Ramai yang suka makan Kuih Pulut Sekaya atau juga dikenali dengan nama Kuih Tok Aji Serban tetapi tak berani nak cuba masak sendiri di rumah kerana risau kuih ini sukar untuk dihasilkan. Jangan bimbang, sebenarnya mudah sahaja. Anda boleh rujuk resipi langkah demi langkah perkongsian saudari Asmida Nor. Lengkap dengan gambar. Barulah mudah untuk dirujuk. Jom cuba! Hasilnya memang enak dan beliau guna resipi ini untuk jualan juga. Selamat mencuba!
Makan malam nak yang simple dan mudah tapi nak sedap? Kamu boleh cuba buat resipi ni nampak mudah, ringkas dan berkhasiat. Untuk anak-anak yang sukakan Chicken Wrap kat restoran makanan segera tu, kamu boleh la cuba idea masakan ni ala-ala pun okla kan…
Chicken Wrap Ala Twister KFC
Bahan-bahan:
Roti Tortila secukupnya..( ada jual di pasara raya jenama Massimo)
Jarang dengar resipi nasi limau purut, tetapi jika kamu jenis yang suke mencuba resipi-resipi baru boleh mencuba resipi yang dikongsikan oleh Zilareseipe ni. Nampak sanagt menarik, mesti wangi dan lazat!
RESIPI NASI LIMAU PURUT
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan margerin
1.5 cm halia | kupas dan hiris
2 ulas bawang putih | dihiris
4 ulas bawang merah | dihiris
1 batang serai | dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu makan stock ayam
2 cawan beras Basmathi | di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Panaskan Margerin di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya
Kredit resipi: zilareceipe
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
1. Masukkan air dan gula dalam kuali. Kacau sampai air gula menggelegak, kemudian masukkan pewarna pilihan. 2. Kacau-kacau sekejap. Bila agak-agak warna dah sebati, masukkan bihun. 3. Kacau lagi sampai warna dan bihun bersalut rata.
4. Bila dah bersalut elok, boleh angkat letak dalam dulang atau apa-apa bekas. 5. Panaskan minyak dalam 1kg. Bila minyak dah panas, ambil sedikit bihun dan goreng sekejap, masukkan dalam apa-apa acuan.
Tauhu Wrap Daging ialah pilihan high protein low carb yang mudah, cepat dan sedap. Ketahui cara membuat wrap sihat ini dengan langkah ringkas dan rasa penuh padu!