Bulan puasa ni, ayam panggang pastinya antara lauk berbuka yang sangat laris. Tengoklah kalau di bazar Ramadan. Kalau gerai yang jual ayam golek, pasti ramai yang beratur. Harganya pun boleh tahan mahal. Jadi, bolehlah cuba buat sendiri. Lebih jimat & sedap!
1. Satukan semua bahan rempah kemudian lumurkan pada ayam. Sebaiknya perap seketika supaya bahan rempah meresap ke dalam isi. Boleh juga letak ubi kentang, bawang atau sayuran.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Bakar ayam selama 1 jam 30 minit atau hingga ayam masak sepenuhnya. Waktu memasak mungkin berbeza mengikut saiz ayam.
3. Jika suka, boleh tabur mix herbs selepas ayam masak.
Kalau ditanya pada min, masakan gulai ayam Kelantan memang ada kelainan tersendiri. Memang sedap, tak puas makan.
Tetapi jika diikutkan sebenarnya, ada beza antara menu gulai dan kari tau. Baik dari segi rasa, warna dan aroma gulai.
Menerusi perkongsian daripada cikgu Afy AL Habibi, untuk menyediakan gulai ini, gabungan rasa yang tercetus unik sesuai dengan citarasa orang Kelantan.
Jadi tak pelik pun jika gulai Kelantan punya rasa manis di hujungnya. Itulah gaya turun-temurun dari generasi lama meletakkan gula atau nisse dalam masakan untuk melengkapkan keistimewaan gulai ayam cara kami.
GULAI AYAM KELATE SEDAK SENGOTI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong & dibersihkan 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) 4 sudu besar rempah kari cikgu afy 1 cawan air asam jawa ( 1 gelas air + dua cubit asam jawa) – beli online di sini ½ relung nisse – beli online di sini 1 sudu besar garam bukit ½ sudu kecil perisa 1 1/3 cawan santan pekat – beli online di sini Lada hijau Siam ½ sudu besar kerisik – beli online di sini
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan 4 sekawan sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar sehingga garing dan wangi. 2. Masukkan rempah kari cikgu afy. Gunakan api paling perlahan. Biarkan rempah garing sehingga terbit minyak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sekejap. Kemudian, masukkan perasa peringkat pertama (nisse, garam bukit, perisa). Biarkan sehingga pes pecah minyak.
4. Kemudian masukkan ayam seekor yang telah dibersihkan. Masukkan secawan air. Gaul rata. Tutup dengan tudung periuk.
5. Biarkan ayam sehingga agak empuk. Masukkan santan kelapa pekat. Jika air ayam sudah kering sebelumnya, tambah air kosong. Ikut kepekatan gulai yang diingini. 6. Masukkan perasa peringkat kedua (gula, garam). Sesuaikan dengan citarasa masing-masing.
7. Untuk menaikkan aroma kuah gulai ayam Kelate, masukkan lada hijau Siam dan ½ sudu besar kerisik. 8. Tutup api selepas kuah gulai memekat dan mendidih beberapa kali. Siap! Selamat mencuba resepi cikgu afy.
Ni resipi sedap German Cookies. Bahan asasnya 4 bahan aje iaitu tepung kentang dan mentega, gula aising dan tepung gandum. Kalau guna mentega bergaram, tak yah masuk garam
Yang penting guna kan mentega asli kaya berkrim, sertaus peratus mentega asli, baru 'kick' rasanya. Jom cunagi
GERMAN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250gm Pure Butter (Lurpak, SCS, Anchor, Golden Churn)
80gm Gula Icing
350gm Potato Starch (Tepung Kentang)
150gm Tepung Gandum
Secubit garam (abaikan kalau guna salted butter)
CARA MEMASAK:
-Putar mentega dengan gula aising hingga sebati
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
-Ambil sedikit adunan, makcik guna sudu sukatan 1/2 spoon utk bg biskut sama besar
-Kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar.
-Tekan garfu atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
– Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 10 minit (oven makcik kecik 45liter jer, oven besar mungkin 15 minit). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara….
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...