Hidangan kerabu ada banyak jenis, antara yang sedap adalah kerabu suhun. Bagi yang sedang proses diet, menu ini boleh jadi sebahagian hidangan kerana penuh dengan sayur yang berkhasiat.

Dikongsi oleh Budiman Zainal Abidin berikut adalah membuatnya. Pernah menikmatinya di sebuah restoren Thai, dia cuba membuat sendiri di rumah dan ternyata sedap sangat.

Bahan-bahan diperlukan:

Suhun (dicelur) 
Lobak Merah
Tomato
Bawang merah & bawang holland
Daun ketumbar
Cabai melaka/cili padi
Daun bawang
Serai
Timun
Udang & sotong (dicelur)
2 sudu besar nise 
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
Limau nipis

Cara Buat Kerabu Suhun, Lauk Ringkas, Sihat & Sedap Sangat

IKLAN
Cara membuat:

1. Celur suhun sekejap dalam air panas dan tos.

2. Hiris semua bahan-bahan untuk buat kerabu.

3. Sediakan cawan perah limau di dalamnya kemudian masukkan gula nise, sos ikan dan kicap cair.

IKLAN

4. Kacau sebati semuanya hingga larut gula nise.

5. Campurkan dalam semua bahan-bahan yang telah dihiris/potong tadi. Gaul sebati dan sediakan dihidangkan.

IKLAN

Cara Buat Kerabu Suhun, Lauk Ringkas, Sihat & Sedap Sangat

Boleh dimakan begitu saja ataupun dijadikan sebahagian lauk.

Sumber: Budiman Zainal Abidin

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI