
Di musim cuti ni, lauk berasaskan ayam pastinya antara menu wajib ada setiap kali waktu makan. Maklumlah, budak-budak ni lauk lain kurang minat. Jika hari-hari masak menu yang sama, buntu juga kan? Jadi boleh cuba resipi Ayam Perap Mayo perkongsian dari saudari Ezani Hana Syafniza ni. Dijamin enak dan menjilat jari. Mudah sahaja cara pembuatannya. Jadi, selamat mencuba!
RESIPI AYAM PERAP MAYO
BAHAN-BAHAN:
- Ayam – jumlah ikut suka berapa banyak
BAHAN PERAPAN:
- Halia
- Bawang putih
- Mayones
- Sos Tiram
- Kicap manis
- Madu
- Serbuk Cukup Rasa @ Kiub Ayam
( **bahan perapan bergantung pada jumlah ayam yang digunakan)
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk halia dan bawang putih.
2. Campur semua bahan dan gaul sebati. Ubah suai rasa jika mahu lebih manis atau lemak. Jika mahukan rasa manis berlemak, lebihkan madu dan mayones.
3. Perap ayam selama 5 jam keatas.
4. Ayam yang diperap boleh digoreng dan dibakar. Sedia untuk dinikmati.
5. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Ezani Hana Syafniza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Masak Oren Chinese Style Mudah Buat Dan Tidak Jemu Makan

Senang sangat nak buat menu ini. Kurang minyak, tanpa gula. Perlu sedikit garam dan beberapa bahan saja. Sedap makan dengan nasi panas-panas. Rasa dan bauan oren tu buat ketagih je nak tambah nasi.
AYAM MASAK OREN CHINESE STYLE
Bahan-bahan:
6 ketul ayam
1 biji bawang holland – dipotong dadu-BELI ONLINE DI SINI
2 ulas bawang putih – dicincang-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu makan sunquick perisa oren
1 sudu makan sos cili-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu makan kicap manis
1 sudu sos ikan
Sedikit tepung jagung
Cara memasak:
1) Perap ayam bersama oren sunquick, garam dan lada sulah. Gaul ayam tadi bersama tepung jagung dan goreng hingga keemasan. Kemudiaan angkat dan ketepikan
2) Panaskan kuali bersama satu sudu minyak. Tumis bawang holland, bawang putih dan lada sulah hingga naik bau
3) Masukkan sunquick, sos cili, sos tiram, sos ikan sehingga sebati
4) Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sehingga kuah melekat pada ayam sepenuhnya. Sedia untuk dihidang
Kredit: Maryam Hussain
Masakan Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis Untuk Sekeluarga Nikmati
Ismail Izzani Masak Nasi Minyak, Kurma Ayam Dan Popia Sambal Dengan Chef Wan, Mesranya ‘Cucu’ & ‘Atuk’

