Bulan Ogos ni adalah antara bulan yang banyak cuti umum . Di samping cuti raya Aidiladha, hari Kebangsaan 31hb Ogos, jangan lupa diraikan.Jadi ceriakan tetamu dan ahli keluarga dengan mencuba 3 sajian kek kukus ini dari Norbaini Rahwi yang juga penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini”, terbitan Alaf 21 dengan tiga lagi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji telur
200 gm gula kastor
1 sudu makan ovalet
Bahan B :
200 gm tepung gandum | diayak
40 gm susu tepung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan C :
Ads
200 gm mentega
2 ½ sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil pes mocha
200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
Serbuk koko untuk di tabur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha.
5. Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata.
6. Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit.
7. Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit.
8. Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya Anggaran kos: RM 25
INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.
2.KEK KUKUS PRUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
50 gm gula perang
65 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B :
100 gm tepung gandum | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
80 gm mentega/marjerin
1 sudu makan susu pekat manis
15 biji buah prun yang telah dilenyekkan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.
5. Campurkan semua bahan, gaul rata.
6 .Bahagian adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukusan. Ambil satu bahagian dan ratakan di dalam loyang dan susunkan prun, kemudian tuangkan baki 1 bahagian dan ratakan.
8. Kukuskan selama 25 minit atau sehingga masak.
9 .Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Resepi ini tidak terlalu manis, rasa buah prun berkhasiat Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Bahan-bahan seperti telur, gula dan ovelete hendaklah di pukul hingga kembang sekurang-kurangnya 8 ke 10 minit. Dan kemudian diperlahankan mesin pengadun selama 2 minit. Barulah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.
Ads
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
Ads
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukus, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8 .Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1.Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2.Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kek Lapis Masam Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Menurut saudari Salwa Adam, resipi ini dipelajari dari arwah ibu mertuanya yang pernah menetap di Sarawak. Resipi yang sangat sedap dan berbeza dari rasa kek yang dibeli. Anda suka? Jom cuba. Moga pahala dari resipi yang dikongsi ini dapat kembali pada empunya. InsyaAllah.
1/2 tin krimer manis (resepi asal 1 tin) – beli online DISINI (empunya resipi sudah cuba ikut sukatan asal. Baginya terlalu manis. Anda boleh cuba ikut cita rasa)
CARA MEMASAK: 1. Pukul putih telur bersama gula hingga betul-betul kembang. Tanda telur putih telah kembang adalah bila angkat pengadun, adunan tidak menitik. 2. Dalam bekas berlainan, pukul mentega bersama susu hingga kembang. 3. Masukkan adunan putih telur dan gula ke dalam adunan mentega. Sebatikan. 4. Masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga sebati. 5. Sambil pengadun berpusing, masukkan serbuk biskut sedikit demi sedikit hingga habis. 6. Seterusnya masukkan esen vanilla dan serbuk penaik. Adun lagi hingga sekata. 7. Panaskan periuk kukusan. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu adunan dimasukkan pewarna kuning dan satu lagi hijau. Bergantung pada cita rasa masing-masing nak terang mana. 8. Masukkan lapisan pertama ke dalam loyang. Sukatannya lebih kurang 2 senduk dan susun kepingan hwa flakes secukupnya. Tutup periuk kukus dan masak selama lebih kurang 10 minit.
9. Kemudian tuang lapisan kedua, susun hwa flakes dan kukus. Selang selikan warna. Ulang langkah yang sama untuk lapisan-lapisan seterusnya sehingga habis. 10. Untuk lapisan terakhir kukus selama 15-20 minit dan siap untuk dinikmati.
Sudah sibuk mencari barang persediaan membuat kuih dan biskut. Inginkan kelainan daripada segi rasa, mungkin anda boleh mencuba resipi biskut raya berasaskan keju ini. Jika pandai mengolah, biskut akan menjadi lemak dan sedap. Pasti ramai yang akan menggemarinya di hari raya nanti.
