Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam
3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
2 sudu makan sos tiram
Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
Secawan air
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak.
3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.
Ads
4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.
6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.
8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.
9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Suda siap.
Semua orang suka makan Chicken Chop. Kena pula dengan sos sedap, coleslaw yang berlemak, perghhh…Memang kecur liur. Bagi anda yang nak cuba buat menu ni dekat rumah, resipi perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni boleh dicuba. Mudah, sedap dan tak guna banyak sangat bahan. Memang berbaloi buat untuk makan satu keluarga. Kuah Chicken Chop ni pun sesuai juga untuk lamb grill, stik atau meatball.
1. Lapah paha ayam bagi mengeluarkan tulangnya. Kemudian cuci bersih dan toskan airnya.
2. Pukul telur dan celupkan isi ayam tadi.
3. Kemudian salutkan dengan serbuk roti hingga rata.
4. Panaskan minyak dan goreng ayam guna api sederhana hingga garing dan kekuningan. Pastikan tidak guna api besar keraan ayam akan hangus dan isinya tidak masak.
5. Angkat, toskan minyak dan ketepikan Chicken Chop seketika.
Aneka resipi masakan bersup, makan panas-panas memang layan. Musim-musim hujan ni seronok juga kalau dapat makan masakan bersup. Kalau digandingkan dengan sambal belacan dan nasi lagi mengancam.
Nak lagi sedap, gunalah Penggunaan bahan mentah yang berkualiti. Confirm tidak berminyak dan tidak terlalu pekat. Haa jom kita lihat resipi sup yang RASA sediakan ni!
SUP DADAR THAI
BAHAN-BAHAN:
3 bill telur
1 sudu kecil stok ayam bestari
1 biji bawang merah besar / holland (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
500ml air
1 sup bunjut
1 biji kentang
1 biji lobak merah
1 sudu kecil stok ayam bestari
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP DAGING ORI THAI
BAHAN-BAHAN REBUS:
3 inci halia tumbuk
3 hiris lengkuas
2 akar pokok daun ketumbar
1 biji bawang holland kecil
Sedikit kayu manis
Bunga lawang
1 sudu makan gula
BAHAN-BAHAN LAIN:
3-4 ulas bawang putih (ketuk)
2 batang serai
Cili padi
Daun limau purut
1 biji bawang holland (hiris)
Daun ketumbar (hiris)
1/2 biji tomato
2 biji jus limau nipis
3-4 sudu sos ikan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP TULANG TUMIS DARAT
BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang lembu
1 sup bunjut
2 liter air
2 biji kentang | dibelah 4
2 batang lobak merah | potong sederhana besar
Garam / gula / perasa pilihan
Minyak secukupnya
Hirisan daun sup dan daun bawang
BAHAN TUMIS DARAT:
3 ulas bawang putih | hiris
5 biji bawang merah | hiris
1 labu bawang besar | hiris
3 cm halia | hiris
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
2 ketul dada ayam
2 keping fish cake
1 genggam ikan bilis
4-5 helai sawi
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Sedikit halia
Sedikit garam
Serbuk lada hitam secukupnya
Sedikit serbuk perasa
3 cawan air
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUETIAU SUP CHINESE STYLE
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus kuetiau
5 ulas bawang putih
1 bungkus bebola ikan
3 keping kuih ikan
1 pokok pak choy
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Secukup rasa secukupnya
GARLIC CHILLI OIL
BAHAN-BAHAN:
350ml minyak masak
1 labu bawang putih
50gm chilli flakes
10gm biji bijan | disangai
1 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 batang kulit kayu manis
2 hiris halia
Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CREAM SOUP
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan butter
1/2 biji bawang holland
4 ulas bawang putih
3 batang daun sup
650ml air
350ml susu
200gm dada ayam
Lobak merah & jagung manis
2 sudu teh stok ayam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Bancuhan tepung gandum (2-3 sudu makan)
Garam (jika perlu)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
MI SUAH SUP
BAHAN-BAHAN:
1 inci halia | ditumbuk
3 ulas bawang putih | dihiris
1/2 biji bawang holland | dihiris
Fish cake
Isi ayam
Air secukupnya
Minyak secukupnya
Batang sawi
1/2 biji lobak merah
Garam
2 sudu makan stok ayam
1 sudu makan lada hitam
2 sudu makan lada sulah
2 keping mi suah kering
Sawi
1 biji telur
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP TELUR
BAHAN-BAHAN:
Air secukupnya
Minyak ½ batang lobak merah
3 ulas bawang putih – Dicincang
1 biji bawang merah – Dihiris
4 biji telur
Kiub pati ayam
Lada sulah
Garam
Hirisan daun bawang atau daun sup
Bawang goreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Sate Ayam memang menjadi kegemaran ramai tidak kira peringkat usia daripada kanak-kanak hinggalah dewasa. Jika kebiasaanya kita beli sahaja sate, apa kata kali ini kita buat sendiri sahaja. Sesuai sangat untuk makan-makan bersama keluarga atau pun dihidangkan pada tetamu. Ayam seekor pun sudah cukup untuk dapat banyak cucuk sate. Jom kita cuba resipi Sate Ayam Homemade seperti yang dikongsikan oleh Noorlaili Zainal
1 batang serai di ketuk 2 cawan kacang tanah yang dikisar 2 keping gula melaka – BELI ONLINE 1/2 cawan gula Garam Air secukupnya Asam keping – BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan kisar, masukkan serai (tumis sampai pecah minyak)
3. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
4. Masukkan air kacau dan biar mendidih(api perlahan)
5. Masukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping. Masak hingga pekat, rasa dan tambah apa yang kurang.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...