Bulan puasa ni, ayam panggang pastinya antara lauk berbuka yang sangat laris. Tengoklah kalau di bazar Ramadan. Kalau gerai yang jual ayam golek, pasti ramai yang beratur. Harganya pun boleh tahan mahal. Jadi, bolehlah cuba buat sendiri. Lebih jimat & sedap!
1. Satukan semua bahan rempah kemudian lumurkan pada ayam. Sebaiknya perap seketika supaya bahan rempah meresap ke dalam isi. Boleh juga letak ubi kentang, bawang atau sayuran.
Ads
2. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Bakar ayam selama 1 jam 30 minit atau hingga ayam masak sepenuhnya. Waktu memasak mungkin berbeza mengikut saiz ayam.
3. Jika suka, boleh tabur mix herbs selepas ayam masak.
Kombinasi rasa pedas dan sedikit masam menjadikan hidangan ini sangat enak. Sajian Cilantro Lime Chicken ini juga boleh dijadikan sajian bagi anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan.
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam | potong kecil
4 sudu makan minyak zaitun
1 sudu makan empingan cili
2 biji limau nipis | ambil jus sahaja
1 biji tomato | hiris
1/2 biji cili benggala hijau | potong dadu
1/2 cawan daun ketumbar/cilantro | cincang halus
4 ulas bawang putih | titik
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Untuk bahan perapan, masukkan ayam, daun ketumbar, bawang putih, cili benggala, bawang putih, hirisan tomato. Gaul rata.
Tambah pula dengan minyak zaitun, jus limau nipis, empingan cili dan serbuk lada hitam. Gaul rata dan ketepikan.
Panaskan ketuhar pada suhu180C.
Sementara itu, alas dulang pembakar dengan aluminium foil, kemudian masukkan perapan ayam di atasnya.
Taburkan di atasnya dengan sedikit empingan cili .
Bakar lebih kurang 15 minit. Angkat dan hidangkan.
Laksa beras homemade memang mempunyai tekstur yang berbeza jika dibandingkan dengan laksa kering. Jika anda teringin nak buat laksa sendiri,boleh cuba resipi perkongsian saudari Nora Sheka di bawah ini. Memang mudah! Malah bila buat sendiri, tentunya lebih bersih, diyakini halal serta memang jimat wang. Selamat mencuba!
RESIPI LAKSA BERAS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras cap teratai
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil minyak masak
Air panas mendidih secukupnya | bergantung jumlah tepung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
2. Gaul semua bahan menggunakan sudip kayu sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan tepung kepada beberapa bahagian mengikut saiz acuan laksa. Uli doh menggunakan tangan apabila doh menjadi suam. Jangan biar sampai tepung sejuk. ( Sapu sedikit minyak di tangan untuk elakkan tepung melekat). Jika tiada acuan laksa, boleh guna mesin pasta atau apa-apa acuan bersesuaian.
4. Masukkan doh ke dalam acuan dan tekan ke dalam periuk kukusan. Sapu sedikit minyak pada pengukus bagi mengelakkan laksa melekat.
5. Kukus selama 20 minit. Pastikan air dalam kukusan betul-betul mendidih sebelum mengukus laksa. Bila tepung kelihatan berkilat, ia menandakan laksa telah masak.
6. Angkat dan rendam dalam air sejuk. Biar seketika.
7. Setelah laksa sejuk, lerai-leraikan laksa tersebut. Masukkan laksa kecdalam penapis dan alirkan di bawah air mengalir. Toskan. Sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda.
Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 sudu makan susu pekat manis
1 biji limau nipis/perah airnya
1 biji bawang besar/dimayang bulat
2 helai daun pandan
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
¾ cengkih
4 biji pelaga
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi
4 sudu makan minyak biasa
Beberapa titik pewarna merah
Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk. 2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan). 3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis. 4. Setelah mendidih masukkan beras. 5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning 6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
1 kg daging/dipotong kiub
4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
3 biji bawang besar/dikisar
5 sm halia/ dikisar
1labu bawang putih
1 tin susu cair
2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
3 sudu makan sos tomato
4 biji kentang/ dibelah empat
½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
3 helai daun pandan
1 senduk minyak bawang goring
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan cili boh
3 sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK : 1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk. 2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau. 3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk. 4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak. 5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika. 6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
2 biji bawang merah /dimayang halus
4 ulas bawang putih /dimayang halus
2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
2 sm kunyit hidup /dimayang halus
1 ½ sudu teh garam
2 keping asam keeping
5 biji cili siam
4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
Sedikit gula secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan. 2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi. 3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi. 6. Masak dalam 5 minit dan matikan api. 7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
½ biji nenas /dihiris nipis
1 biji timun /dihiris nipis
Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:
6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
750 ml air
3 sudu makan cuka
2 ketul gula melaka
5 ½ sudu makan cili boh
5 sudu makan gula
2.5 sm belacan
6 biji cili padi
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: Cara sediakan bahan rojak: 1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air. 2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik. 3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan. 4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka. Cara masak kuah: 1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk. 2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih. 3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih. 4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul. Jenis masakan : Laksa Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sm halia
Sedikit garam
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
1 sudu makan halba
3 ulas bawang merah/ dikisar
1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
2 ulas bawang putih /dikisar
1.5 sm halia/dikisar
3 sudu makan cili boh
1 ½ sudu gula
3 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali. 2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa. 3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat. 4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi. 5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang. Saiz hidangan : 6 orang Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.