Anda suka makan Char Kuetiau? Ini ada resipi untuk membuat kuah kicap, pes cili dan juga cara-cara masak menu ni secara homemade. Resipi perkongsian saudari Azrina Surono ni memang berbaloi untuk dicuba. Lepas ni bolehlah buat sendiri. Lebih bersih, diyakini halal dan sedap! Selamat mencuba.
RESIPI PES CILI, KUAH KICAP & CARA MASAK CHAR KUETIAU
RESIPI KUAH KICAP
1 liter air
6 ulas bawang putih -ditumbuk
1 kiub pati ayam
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
10 sudu makan kicap manis
3 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali garam. Didihkan 20-25 minit.
Kemudian baru letakkan garam secukupnya. Untuk kuah kicap ni, biar kuah rasa masin sedikit.
Ads
RESIPI PES CILI
100gm pes cili
1 genggam udang kering – bersihkan
1 labu bawang putih
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan. Kemudian tumis sampai garing dan pecah minyak.
Bila dah siap, sejukkan dan simpan. Guna bila nak masak.
RESIPI MINYAK BAWANG PUTIH: (TIADA DALAM GAMBAR)
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang putih
1 cawan minyak masak
CARA MEMBUAT:
Kisar bawang putih dan rendam dalam minyak.
RESIPI CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan minyak bawang putih
1 sudu makan pes cili
1 senduk kuah kicap
Udang secukupnya – dibersihkan
Tauge & kucai secukupnya
Kuetiau halus
Telur
( boleh juga tambah kerang )
Ads
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak bawang putih dan goreng udang sebentar. Jika suka, boleh tambah isi kerang bila udang dah masak.
Masukkan pes cili. Kacau sebati.
Seterusnya masukkan kuah kicap. Jumlahnya boleh ditambah jika nak char kuetiau yang berkuah. Biarkan mendidih.
Dengan pantas, masukkan tauge, kucai dan kuetiau. Kacau cepat dan laju. Jangan lama sangat nanti kuah akan kering.
Pecahkan telur, padam api dan kacau laju-laju. Siap untuk dinikmati.
INFO:
Setiap kali buat set char kuetiau ni, masakan yang pertama mesti kena cuba dulu dan adjust masin, manis, pedas semua sebab setiap bahan yang kita gunakan tak sama. Lain jenama, lain rasanya. Ubah suai rasa dalam kuah kicap tu. Tambah apa yang kurang. Bila dah ok masakan pertama, barulah senang nak masak yang seterusnya.
Udang ikut suka nak kopek kulit atau tak. Kalau kopek,kulitnya jangan buang tapi direbus dan masukkan airnya dalam rebusan kicap tadi.
Suka makan sup panas-panas? Boleh cuba resipi Sup Celup Wai Wai yang dikongsi oleh saudari Anis Atokman. Sangat sedap, mudah dan tentunya membuka selera ramai.
Menu ringkas ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Kanak-kanak pun pasti gemarkannya. Jom masak menu ni hari ni. Kalau cuaca tengah sejuk, lagilah enak.
CARA MASAK SUP CELUP WAI WAI YANG MUDH, RINGKAS & SEDAP
BAHAN UTAMA:
Kuetiau Wai Wai – boleh ganti dengan mi kuning / bihun / mi segera
1 ekor ayam – dipotong & dicuci
2-3 labu bawang putih jeruk (*)
5-6 ulas bawang putih biasa (*)
2 inci halia (*)
1 sudu makan minyak bijan – beli online disini
1 uncang sup bunjut – beli online disini
1 sudu makan cuka
2 kiub pati ayam
2 sudu makan sos ikan – beli online disini
2 sudu makan sos lada hitam – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
1/2 keping gula melaka
Lada putih
Lada hitam
Kicap masin – beli online disini
Kicap manis – beli online disini
Akar & batang ketumbar
1 biji limau nipis
Serbuk perasa
Gula
Garam
Mi wai wai
BAHAN TAMBAHAN:
Bebola daging
Kangkung – celur
Tauge – celur
Crab stick – celur
Fish cake – celur
Kacang tanah kisar
Cili flakes
Sos cili Thai – campur dengan sedikit jus limau nipis
CARA MEMASAK:
1.Untuk kuah, ketuk atau cincang bahan bertanda (*) dan tumis.
