Jemu asyik makan nasi je? Apa kata masak hidangan yang lebih ringan untuk sajian makan malam keluarga hari ni. Salah satu menu yang ringkas tapi sedap ialah Bihun Goreng Taucu ni. Memang best. Sekali cuba, pasti tak menyesal. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

RESIPI BIHUN GORENG TAUCU

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm bihun
  • 100gm tauge – buang ekor
  • 100gm daun bawang – hiris pendek
  • 1 keping kek ikan – hiris
  • 150gm udang – buang kulit
  • 3 sudu makan pes cili kering
  • 2 sudu makan pes taucu
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu malam sos tomato
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu makan minyak masak

BAHAN KISAR HALUS:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan udang kering – rendam & tos
  • 2 sudu makan ikan bilis – rendam & tos

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumsi bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan pes cili kering. Kacau lagi dan masukkan taucu. Kacau rata.
3. Seterusnya masukkan udang. Apabila sudah bertukar warna, tambahkan sos tiram dan sos tomato. Gaul.
4. Masukkan bihun yang telah direndam tadi. Masukkan juga sedikit air dan masak hingga bihun lembut.
5. Tambahkan tauge dan daun bawang serta perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya.
6. Angkat dan sedia untuk dinikmati.