Enaknya kalau dapat makan Chicken Chop. Kena pula dengan sos sedap, coleslaw yang berlemak, perghhh…Memang kecur liur. Bagi anda yang nak cuba buat menu ni dekat rumah, resipi perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni boleh dicuba. Mudah, sedap dan tak guna banyak sangat bahan. Memang berbaloi buat untuk makan satu keluarga. Kuah Chicken Chop ni pun sesuai juga untuk lamb grill, stik atau meatball.

 

RESIPI CHICKEN CHOP HOMEMADE SEDAP

Cara Masak Chicken Chop Yang Garing, Sedap & Kurang Berminyak

BAHAN-BAHAN CHICKEN CHOP:

  • Paha ayam secukupnya
  • Telur
  • Serbuk roti secukupnya – beli online DISINI

CARA MEMASAK:
1. Lapah paha ayam bagi mengeluarkan tulangnya. Kemudian cuci bersih dan toskan airnya.
2. Pukul telur dan celupkan isi ayam tadi.

Cara Masak Chicken Chop Yang Garing, Sedap & Kurang Berminyak
3. Kemudian salutkan dengan serbuk roti hingga rata.

Cara Masak Chicken Chop Yang Garing, Sedap & Kurang Berminyak
4. Panaskan minyak dan goreng ayam guna api sederhana hingga garing dan kekuningan. Pastikan tidak guna api besar keraan ayam akan hangus dan isinya tidak masak.
5. Angkat, toskan minyak dan ketepikan seketika.

 

BAHAN SOS LADA HITAM:

IKLAN
  • Bawang holland – beli online DISINI
  • Bawang putih – beli online DISINI
  • 1 biji ubi kentang – rebus – beli online DISINI
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 kiub pati ayam – beli online DISINI
  • Sos lada hitam secukupnya – beli online DISINI
  • 1 sudu makan tepung gandum – beli online DISINI
  • Lada hitam kisar secukupnya – beli online DISINI
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Masak Chicken Chop Yang Garing, Sedap & Kurang Berminyak

CARA MEMASAK:
1. Potong dadu halus bawang holland dan bawang putih. Jumlahnya ikut kesesuaian ayam. Jika buat banyak, lebihkan.
2. Masukkan sos lada hitam, ubi kentang, tepung gandum, lada hitam, garam, gula dan sedikit air. Kisar sebati.
3. Cairkan mentega dan tumis bawang dadu tadi. Masak hingga wangi.
4. Kemudian masukkan bahan yang dikisar. Kacau sebati.
5. Tambahkan kiub pati ayam dan kacau lagi hingga sos berkilat. Rasa sos bagi memastikan ia cukup rasa.
6. Kepekatan sos boleh diubah ikut cita rasa. Jika suka cair, tambahkan air.
7. Hidangkan bersama Chicken Chop dan coleslaw.

Cara Masak Chicken Chop Yang Garing, Sedap & Kurang Berminyak

BAHAN COLESLAW:

  • Kubis – dibersihkan
  • Lobak merah – dibersihkan
  • Mayones – beli online DISINI
  • Sedikit gula
  • Sedikit air panas

CARA MEMASAK:
1. Ambil kubis dan lobak merah. Cincang halus. Boleh juga dipotong dadu kecil.

Cara Masak Chicken Chop Yang Garing, Sedap & Kurang Berminyak
2. Masukkan mayones, sedikit gula dan sedikit air panas. Gaul rata.
3. Simpan Coleslaw di dalam peti sejuk seketika sebelum dinikmati.

IKLAN

Kredit resipi & foto: SuiSan Aliezsha

 

Tercari-cari pilihan KUALI NON STICK terbaik? Boleh pilih DISINI. Ada macam-macam jenis dan saiz.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Guna 3 Bahan Je. Ini Resipi Roti Bakar Ala Kopitiam Super Lazat & Mudah

IKLAN

Resipi Kek Marble Klasik Lembut & Gebu Tanpa Guna Ovalette

Buat Puding Sedap Guna Biskut Lemak. Makan Sejuk Memang Best!

Cara Masak Kuah Bakso Sedap Tanpa Guna Banyak Bahan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=iINYYS6UqxQ