Ayam masak merah antara lauk kesukaan ramai. Baik di majlis mahu pun di rumah ia memang selalu disediakan.
Ayam masak merah ini paling sedap bila ada banyak kuah supaya dapat digaul dengan nasi, tak kira nasi putih, nasi tomato, nasi minyak semuanya ngam.
Nak dapatkan ayam masak merah sebegini boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Chef Papa atau Nazri Mat Zain. Katanya resipi ini memang lain dari yang lain katanya. Banyak kuah dan ada rasa rempah sekali.
Resipi Ayam Masak Merah Lain Dari Yang Lain
Bahan-bahan
1 ekor ayam – dipotong, digaul dengan garam dan kunyit
2 cawan cili kisar
1 cawan sos cili
1/2 cawan tomato puri
1/2 cawa tomato sup
1/2 tin susu cair
1 tin kecil kacang peas
1 biji bawang merah -dipotong bulat
Daun sup dan daun bawang untuk hiasan
Sarapan pagi dengan soto dan laksa memang ‘terangkat’ Sajian kaya rempah dan berperisa ni memang ‘favorite’ zaman berzaman-zaman . Iya kan sajian warisan orang lama.
Bila dah makan sarapan barulah bersemangat nak kerja … jom semak empat resipi ni
1. SOTO AYAM BLC
Bahan bahan:
Bahan untuk menumis/dihiris:
Bahan untuk menumis/dikisar :
Bahan sambal cili kicap :
Cara memasak : 1. Panaskan minyak dalam periuk. 2.Tumis bahan yg dihiris hingga naik bau. 3. Masukkan rempah penumis bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, dan kayu manis dan masukkan serbuk jintan manis, jintan putih serta lada putih. Masukkan pula bahan kisar dan tumis hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul seketika. 4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. 5. Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus. 6. Masukkan sedikit serbuk perasa dan garam. 7. Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit dan mee hoon yang dicelur. 8. Sebagai bahan tambahan kuah soto ini lebih enak dimakan dimakan bersama bergedil kentang, kacang tanah goreng, soo hoon goreng dan taugeh yang dicelur dan sambal cili kicap. Jangan lupa letakkan ayam carik. 9. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis, didih dn reneh Jenis masakan : Sarapan pagi atau sajian petang Keistimewaan : Sajian yang amat mengenyangkan, nasi impit dan bahan tambahan menjadikan ia makanan kegemaran.
INFO CHEF: Sajian soto Johor ini adalah makanan popular masyarakat Jawa, Johor. Tidak lengkap jika tanpa sambal kicap versi Johor ini.
2. LAKSA JOHOR
Bahan-bahan :
Bahan A :
Bahan B :
Bahan dikisar halus :
Bahan ulaman :
Cara memasak : 1. Lebihan air rebusan ikan dibahagi dua. Ketepikan 2. Kisar semua bahan A bersama sebahagian air rebusan ikan.Ketepikan. 3. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar halus sehingga wangi. 4. Masukkan bahan A dan kacau rata. Masukkan bahan B dan kacau rata. 5. Didihkan dan masak sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa. 6. Kemudian rebuskan spaghetti dalam air yang mendidih yang telah dimasukkan garam. Rebus sehingga kenyal ‘ala dente’ dan tidak terlalu lembut. 7. Toskan dan titikkan minyak zaitun agar tidak melekat. 8. Masukkan spageti dalam mangkuk dan tuangkan kuah laksa tadi. 9. Hidangkan bersama bahan ulam-ulaman dan sambal belacan. 10. Bagi memasak sambal belacan, ambil belacan bakar dan tumbukkan bersama cili hidup atau cili kering yang direbus. Tumbuk lumat dan perahkan limau kasturi..
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Laksa dan spageti Keistimewaan :Laksa Johor menggunakan spageti, pengaruh barat dalam sajian
INFO CHEF :Anda boleh juga menggunakan ikan selayang (sardin) menggantikan ikan kembung. Selain ikan parang anda juga boleh menggunakan ikan tenggiri.
3. SAYUR TUMIS LAKSA BEBOLA SARDIN
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK: 1. Isi ikan yang telah diasingkan daripada tulang, dikisar lumat. 2. Bulatkan tanpa campur apa-apa bahan. 3. Tumiskan bahan -bahan yang dikisar dalam periuk dengan sedikit minyak sampai naik bau. 4. Masukkan air dalam 450 ml (dua mangkuk) ke dalam periuk. 5. Bila mendidih masukkan lobak merah, bebola sardin, bila bebola dah terapung (masak) masukkan sayur kangkung, kubis bunga dan bihun dan keropok mentah. 6. Siap untuk hidangan.
INFO CHEF : Sajian asal di Terengganu menggunakan mi lidi. Sayuran yang banyak dan ikan sardin menjadikan ia sajian berkhasiat
Saiz hidangan : 4 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Reneh Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Boleh dimakan begitu sahaja.
