Cili jeruk adalah antara hidangan sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Kalau makan mi, nasi atau kuetiau goreng, memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk ni. Kuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap & tahan lama, boleh cuba resipi ni. Boleh buat makan sepanjang bulan puasa ni.

 

CILI JERUK HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Cili hijau segar – basuh dan lap kering-kering.
  • Balang kaca – basuh & lap kering-kering
  • Gula secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Cuka makan

 

CARA MEMBUAT:

1. Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

2. Untuk menyimpan cili jeruk, guna balang kaca. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

IKLAN

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

3. Potong cili. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Sedang-sedang sahaja. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

4. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

IKLAN

5. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Kemudian masukkan lebihan cili potong tadi dan masukkan 2 sudu makan gula lagi.

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

6. Masukkan sedikit garam dan tuang cuka mengikut jumlah yang dikehendaki. ( empunya resipi letak cuka pada paras cili.)

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

7. Tutup penutup balang dan goncangkan. Ia bertujuan untuk melarutkan gula dan garam yang dimasukkan tadi.

IKLAN

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

8. Simpan semalaman dan cili jeruk ni boleh dinikmati pada keesokan harinya.

Cara-Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap, Rangup & Tahan Lama

 

INFO RASA:

  1. Cili dan balang perlu kering dan tidak ada air supaya cili yang dijeruk tahan lama.
  2. Cili jeruk ini boleh tahan berbulan-bulan.
  3. Boleh disimpan dalam peti sejuk atau letak dekat meja dapur sahaja pun boleh.

 

Kredit resipi & foto: Noriffah Mohd Hassan