1. PARMESAN PINEAPPLE TART
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
100gm mentega
100gm marjerin
50gm krim keju
60gm gula ising
1 biji kuning telur
Esen vanila
50gm tepung jagung diayak bersama
330gm tepung gandum
BAHAN B:
Jem nenas secukupnya
BAHAN HIASAN:
3 biji kuning telur
Keju cheddar diparut memanjang
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, marjerin, krim keju dan gula hingga kembang. Masukkan telur serta esen vanila dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung – diuli sebati.
Ambil sedikit adunan. Dibulat dan dileperkan.
Isikan jem nenas, dikepalkan dan dibulatkan semula adunan tadi.
Sapukan dengan kuning telur dan tabur keju cheddar di atasnya.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama lebih kurang 15 hingga 20 minit atau hingga kekuningan.
Angkat, sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Parutan keju cheddar di atasnya menambah kesedapan biskut.
Saiz hidangan : 80 keping
2. BISKUT KEJU SARANG SEMUT
BAHAN –BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
125gm gula ising
150gm tepung gandum
300gm tepung kastard
70gm keju cheddar diparut
HIASAN:
Coklat rice untuk tabur
Cawan kertas
CARA MEMASAK:
pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.Masukkan tepung gandum dan tepung kastard. Gaul rata. Sejukkan adunan di dalam peti ais selama setengah jam. Kemudian parutkan adunan tadi bersama keju cheddar.
Dengan menggunakan sudu kecil, masukkan campuran adunan dan parutan keju ke dalam cawan kertas. Hiaskan dengan coklat rice.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit .
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hiaskan dengan ceri merah untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 140 biji
3. BISKUT KEJU CORNFLAKE
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung superfine
100gm tepung jagung
150gm gula ising
125gm mentega buttercup
125gm krim keju
150gm cornflakes (diramas kasar)
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan krim keju hingga sebati.
Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Sudukan adunan ke atas conflakes dan kepal-kepalkan ia mengikut saiz yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau masak.
INFO CHEF : Boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas jika mahu.
Saiz hidangan : 80 keping
4. SAMPRIT DAHLIA CHEESE
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
130gm gula ising
200gm tepung jagung
140gm tepung kastard
180gm tepung gandum
2 biji kuning telur
2 sudu makan susu pekat
1/2 sudu teh esen vanila
Bunga hiasan secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, krim keju dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan semua jenis tepung yang telah diayak bersama dan kacau hingga menjadi doh.
Rehatkan adunan selama kira-kira 30 minit.
Kemudian gunakan acuan semprit dan hiaskan dengan bunga.
Bakar selama 30 minit dengan suhu 160C.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hias dengan ceri merah dan hijau.
Saiz hidangan : 180 keping
5. OREO CHEESE BALL
BAHAN-BAHAN:
137gm/1 paket oreo
100gm krim keju
200gm milk chocolate compound
BAHAN HIASAN:
Nestum yang mencukupi
CARA MEMASAK:
Asingkan fillingoreo dan kisarnya hingga biskut oreo hancur.
Campurkan semula oreo hancur berkenaan dengan fillingoreo dan krim keju.
Gaul semua bahan hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh mengikut kesesuaian.
Keraskan di dalam peti sejuk seketika .
Sementara itu cairkan coklat menggunakan teknik double boil.
Kemudian celup bebola oreo yang disejukkan tadi dengan coklat cair
Gaulkan dengan nestum.
Sejukkan semula. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF: Ia tidak perlu dibakar.
Saiz hidangan : 40 biji
6. BISKUT KEJU LEMON
BAHAN A:
70gm mentega
30gm krim keju
70gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh pes lemon
BAHAN B:
100gm tepung gandum
40gm tepung kastard
40gm tepung jagung diayak bersama
20gm serbuk keju
2 sudu teh susu pekat
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Biji kuaci secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula ising sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan pes lemon. Pukul sebati.
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati hingga menjadi doh.
Canaikan doh dan terap dengan acuan.
