Selepas makan sering nak mengunyah, dapat snek yang simple pun boleh layan. Kalau dapat kerepek lagi lah layan, sebalang pun boleh hadap.

Kerepek Ketam 

Bahan-Bahan:
Stick crabs
5 tangkai daun kari
1 1/2 tepung jagung
1 sudu makan serbuk kari
serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:
1. Nyah bekukan dahulu stick crabs dan sejatkan dahulu supaya kering
2. Setiap batang stick crabs dipotong 8 (halus-halus)
3. Masukkan daun kari,tepung jagung,serbuk kari dan bahan perasa kemudian kacau rata
4. Masukkan stick crab yang telah dipotong tadi ke dalam bahan yang telah dikacau rata. Gaul perlahan-lahan hingga sebati supaya tidak putus.
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan dan toskan
6. Sejukkan dan simpan ke dalam bekas kedap udara.

IKLAN

Nota: saya tambah 1 sudu makan knoor pasti sedap. Perap sekejap dalam 1 jam bagi semua rasa sebati. Baru goreng.

INGIN MEMBELI AIR FRYER, BOLEH LIHAT DI SINI.

IKLAN

Buat Roti Kering Homemade Untuk Cicah Kopi. Sedap Tak Terkata.

IKLAN

Buat Cucur Sedap Guna Lebihan Roti. Rangup & Sangat Mudah.

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah