Sedapnya makan cokodok pisang panas-panas. Bagi yang teringin sangat nak makan, ni ada resipi Cokodok Pisang sedap dan mudah perkongsian saudari Cik Pooja yang boleh dicuba. Menurut empunya resipi, resipi ni memang hasilnya lembut dan tak serap minyak. Pendek kata, pasti puas hati. Tengok gambar je pun dah dapat rasa sedap. Rugi kalau tak cuba.
COKODOK PISANG TAK SERAP MINYAK
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi. 2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli. 3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam. 4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Bila dapat makan kuih yang memenuhi cita rasa seperti pulut sekaya bakar ni memang puas terasa. Lemak manis tak terkata. Kalau beli belum tentu dapat nikmati yang betul-betul sedap. Buat yang teringin nak buat sendiri, boleh lah mencuba resipi yang dikongsi ini.
1.beras pulut rendam 2-3jam
2.kukus beras pulut bersama santan sampai pulut masak
3.boleh panaskan oven dlu sementara pulut nak masak
4.bila pulut dah masak pindahkan masuk dlm loyang yg nak guna untuk bakar.. Kukus siap2 dlm loyang yg nak bakar pun xpa, sy kukus dlm bekas lain dulu sbb sy guna tray untuk bakar, x muat dlm pengukus.. Dah masak pulut baru sy pindahkan masuk dalam tray untuk bakar.. Sy guna tray 4segi sama.. Lebih kurang 12 x 15 ukuran tray..
5.pulut yg dah siap masak tu tekan2 bagi padat, nnti skaya dia x turun masuk dlm pulut..
Adunan skaya(bahagian atas)
– 4 1/2 cawan santan pekat(blend skali dengan daun pandan untuk dapatkan santan pandan)
-6biji telur gred A
-1 1/2 cwn gula pasir(boleh ejas ikut suka nak manis lagi atau nak tawar lagi, yg ni sedang2 saja)
-1 1/2 cawan tepung gandum
-garam sikit
Cara memasak:
1.Blend semua bahan di atas**
2.siap blend, tapis dan tuang atas pulut yg dah tekan2 bagi padat tadi..
3.Masuk dlm oven, bakar 75minit
4.Suhu atas 200°c, bawah 150°c… Suhu sila ikut oven masing2,hangit makcik x tanggungjawab no
5.Siap
Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cwn air (atau secukupnya)
1 sudu teh garam
Untuk sira gulanya
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA PENYEDIAAN
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
Menu yang satu ini tidak pernah jemu makan. Biarpun berapa kali menikmatinya. Cara membuatnya juga berbeza-beza yang penting bahan asasnya ialah pisang. Nak sedap gunalah pisang emas.
Chuqodoq Pisang Loqstaq
10 biji pisang emas (dilenyek)
1 1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 cawan kelapa parut
4 sudu makan brown sugar
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
1.Sediakan kuali & panaskan minyak secukupnya.
2.Kemudian lenyekkan pisang jangan lumat sangat dan masukkan tepung gandum, tepung beras, gula perang & kacau sebati
3.Selepas itu masukkan baking powder, soda bikarbonat & garam kacau sebati
4.Jika adunan terlalu pekat boleh masukkan sesudu dua air .
(Peringatan jangan cair sangat)
5.Goreng dan balik-balikkan sehingga masak.
6.Angkat & toskan minyak dan boleh dihidang.
SELAMAT MENCUBA! 😘
Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...