Memasak jadi lebih mudah jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh dicuba ialah dengan Pes Sambal Belacan ni. Dengan adanya pes ni, kerja memasak hidangan harian seperti Nasi Goreng Kampung, Kangkung Goreng Belacan, Kailan Goreng Belacan, Bihun Goreng dan banyak lagi, menjadi lebih mudah. Hanya satu jenis pes, macam-macam boleh disediakan. Tak perlu dah nak kupas bawang, kisar cili dan sebagainya. Kerja memasak pun jadi lebih cepat. Menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azima Dandelion.
RESIPI PES SAMBAL BELACAN
Ads
BAHAN-BAHAN:
10 biji cili padi
2 biji cili merah | nak letak semua cili padi pun boleh
Belacan sebesar ibu jari
2 sudu teh sos tiram
3 sudu makan minyak masak
Air
Sedikit gula | jika perlu
CARA MEMASAK:
Ads
Kisar cili padi, cili merah dan belacan bersama sedikit air.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan sos tiram serta gula ( jika perlu) dan masak hingga pecah minyak. Pastikan selalu dikacau bagi mengelakkan pes hangit.
Pedamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas bertutup.
Ads
Nota:
Boleh juga masukkan ikan bilis dalam bahan untuk dikisar. Cuma kalau dah masukkan ikan bilis, sos tiram kena kurangkan kerana takut terlebih masin.
Jika mahu buat dalam jumlah yang banyak, gandakan kuantiti bahan-bahan diatas.
Soscili adalah salah satu penyedap masakan dan juga bahan wajib ada di rumah kita. Segala makanan bergoreng memang sedap kalau dicicah dengan sos ni. Sebotol kecil, harganya dalam RM2-Rm3 ringgit lebih bergantung pada jenama. Kalau sekali guna pun dah 1/2 botol. Sekejap je habis kan. Khas untuk puan-puan yang nak jimat, resipi Sos Cili Thai homemade ni anda boleh cuba.
Hanya dengan bermodalkan RM5, puan-puan dapat menghasilkan tiga botol Sos Cili Thai ni secara homemade untuk kegunaan keluarga. Memang sangat jimat! Bagi yang nak cuba, berikut adalah resipi yang dikongsi oleh saudari Haslindawati Omar.
RESIPI SOS CILI THAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan air
3 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
Sedikit cuka makan
½ cawan gula – ikut tahap kemanisan yang anda suka.
Secubit garam
BAHAN KISAR (JANGAN TERLALU HANCUR. AGAK-AGKA SAHAJA):
5 biji cili merah besar – buang biji
4 biji cili padi merah – tidak perlu buang biji
5 ulas bawang putih
1/3 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan 2 cawan air.
2. Masak bahan kisar tadi hingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan cuka, gula dan garam. Kacau sebati sampai gula larut.
4. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.
5. Teruskan masak sampai mendidih dan sos berkilat.
6. Siap dan sejukkan sos terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam botol bersih. Simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Memasak tidaklah begitu sukar tetapi proses penyediaannya yang mengambil masa. Menerusi perkongsian oleh saudari Saloma Sal, beliau kongsikan cara-cara untuk menghasilkan pes-pes homemade yang pastinya memudahkan kerja-kerja memasak. Semuanya anda boleh hasilkan dan simpan dalam peti sejuk. Guna bila-bila masa yang anda inginkan.
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih, serai yang dihiris nipis, sedikit belacan dan kunyit hidup sehingga halus. 2. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar tadi dengan sedikit minyak. 3. Masukkan gula secukupnya dan perahan air asam jawa. Masak sehingga pecah minyak. 4. Masukkan garam dan hirisan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api. 5. Sejukkan dan simpan dalam bekas bertutup.
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Kisar ikan bilis, bawang merah, bawang putih dan cili padi.
2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik minyak.
3. Seterusnya masukkan kiub ikan bilis. Kacau sebati sehingga pes kelihatan agak pekat @ kering.
4. Padamkan api dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas berpenutup.
5. Untuk memasak nasi goreng menggunakan pes ini, bolehlah dimasikkan bebola ikan, udang, sotong, isi ayam dan sayur-sayuran supaya rasa lebih enak.
4. PES MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN:
Cili padi
Cili merah
Bawang putih
Bawang besar
Serai
Halia
Kunyit
(jumlah bahan agak-agak ikut jumlah yang anda nak buat)
CARA MEMASAK:
1. Racik halus semua bahan kemudian dikisar dengan minyak masak. 2. Masak bahan kisar tadi dalam kuali sehingga naik minyak. 3. Sejukkan pes dan simpan dalam peti sejuk. 4. Untuk menggunanya, masukkan pes ke dalam periuk dan tambahkan santan serta garam. Masaklah seperti biasa.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.