Nak buat chocolate cookies atau biskut choc chip ni, adalah paling senang sekali. Campurkan semua, mix sehingga sebati, bakar dan siap!
Anak-anak mesti suka dengan resipi biskut ini kerana rasanya sama seperti chocolate cookies ala famous amos.
Resipi yang dikongsikan Norita Farish Indah ini, boleh dihidangkan buat keluarga sebagai kudapan petang. Jika nak kurangkan manis, boleh kurangkan kuantiti gulanya.
CHOCOLATE COOKIES ALA AMOS
BAHAN-BAHAN:
250gm unsalted pure butter (mesti sejuk tapi lembut) – beli online di sini 140gm minyak jagung – beli online di sini 1 sudu teh garam halus 330gm gula perang (saya guna 250gm) – beli online di sini 2 biji telur B 1 sudu teh esen vanilla ½ sudu teh emulco coffee (pilihan) 3 sudu besar susu tepung full cream 2 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar susu cair – beli online di sini 50gm serbuk badam (kalau ada letak, kalau tak ada tak payah, boleh kisar badam biasa tu) 500gm tepung gandum (saya guna baker choice) – beli online di sini 2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini 1 sudu teh soda bicarbonat 1 cawan almond nips 1 cawan chocolate chip (saya guna milk comp choc) | dipotong dadu
1. Campurkan unsalted pure butter, minyak jagung, garam halus dan gula perang. Putar sehingga gula hancur. 2. Kemudian, masukkan telur, esen vanilla dan emulco coffee. Putar lagi.
3. Masukkan susu tepung full cream, serbuk koko, susu cair dan serbuk badam. Putar lagi sehingga sebati. 4. Akhir sekali, masukkan tepung gandum, tepung jagung, soda bicarbonate, almond nips dan chocolate chip/milk comp choc.
5. Mixer asal sebati ja tapi jangan putar lebih lama. 6. Alas baking paper atau guna alas macaroon tu lagi senang. Guna piping bag, pipe ikut selera.
Kek viral hanya perlukan tiga bahan ini sahaja dan bakar ikut waktunya siap! Tak perlu bahan yang mahal dan tak cerewat. Kalau anak jenis sukakan milo dan coklat inilah resipi paling mudah dan jimat untuk kamu bahagiakan tekak anak dan keluarga tercinta. Sedap cubalah!
RESIPI MUDAH KEK 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan Milo
3 sudu makan susu pekat
4 biji telur saiz B
CARA MEMASAK:
Gaul semua bahan hingga sebati
Masukkan dalam loyang dan bakar 180C dalam 35 minit (ikut jenis oven masing2)
Nota: Boleh taburkan coklat cip untuk hiasan.
Kongsi resipi: Ros’d Manca
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nikmatnya dapat makan Kek Batik Indulgence ni,mewah dengan rasa coklat dan cheese. Dessert yang mudah buat kerana tak perlu bakar hanya sejukkan semalaman dalam peti sejuk.
KEK BATIK INDULGENCE
Bahan-bahan untuk Kek Batik:
540g biskut marie
250g mentega
200g susu pekat manis
1 cawan serbuk Milo
180ml susu full cream
50g serbuk koko
1/4 sudu kecil garam *for unsalted butter
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan-bahan untuk lapisan cheese:
250g krim keju
50g gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar susu pekat manis
3/4 sudu besar serbuk gelatin
3 sudu besar air panas
200ml krim putar tenusu
Bahan-bahan untuk coklat ganache:
300g coklat masakan gelap
250g krim putar tenusu
1 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat:
Cara-cara untuk kek batik:
1.Lapik loyang dengan plastik.
2.Patah-patahkan biskut marie.
3.Panaskan butter sehingga cair kemudian masukkan susu pekat manis,
serbuk milo, susu full cream dan serbuk koko. Kacau sampai tak berketul.
4.Masukkan esen vanila, garam (kalau guna unsalted butter).Kacau sampai mendidih
dan tutup api.
5.Tuang biskut maire yang dipatahkan tadi sikit demi sedikit.
6.Tuang ke dalam loyang.
7.Ratakan dan tekan rapat.
8.Sejukkan dalam peti ais sementara sediakan lapisan cheese.
Cara membuat lapisan cheese:
1.Bancuh gelatin dengan air panas dan kacau sampai larut.
2.Masukkan krim cheese dalam mangkuk adunan.
3.Masukkan gula kastor, esen vanilla, susu pekat dan cecair gelatin.
Kacau sekata.
4.Dalam bekas yang berasingan, putar whipping cream sehingga kental.
5.Campurkan whipping cream dalam adunan cheese.
6.Keluarkan kek batik dan tuang adunan cream cheese di atasnya.
7.Ratakan dan masukkan balik ke dalam peti sejuk.
Cara membuat lapisan coklat ganache:
1.Cairkan coklat (double boil).
2.Masukkan whipping cream kemudian kacau sehingga suam dan larut.
3.Masuk sedikit butter (supaya lapisan ganache berkilat).
4.Masukkan esen vanilla.
5.Bila dah cair sekata boleh angkat.
6.Keluarkan kek batik dari peti sejuk dan tuang coklat ganache.
7.Simpan dalam peti sejuk semalaman
Tip:
*Jangan panaskan terlalu lama coklat ganache.
*Sentuh bubble yang muncul atas lapisan coklat ganache supaya lapisan
kek licin
*Pisau sentiasa direndam dalam air panas setiap kali kita potong supaya
potongan jadi bersih dengan cara ni
Ada yang dapat idea dan jalan untuk berniaga tambah pendapatan. Rezeki Allah tiada terduga. Boleh cuba buat resipi congo bar ini. Taburan coklat cip, kepingan badam dan kacang walnut di dalam congo bar ini memang padu rasa.
CONGO BAR Bahan- bahan: 315 gram tepung gandum 250 gram gula perang-BELI ONLINE DI SINI 150 gram mentega-BELI ONLINE DI SINI 3 biji telur 2 1/2 sudu kecil serbuk penaik 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil esen vanila-BELI ONLINE DI SINI 100 gram coklat cip 100 gram badam keping 100 gram badam hiris 100 gram kacang walnut
Cara membuat: 1. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam (Bahan A) 2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata mentega melarut. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati. Masukkan esen vanila. Masukkan semua Bahan A.
3. Masukkan coklat cip, badam keping, badam hiris dan kacang walnut. Gaul sekata. Simpan sedikit coklat cip dan badam keping untuk ditabur pada bahagian atas Congo Bar.
4. Tuangkan adunan kedalam bekas 9 X 9 yang telah dialas dengan ‘baking paper’. Tabur coklat cip dan badam keping. 5. Bakar pada suhu 170 degree C selama 30 minit atau sehingga permukaan atas Congo Bar kuning keemasan.
Kredit: Zaky Mat Ali
Resipi Sotong Masak Kicap Pedas yang ringkas tetapi padu ini penuh aroma, berkuah pekat dan siap dalam 10 minit. Ketahui teknik sotong lembut, tumisan pecah minyak dan gabungan sos yang menaikkan rasa.