Kalau inginkan kek yang sedap dan lembut tapi dalam saiz kecil/mini, boleh cuba resipi kek mini Hokkaido ini. Memang sedap!

Setiap suapan yang masuk dalam mulut, pasti nikmat dengan inti filling kastard yang ada di dalamnya.

Resipi yang dikongsikan Sarihah Ismail ini, pasti menambat hati kerana teksturnya yang lembut dan cukup rasa manis serta wangi.

 

KEK MINI HOKKAIDO

BAHAN-BAHAN:

4 biji putih telur
4 biji kuning telur
4 sudu besar gula halus
3 sudu besar gula – beli online di sini
½ cawan susu cair – beli online di sini
5 sudu besar minyak masak – beli online di sini
½ cawan tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung/kastard* – beli online di sini
½ sudu kecil baking powder*
(ayak bahan bertanda *)

TONTON Ayam Masak Bali, Enak & Membuka Selera

TONTON Macaron Teh Tarik

IKLAN

CARA-CARA:

1. Pecahkan 4 biji putih telur (kuning telur letak dalam bekas lain).
2. 4 sudu besar gula halus (mixer kan sampai meringue dan letak tepi dulu yang meringue). Pastikan meringue tu jangan ada bercampur dengan sedikit air atau kuning telur. Nanti tak menjadi pula adunan.


3. Kacau-kacau 4 biji kuning telur dengan 3 sudu besar gula menggunakan whisk (godek-godek macam tu je).
4. Masukkan susu cair (boleh guna dutch lady) dan minyak masak. Sambung kacau guna whisk sampai sebati.


5. Masukkan tepung gandum, tepung jagung/kastard dan baking powder ke dalam adunan susu tadi. Kacau-kacau guna whisk.
6. Masukkan adunan putih telur. Kacau-kacau sampai sebati.
7. Panaskan ketuhar terlebih dahulu dalam.masa 10 minit, suhu 170C.


8. Masukkan adunan ke dalam bekas/acuan. Bakar di dalam ketuhar, gunakan api atas bawah pada suhu 160C selama 20 minit.
9. Kek akan betul-betul masak jika lidi yang dicucuk bersih dan tiada lekatan.

BAHAN FILLING:

1 sudu marjerin
200ml susu cair
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar kastard
1 biji telur
4 sudu besar gula

IKLAN

CARA-CARA:

1. Panaskan dulu marjerin bersama susu cair untuk cairkan marjerin.
2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard, telur dan gula. Masak je semua. Pastikan sentiasa kacau guna api kecil.

NOTA:

*Jangan masak terlalu lama, nanti jadi keras. Cukup sekadar sedikit pekat / likat.
*Buat lubang di bahagain tengah kek menggunakan chopstick. Kemudian, pipe filling kastard tadi.
*Guna telur gred A untuk dapat banyak adunan.
*Tabur gula ising untuk hiasan

IKLAN

Kredit: Sarihah Ismail

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Fuhh, Mantap Sup Ayam Siam Memang Lain Sedapnya!

Cara Buat Kek Mini Hokkaido Super Lembut, Memang Sedap!

Memang Gebu Kek Nestum Viral Ni, Sesuai Untuk Minum Petang

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official