Cili kering adalah antara bahan rencah masakan yang paling penting terutamanya dalam penghasilan masakan Melayu. Cuma, bila nak masak, agak leceh untuk membuang biji cili ni. Jumlah biji cili juga menentukan tahap kepedasan cili. Jadi, jika tidak suka pedas boleh kurangkan jumlah biji cili dalam kisaran rencah masakan anda.

Untuk teknik yang akan dikongsikan ini, mereka berjaya buang hampir 2kg biji cili daripada 6kg cili kering yang digunakan. Nak tau tekniknya jom scroll gambar dibawah:

 

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING TANPA GUNTING

 

1. Pertama sekali, rebus cili didalam periuk/kuali sehingga cili lembut.

 

2. Apabila cili sudah lembut, gunakan gunting besar (kami guna gunting pokok tu) untuk potong cili. Potongan menggunakan gunting adalah sangat mudah ketika ini kerana cili sudah lembut, seperti gunting air saja. Ringan.

IKLAN

 

3. Apabila sudah puas hati semua cili telah siap dipotong. Tutupkan api dan rehatkan seketika. Nampakkan berapa banyak biji cili dah keluar tu?

 

4. Kemudian, sediakan satu besen air. Ambil satu tapis yang berlubang besar untuk menapis cili. Pastikan lubang tapis adalah besar supaya biji cili mudah jatuh.

IKLAN

 

5. Di dalam besen, goyangkan penapis dalam bentuk bulatan & atas bawah. Anda akan dapat lihat semua biji cili jatuh ke bawah dan cili masih berada di atas penapis. Ulang step ini sehingga selesai.

 

IKLAN

6. Kalau tiada penapis, guna bakul pun boleh, janji lubangnya besar. Selain membuang biji cili, habuk cili juga dapat dibersihkan.

 

7. Hasilnya! Jangan risau memang akan ada biji cili sikit sikit lagi, memang kena ada kalau tidak sambal anda tidak pedas langsung nanti. Selamat mencuba! 

 

Info: Untuk menghancurkan biji cili ketika dikisar boleh tambahkan sedikit minyak masak.

Kredit: Mama G Food Industries