Sapu dengan kuning telur dan hiaskan dengan biji kuaci.
Bakar pada suhu 160ºC selama 30 minit.
INFO CHEF: kuning telur membuatkan permukaan biskut tapak berkilat dan cantik.
Saiz hidangan : 70 keping
7. BISKUT KRIM KEJU CHOKLAT HATI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm krim keju
100gm gula halus
275gm tepung gandum
350gm tepung jagung
25gm susu tepung
1 2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN HIASAN:
125gm keju Cheddar diparut
150gm coklat masakan – dicairkan menggunakan double boil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula, masukkan telur kuning dan esen vanila. Pukul lagi.
Masukkan krim keju dan pukul sebati.
Masukkan tepung susu, tepung jagung dan tepung gandum.
Uli sampai sebati.
Terap dengan acuan berbentuk hati.
Tabur keju yang telah diparut di atasnya.
Bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 30 minit.
Setelah sejuk, celupkan separuh biskut dengan coklat masakan.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga tabur sedikit coklat urai di atasnya jika mahu.
Saiz hidangan : 140 keping
8. BANGKIT KEJU
BAHAN-BAHAN:
220gm mentega
200gm gula ising
50gm shorterning
1 biji telur
100gm serbuk badam
50gm keju cheddar diparut
300gm tepung sagu
300gm tepung ubi
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan shorteninghingga kembang.
Masukkan telur dan susu cair dipukul sebati.
Kemudian masukan serbuk badam, keju parut dan tepung gandum. Adun hingga menjadi doh. Canai dan terap menjadi bentuk bunga.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga gunakan bentuk acuan lain jika mahu.
Saiz hidangan : 250 keping
9. BISKUT CHEEZY TIRAMISU CRUNCH
BAHAN A:
200gm mentega
50gm krim keju
50gm minyak sapi
100gm gula perang
BAHAN B:
50gm tepung jagung
50gm cornflakes – dimesin
1 sudu teh Nescafe
40gm keju cheddar diparut
300gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
2 biji kuning telur
Gajus secukupnya
Keju Cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Putar mentega, krim keju, minyak sapi dan gula perang hingga kembang.
Masukkan kesemua bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat.
Canai dan terap.
Sapukan kuning telur, letakkan biji gajus dan taburkan parutan keju di atasnya.
Bakar di dalam oven menggunakan suhu 150C selama 30 minit.
INFO CHEF: Parutan keju cheddar di atasnya juga menambah aroma pada biskut.
Saiz hidangan : 120 keping
10. CREAM CHEESE CHOC CHIPS COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100gm cawan mentega
20gm shorterning
55gm krim keju
140gm gula perang
40gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
170gm tepung naik sendiri
100gm tepung gandum
10gm tepung jagung
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu kecil garam
350 cawan cip coklat
100gm keju cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sebati.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda, garam dan adun hingga menjadi doh.
Masukkan cip coklat dan keju parut. Gaul adunan dengan menggunakan spatula.
Sudukan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Agak mudah dibuat.
Saiz hidangan : 100 keping
RESIPI: TERIMA KASIH NORSUHAIDA SIRON DAN NORSUHAIZA SIRON, BATU CAVES SELANGOR.
Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Pasti kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka kuih raya yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu biskut yang popular adalah Biskut Samprit ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
BISKUT SAMPRIT CHIP
BAHAN-BAHAN:
1 buku mentega – kalau margerin 1 kilo tu bahagikan sahaja kepada 4 bahagian. Maknanya 1 bahagian tu 250gm
1 cawan gula ising – ayak
2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dengan gula ising. Gaul guna spatula sampai sebati.
Satukan ketiga-tiga jenis tepung kemudian ayak ke dalam bekas berisi mentega tadi. Gaul sekali lagi hingga sekata.
Terap adunan menggunakan acuan semperit. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit atau hingga biskut masak. ( waktu memasak dan suhu mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar)
Sejukkan biskut dan simpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.