Tercuit hati melihatkan kemesraan penyanyi muda Ismail Izzani dengan Datuk Chef Wan. Chef Wan membahasakan dirinya sebagai atuk kepada Ismail, iyelah beza jurang tiga generasi tu ibarat pangkat cucu tu. Gurau senda dan gelak ketawa menyulami sembang mereka.
Dapur hari tu berkumandang nyanyian Ismail menceriakan Datuk Chef Wan pada hari itu. Anak kepada Datin Suliza Salam bukan sahaja mewarisi wajah ibunya tetapi juga kemerduan suaranya.
Dalam episod Rasa Nostalgia Ramadan musim kedua, episod ke 16 Chef Wan seronok melayan ‘kerenah’ Ismail yang kelihatan mesra sekali dengan ‘atuknya’. Ismail memang pandai mengambil hati dan menghormati orang tua.
Ismail menunjukkan minat masak bila sempat bertanya apa rahsia memasak Chef Wan yang menjawab.”Memasak ni kena penuh minat dan kegembiraan dengan niat untuk menggembirakan hati orang lain yang menikmatinya”.
Bagi yang tak berkesempatan menyalin resipi ni dia tiga masakan dari dua selebriti ini.
1. NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 125 ml minyak sapi
- 10 biji bawang merah kecil (hiris)
- 3 ulas bawang putih (hiris)
- 2 helai daun pandan (cerai-ceraikan)
- 1 kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 6 kuntum bunga cengkih
- 10 biji badam
- 125 ml stok ayam
- 4 sudu besar susu sejat
- 125gm beras basmathi
- 4 sudu besar air mawar
- Saffron
- Halia
- Garam
- Kismis hitam & kuning (kisar)
- Kismis hitam & kuning (tidak kisar) Bahan hiasan :
- Bawang goreng
- Kismis
- Kacang
- Badam goreng
- Daun ketumbar CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih sehingga naik bau.
3. Seterusnya masukkan daun pandan, bawang merah kecil, halia, dan bawang putih yang dihiris halus. Kacau sehingga warna keperangan dan naik bau.
4. Masukkan kismis hitam dan kuning yang telah dikisar ke dalam periuk dan sedikit badam.
5. Setelah itu, masukkan beras basmathi, kismis dan dikacau bagi sebati.
6. Masukkan stok ayam dan susu sejat. Kacau beras bagi sebati.
7. Masukkan saffron, garam dan biji badam ke dalam periuk.
8. Tuangkan air mawar dan masukkan lagi biji badam. Tunggu sehingga nasi siap masak.
9. Letakkan bahan-bahan hiasan setelah nasi siap dimasak.
2. KURMA AYAM
BAHAN-BAHAN :
- ½ ekor ayam (dipotong)
- 3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap 1, rendam
- 2 biji tomato merah, didadu
- 1 biji cili merah, belah 2
- 1 biji cili hijau, belah 2
- 1 biji bawang besar belah 4
- ½ cawan pati santan
- 1 camca besar bawang goreng
- 2 ½ camca besar penuh rempah kurma
- 3 sudu makan yoghurt perisa asli
- Minyak masak
- Asam gelugor
- Garam
- Gula
- Air
Bahan Kisar:
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3 biji buah keras
- Daun pudina
Bahan Tumis:
- 2 tangkai daun kari
- 1 biji bawang besar, hiris
- 3/4 camca teh jintan kasar
- 3/4 camca teh jintan halus
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- Halia
- Bawang putih
- Daun pandan
Bahan Hiasan:
Daun pudina
Daun ketumbar
Limau kasturi
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
2. Masukkan kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga, jintan halus dan jintan kasar. Tumis sehingga wangi.
3. Masukkan daun pandan, daun pudina, dan semua bahan kisar ke dalam periuk.
4. Masukkan rempah kurma, ayam, santan dan air. Kacau bagi sebati dan reneh sampai ayam masak.
5. Masukkan garam, gula, kentang dan tomato. Reneh sehingga kentang empuk.
6. Masukkan bawang goreng dan bahan-bahan hiasan. Hidangkan panas dengan nasi.
3. POPIA SAMBAL
BAHAN-BAHAN:
- Kulit popia
- 1 sudu besar tepung gandum (bancuh guna air 4-5 sudu besar untuk jadikan pelekat)
Bahan Inti:
- 1/2 biji kobis (hiris nipis)
- 2 batang lobak merah (sagat)
- 3 biji tauhu (goreng dan potong dadu)
- ½ biji sengkuang (hiris nipis)
- 10 ekor udang (dicincang halus)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- Sos tiram
- Kicap cair
- Daun ketumbar
- Garam
- Serbuk lada sulah
- 2 sudu besar minyak
- Minyak untuk menggoreng Bahan hiasan:
- Bawang goreng
- Bijan
Bahan sos :
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 3 ulas bawang putih (cincang halus)
- 4 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- Kismis
- Bawang merah
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan udang.
2. Masukkan tauhu, kicap cair, sos tiram, dan semua sayuran. Kacau sehingga agak layu.
3. Masukkan daun ketumbar, bawang goreng, bijan dan sedikit garam.
4. Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
5. Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti. Gulung dan sapu bancuhan tepung gandum pada hujung gulungan. Buat hingga siap.
6. Goreng gunakan api sederhana hingga betul-betul garing. Toskan dan angkat.
TERUSKAN MENONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN MUSIM KEDUA SEPANJANG RAMADAN INI
Teruskan menonton Rasa Nostalgia Ramadan dengan resipi yang menarik dan menyelerakan dari Datuk Chef Wan bersama artis dan selebriti jemputan yang lain berkongsi masakan yang menjadi nostalgia Ramadan masing-masing.
Rasa Nostalgia Ramadan musim kedua bersiaran dari Isnin hingga Jumaat, setiap jam 5 petang di Astro Prima di saluran 125 dan Prima HD di 105.
DAN JUGA RESIPI INI :
Muffin Telur Berkeju Dengan Inti Ayam, Ramuan Agak-agak Aje.
Snek Paling Berbaloi! Hanya 3 Bahan Asas Boleh Buat Chicken Nachos Ni!

Tak perlu berbelanja lebih, kini kamu pun boleh buat sendiri chicken nachos di rumah. Resipinya mudah, hanya perlu 3 bahan asas sahaja kamu dah boleh buat potluck hujung minggu atau makan bersama keluarga sambil tengok bola nanti!
RESIPI CHICKEN NACHOS
BAHAN-BAHAN:
- 1/ Ayam cincang
- 2/ bawang besar potong dadu @cincang
- 3/ sos spaghetti tradisional
***Sebungkus tortilla chips boleh dibeli dr speedmart
****Chia seed (untuk di tabur selepas dihidang)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan Ayam didalam minyak panas & tunggu hingga masak
2. Setelah masak ketepikan seketika ayam tadi untuk menumis bawang hingga kekuningan
3. Masukkan sos spaghetti tradisional, kacau hingga sebati dan perasakan dengan garam
4. Susun tortilla chips didalam pinggan, kemudian bolehlah di tabur sos yang telah masak tadi ke atas tortilla chips, kemudian di tabur Chia seed. Taraaa, siap untuk dihidang!
Untuk lebih meriah boleh juga di tambah capsicum, tomato dll.
Kongsi resipi: As Zulqa
https://www.facebook.com/as.adele.5/videos/517118148704012/