4. KARI LAKSA UDANG YABBY
BAHAN-BAHAN:
Bahan pes laksa (dikisar) :
Bahan hiasan : Taugeh, daun pudina, hirisan limau nipis dan sambal tumis (jika suka)
CARA MEMASAK : 1. Masukkan bahan-bahan pes laksa dan kisar hingga menjadi pes. 2. Panaskan kuali/periuk di atas api sederhana. 3. Masukkan pes laksa hingga pes sedikit perang, lebih kurang 2 minit. 4. Masukkan separuh dari santan, dan teruskan memasak, kacau, biarkan sehingga ia tinggal separuh, lebih kurang 4- 6 minit. 5. Masukkan stok ayam, tofu, dan baki santan tadi. 6. Biarkan mendidih hingga 10 minit. 7. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya 8. Celur laksa dan taugeh dalam air panas. 9. Tuangkan kuah laksa di atasnya dan hidangkan bersama taugeh, daun pudina , hirisan limau dan sambal (jika suka).
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Didih dan reneh Jenis masakan : Mi laksa, masakan Nyonya Keistimewaan : Laksa lemak pedas dengan kemanisan udang Yabby
INFO CHEF: Udang Yabby adalah sejenis udang air tawar Australia. Harganya lebih mahal tetapi rasanya yang sungguh manis menjadikan kari laksa lebih lazat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Jom cuba resipi Kari Ayam terlajak mudah ni. Ibu-ibu tentunya suka resipi yang mudah dan cepat masak. Maklumlah, boleh jimat masa di dapur.
Bagi anda yang nak cuba masak Kari Ayam yang sedap dan tak perlu kisar segara rempah, resipi perkongsian saudari Nurul Jannah Zakariar ni antara yang boleh dicuba.
Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1. Tuangkan minyak. Bila dah panas, masukkan 4 sekawan, hirisan bawang merah bawang putih dan halia.
2. Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan daun kari.
3. Seterusnya masukkanrempah kari ayam/daging dan cili serbuk. ( empunya resipi guna serbuk kari adabi dan serbuk cili babas). Tambah sedikit sahaja cili boh. Gaul rata, tambah air sedikit.
4. Masukkan garam kasar dengan secukup rasa.
5. Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih.
6. Gaul rata kesemua bahan.
7. Masukkan santan segar atau santan kotak. Jika nak pakai kara mcm ni, tuangkan air dalam kotak sebanyak dua kali.
8. Masukkan ubi kentang.
9. Kemudian masukkan pes asam jawa.
10. Tambahkan sedikit gula. Ia bertujuan untuk melemakkan kari.
11. Campak cili merah belah tengah dan biarkan masak.
Anda dan anak-anak penggemar sajian Ayam Goreng? Nah…Resipi yang satu ni tentunya anda harus cuba. Resipi Ayam Goreng ala Ikea perkongsian saudari Nurul Ateekahni katanya sangat sedap dan hampir sama dengan rasa ayam yang dibeli di restoran popular tu. Bahan-bahannya cukup mudah. Hanya perlu perap dan goreng sahaja pada bila-bila masa nak makan. Wow…Best ni. Jom cuba!
RESEPI AYAM GORENG IKEA
BAHAN-BAHAN: 9 keping chicken wing@1 kilo kepak ayam 3 sudu makan sos tiram – beli online disini 3 sudu makan light soy sauce / kicap cair – beli online disini 1 sudu teh serbuk lada putih / lada sulah – beli online disini 1 sudu serbuk perasa ayam – beli online disini 1½ sudu makan gula pasir 2 sudu makan All-purpose seosoning 1 sudu makan minyak bijan – beli online disini 5 sudu makan air putih 4 sudu makan topioca starch / tepung ubi kayu – beli online disini 3 sudu makan tepung gandum – beli online disini Minyak masak untuk mengoreng
CARA PERAPAN: 1. Cuci ayam bersama 1 sudu besar garam hingga bersih dan toskan. 2. Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak. 3. Gaul sebati dan simpan di dalam plastik atau bekas tertutup. 4. Perap ayam paling kurang 8 jam. Lebih baik jika diperap semalaman. Simpan perapan ayam di dalam peti sejuk di bahagian bawah (bukan tempat beku)
CARA MEMASAK: 1. Keluarkan ayam dari peti sejuk 30 minit sebelum digoreng. 2. Panaskan minyak guna api sederhana pada suhu 150c atau celupkan lidi. (kalau ada keluar buih-buih dipermukaan lidi sewaktu pertengahan minyak panas, bermakna suhu dah mencapai tahap 150c).
3. Masukkan 3-4 keping kepak ayam dan goreng 3 minit di setiap bahagian. Balikkan dan goreng lagi selama 3 minit (total masa menggoreng ayam ialah 6 minit)
4. Angkat dan toskan ayam pada tisu.
5. Biarkan ayam tadi selama 6 minit dan masukkan kembali ke dalam kuali. Goreng sekali lagi hingga garing paling kurang 3-4 minit . Tujuannya untuk mendapat tekstur ayam yang rangup diluar dan berjus di dalam & ayam masak dengan sempurna.
6. Angkat dan toskan. Ayam Goreng ala Ikea siap untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Daging Goreng Bollywood Style yang menggoda selera dengan rasa manis, pedas dan rempah yang padu. Resipi mudah, bahan ringkas dan sesuai dimakan bersama nasi panas.