Sedapnya Puding Laici Berkuah ni. Kalau cuaca panas, sesuai sangatlah buat puding ni. Letak dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk. Memang nikmat. Orang dewasa dan budak-budak pun suka. Kalau dijadikan sebagai manisan semasa majlis kenduri pun sesuai. Jom lihat resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Pasti puas hati.

 

RESIPI PUDING LAICI BERKUAH

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 8 cawan air (empunya resipi sukat guna cawan kopi)
  • 1 3/4 cawan gula pasir
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin laici tin

CARA MEMASAK:
1. Masak air bersama gula hingga mendidih.
2. Masukkan serbuk agar-agar dan 1/2 cawan air laici tin. Bila mendidih, masukkan susu cair. Bila mendidih sekali lagi, padamkan api.

3. Masukkan larutan puding ke dalam jug supaya mudah nak tuang dalam bekas plastik. (empunya resipi guna bekas plastik sQ250)
4. Tuang puding ke dalam bekas. Bila dah mula mengeras, taburkan buah laici yang telah dicarik-carik atas puding tadi.

5. Bila puding dah betul-betul mengeras, bolehlah tuang lebihan air laici tin tadi di atas permukaan puding.
6. Simpan puding di dalam peti sejuk seketika sebelum dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Mariana Zainal

 

TAK SUKA LAICI? BOLEH CUBA PUDING SUSU TOPPING MANGGA NI:

ANDA JUGA MESTI SUKA:

Sedap & Pedas. Kerabu Kerang Ala Thai Ni Memang Terbaik.

Kek Keju Meleleh Pandan Sedap. Masak Guna Pengukus Je.