2.Masukkan ayam. Gaul sekejap bersama bahan tumis.
3.Masukkan air ikut kuantiti yang sesuai dengan kuantiti ayam.
4. Masukkan semua bahan. Jika bahan yang tiada sukatan, masukkan mengikut kesesuaian. Kicap jangan banyak sangat. Cukup sekadar kuah nampak gelap.
5. Biarkan kuah mendidih sekejap.
6. Masukkan bebola daging diikuti akar dan batang ketumbar.
7. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa dengan secukupnya.
8.Perah asam limau. Kacau sebati. Siap. Untuk menikmatinya, letak mi dalam mangkuk, letak bahan-bahan tambahan dan tuang kuah sup. Makan bersama sos. Selamat mencuba!
Anda suka makan Char Kuay Teow? Ya..Ini ada resipi untuk membuat kuah kicap, pes cili dan juga cara-cara masak menu ni secara homemade. Resipi perkongsian saudari Azrina Surono ni memang berbaloi untuk dicuba. Lepas ni bolehlah buat sendiri. Lebih bersih, diyakini halal dan sedap! Selamat mencuba.
RESIPI PES CILI, KUAH KICAP & CARA MASAK CHAR KUAY TEOW
RESIPI KUAH KICAP
1 liter air
6 ulas bawang putih -ditumbuk
1 kiub pati ayam
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat
10 sudu makan kicap manis
3 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali garam. Didihkan 20-25 minit.
Kemudian baru letakkan garam secukupnya. Untuk kuah kicap ni, biar kuah rasa masin sedikit.
RESIPI PES CILI
100gm pes cili
1 genggam udang kering – bersihkan
1 labu bawang putih
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar semua bahan. Kemudian tumis sampai garing dan pecah minyak.
Bila dah siap, sejukkan dan simpan. Guna bila nak masak.
RESIPI MINYAK BAWANG PUTIH: (TIADA DALAM GAMBAR)
BAHAN-BAHAN:
1 labu bawang putih
1 cawan minyak masak
CARA MEMBUAT:
Kisar bawang putih dan rendam dalam minyak.
RESIPI CHAR KUAY TEOW
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan minyak bawang putih
1 sudu makan pes cili
1 senduk kuah kicap
Udang secukupnya – dibersihkan
Tauge & kucai secukupnya
Kuetiau halus
Telur
( boleh juga tambah kerang )
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak bawang putih dan goreng udang sebentar. Jika suka, boleh tambah isi kerang bila udang dah masak.
Masukkan pes cili. Kacau sebati.
Seterusnya masukkan kuah kicap. Jumlahnya boleh ditambah jika nak char kuay teow yang berkuah. Biarkan mendidih.
Dengan pantas, masukkan tauge, kucai dan kuetiau. Kacau cepat dan laju. Jangan lama sangat nanti kuah akan kering.
Pecahkan telur, padam api dan kacau laju-laju. Siap untuk dinikmati.
INFO:
Setiap kali buat set char kuay teow ni, masakan yang pertama mesti kena cuba dulu dan adjust masin, manis, pedas semua.sebab setiap bahan yang kita gunakan tak sama. Lain jenama, lain rasanya. Ubah suai rasa dalam kuah kicap tu. Tambah apa yang kurang. Bila dah ok masakan pertama, barulah senang nak masak yang seterusnya.
Udang ikut suka nak kopek kulit atau tak. Kalau kopek,kulitnya jangan buang tapi direbus dan masukkan airnya dalam rebusan kicap tadi.