Memasak jadi lebih mudah jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh dicuba ialah dengan Pes Sambal Belacan ni. Dengan adanya pes ni, kerja memasak hidangan harian seperti Nasi Goreng Kampung, Kangkung Goreng Belacan, Kailan Goreng Belacan, Bihun Goreng dan banyak lagi, menjadi lebih mudah. Hanya satu jenis pes, macam-macam boleh disediakan. Tak perlu dah nak kupas bawang, kisar cili dan sebagainya. Kerja memasak pun jadi lebih cepat. Menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azima Dandelion.

 

RESIPI PES SAMBAL BELACAN

 

BAHAN-BAHAN:

  • 10 biji cili padi
  • 2 biji cili merah | nak letak semua cili padi pun boleh
  • Belacan sebesar ibu jari
  • 2 sudu teh sos tiram
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Air
  • Sedikit gula | jika perlu

CARA MEMASAK:

  1. Kisar cili padi, cili merah dan belacan bersama sedikit air.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  3. Masukkan sos tiram serta gula ( jika perlu) dan masak hingga pecah minyak. Pastikan selalu dikacau bagi mengelakkan pes hangit.
  4. Pedamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas bertutup.

Nota:

  1. Boleh juga masukkan ikan bilis dalam bahan untuk dikisar. Cuma kalau dah masukkan ikan bilis, sos tiram kena kurangkan kerana takut terlebih masin.
  2. Jika mahu buat dalam jumlah yang banyak, gandakan kuantiti bahan-bahan diatas.

 

Kredit resipi & foto: Azima Dandelion