Puding Roti Marble memang jadi kegemaran ramai. Jika ada lebihan roti yang dah hampir keras dan nak tamat tempoh, anda boleh hasilkan sajian manisan ni. Dari dibiarkan begitu sahaja, pastinya membazir kan? Tak susah pun. Malah resipi perkongsian saudari Norlida Salleh ni menggunakan agar-agar bertali je. Senang sangat. Jom cuba.
RESIPI PUDING ROTI MARBLE
BAHAN-BAHAN:
Ads
10gm agar-agar tali
3 cawan air
BAHAN KISAR:
4 keping roti | dicarik
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula halus
2 biji telur
2 sudu makan marjerin
Beberapa pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar tali bersama air hingga larut.
Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk berisi larutan agar-agar. Masak hingga pekat.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan menggunakan pewarna pilihan.
Tuang adunan yang telah diwarnakan tadi ke dalam bekas bersesuaian secara berselang-seli. Tuang perlahan-lahan.
Kek buah kukus merupakan antara kek tradisional yang kekal popular hingga kini dan ia memang sedap. Tak rugi kalau kita belajar untuk membuatnya kerana tak ramai yang pandai membuat kek ini. Salah satu yang menarik perhatian ialah resipi kek buah perkongsian PuanHasniza Hassan ni.
Menurut beliau, kek buah kukus ini ada sejarahnya yang tersendiri buat keluarga dimana resipinya dipelajari oleh ibu Puan Hasniza sendiri daripada emak kawan baiknya. Hampir 50 tahun ibu beliau buat kek kukus buah ini untuk dihidangkan kepada tetamu dan sebagai buah tangan terutamanya di Hari Raya.
Kini diusia 76 tahun, kepakaran ibu telah diwariskan kepada Puan Hasniza dan beliau juga berhajat untuk berkongsi resepi ini dengan semua yang ingin mencuba.
KEK BUAH KUKUS KLASIK
BAHAN A:
BAHAN B:
BAHAN C:
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan planta dan gula kisar halus. Pukul hingga ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan juga esen vanilla. Kacau rata.
5. Tambahkan campuran bahan A ke dalam adunan B. Gaul hingga sebati menggunakan senduk kayu. Ketepikan seketika.
6. Untuk bahan C, goreng gula kasar dalam kuali hingga mendidih dan berbuih. Jangan masukkan air.
7. Sentiasa kacau gula semasa menggoreng supaya semua gula larut sekata.
8. Setelah gula berbuih, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek. Gaul rata. Sekiranya lambat, gula akan mengeras.
9. Paling baik jika ada 2 orang membuatnya. Seorang tuang gula, seorang lagi kacau adunan. Namun perlu berhati-hati kerana gula panas.
10. Gaul rata gula yang digoreng dalam adunan.
11. Masukkan adunan yang dah siap ke dalam loyang kek.
12. Mak Kak Has suka guna bekas mangkuk tingkat bersaiz 8 inci ini. Guna sekali dengan penutupnya. Boleh juga guna periuk atau loyang kek.
13. Adunan ini perlu ditutup rapat. Walaupun dah ditutup dengan penutupnya, masih dibalut dengan aluminium foil dan ikat keliling dengan tali. Tujuannya supaya wap daripada kukusan tak masuk ke dalam kek.
14. Sementara nak buat kek tadi, siapkan kukusan untuk mengukus kek. Didihkan air dalam 2/3 bekas kukusan.
15. Masukkan kek dalam kukusan dan kukus selama lebih kurang 4 jam 15 minit.
16. Setiap 45 minit, periksa air kukusan. Tambahkan dengan air mendidih ke paras 2/3 bekas. Jangan tambah guna air biasa. Selalu yang kami buat ialah didihkan air tambahan di sebelah kukusan.
17. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi, video & foto sepenuhnya: FB Hasniza Hassan
1. Panaskan minyak masak dan marjerin terlebih dahulu, Kemudian, tuang ke dalam adunan tepung yang sudah dicampur dengan garam dan serbuk oregano. 2. Gaul guna senduk hingga menjadi serbuk roti. Masukkan air sejuk (ais) secukupnya. Uli hingga menjadi doh. Rehatkan 30 minit. Canai doh seperti dalam gambar.
3. Apabila inti telah siap, letakkan inti atas doh yang telah dicanai. Setelah siap anyaman, kelimkan hujungnya. Kalau tak nak kelim, sapukan sedikit air di hujungnya, supaya tak terbuka masa goreng nanti.
2 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 1 inci halia 15 tangkai cili kering (ikut tahap kepedasan) 2 sudu besar ketumbar 1 sudu besar jintan putih 3 batang serai *semua bahan dikisar halus
BAHAN:
500gm isi ayam 3 biji kentang | dipotong dadu 2 helai daun kunyit | disimpul Sedikit santan
CARA-CARA:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. 2. Masukkan isi ayam, kentang, daun kunyit dan santan. Kacau dan biarkan hingga empuk. 3. Perasakan dengan gula, garam. Masukkan hirisan daun kunyit. Siap.
Kalau panas-panas kalau dapat air sejuk, pegrhhh sedap sungguh, selalunya, penyelesaian terbaik kit selalu membei je airsejuk yang perlbagai jenis dijual, kalau nak sedap harga boleh tahan mahalnya, paling kurangpun RM5, Tapi kenapa perlu bazirkan duit hanya untuk puaskan tekak yang kehausan.Apa kata sesekali korag cuba buat sendiri di haaaaaari cuti ini.