Bebola ayam homemade ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga.

BAHAN-BAHAN:

  • Isi ayam ( anggaran 400gm)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu teh lada sulah
  • 2 sudu makan tepung jagung

PENAMBAHAN JIKA SUKA:

  • Lobak merah | disagat
  • Daun sup @ daun ketumbar | dihiris

CARA MEMASAK:

1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.

IKLAN

2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.

IKLAN

3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.

IKLAN

4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.

5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.

Kredit resipi & gambar: Mummy Chomey