak kat tengah. Ambil gelas sekali lagi pusingkan sampai membentuk bulatan. Buang lebihan roti tadi.
- Masukkan aiskrim ke dalam minyak panas. Agak-agakdah kekuningan,angkat terus.
- Nikmati segera.
Kredit resipi & foto: Rebecca Melessa
4.PIZZA ROTI SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
- Roti gardenia
- Cheese mozarella
- Sosej / isi ayam / isi ketam ( direbus )
- Lada benggala
- Mayonis
- Sos cili
CARA MEMASAK:
- Sapukan sos cili atas roti dan susunkan dalam loyang.
- Aturkan sosej / isi ayam dan lada benggala diatas roti tersebut mengikut kesukaan sendiri.
- Sapukan mayonis dan taburkan cheese mozarella.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskn 200ºc selama 5 minit.
Kredit resipi & foto: Nurin Sorfina
5. PUDING ROTI KRIM KEJU BERCOKLAT CIP
BAHAN-BAHAN
- 10 keping roti
- 2 cawan susu segar
- 1/2 cawan gula perang
- 250 gram krim keju
- 1 biji telur
- Coklat cip
- Vanila Essence
CARA MENYEDIAKAN:
- Potong 4 roti dan susun dalam loyang hingga habis.
- Tuangkan susu segar atas roti. Rendam dalam 15 minit.
- Pukul cheese sampai gebu dan masukan telur. Pukul lagi.
- Dalam bekas yang lain masukkan gula perang dan essen vanila. Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan adunan cheese ka atas roti dalam loyang tadi.
- Taburkan coklat cip diatas roti
- Bakar suhu 180 darjah, lepas 20 minit, turunkan ke 150 darjah. Bakar dalam masa 40 minit.
Nota: Oven guna kipas dan api atas bawah
Kredit resipi & foto: Maslina Meor Radhi
6. PUDING ROTI PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 10gm agar-agar tali
- 3 cawan air
BAHAN KISAR:
- 4 keping roti | dicarik
- 1 cawan susu cair
- 1 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula halus
- 2 biji telur
- 2 sudu makan marjerin
- Beberapa pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
- Masak agar-agar tali bersama air hingga larut.
- Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk berisi larutan agar-agar. Masak hingga pekat.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan menggunakan pewarna pilihan.
- Tuang adunan yang telah diwarnakan tadi ke dalam bekas bersesuaian secara berselang-seli. Tuang perlahan-lahan.
- Sejukkan dalam peti sejuk. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Norlida Salleh