Esok kan cuti , jadi bagi mengisi rasa bosan jom kita membaking. Buat kek ni tak sama seperti buat biskut. Bukan nya campak campak jadi. Kena follow bahan-bahan yang diperlukan. Jangan memandai nak menokok tambah, karang jadi lah kek bantat pula. Pastikan bahan-bahannya betul dan mengikut langkah demi langkah.

Bila dah faham , ok let’s baking.

 

Burnt Cheesecake 

Bahan-bahan:
250gm × 2 unit (500gm) cream cheese
250gm whipping cream
125gm (separuh dpd 250gm) butter
2 biji telur ayam (Gred A, kalau kecil 3 biji)
Separuh perahan lemon (jika suka masam, perah 1 biji)
2 sudu makan gula pasir (kalau suka manis, letak lebih)
2 sudu makan tepung gandum (boleh guna tepung kek, tapi kek jadi sedikit lembut)
Esen vanila

Cara memasak:
1. Pukul cream cheese sehingga ringan, dalam 3-6 minit.
2. Masukkan whipping cream, pukul dalam 3-5 minit.
3. Masuk gula & butter, pukul dalam 3 minit.
4. Masuk telur 1 biji dan pukul dalam 2 minit, kemudian masuk lagi 1 biji telur dan pukul 2 minit.Masukkan perahan lemon.

IKLAN

5.Masukkan  esen vanila dan tepung, tak perlu pukul, gaul guna spatula kek atau senduk.
6. Sapu loyang dengan butter, alas dengan kertas kek dan masukkan bancuhan kek.
7. Panaskan oven 5 minit dengan suhu 180 darjah Celcius (bahagian bawah) sebelum masukkan loyang (bancuhan kek).

8. Masukkan loyang (bancuhan kek), set pembakaran 50 minit (bahagian bawah suhu 180 darjah celcius.
9. Selepas 50 minit, tukar mode panas bahagian atas untuk dapatkan effect “burnt” (suhu 180 darjah celcius)bakar dalam 5-8 minit.
10. Keluarkan dan biar sejuk, selepas sejuk baru hias ikut kreativiti masing-masing.

*Jangan simply tukar bahan-bahan buat kek, seperti ganti butter dengan marjerin, lemon dengan limau kasturi dan lain lain walaupun pada mata kasar bahan-bahan tu ada persamaan, hakikatnya profil kimia bahan-bahan tersebut berbeza.🤣🤣🤣😅

*Kepanasan oven juga berbeza, terutamanya oven baru beli dgn oven lama yang dah biasa guna, ikut resipi asal bakar 200 darjah Celcius, tp oven saya baru so kepanasan 200 tu buat kek sedikit terlebih masak.

*Baking kena fokus, jgn kejap basuh kain, kejap sapu sampah, kejap pegi cuci longkang or pergi membebel.haa..haaa… yg tak biasa dgn oven kena “memahami perangai atau feel” oven korang… mcm manusia adik beradik 1 kilang, tp perangai lain2.🤣🤣🤣

*Hias kek, boleh letak gula ising, buah-buah beri atau apa yang korang suka.

*Burnt Cheesecake better disejukkan dalam peti ais sebelum korang makan. *Masaklah dengan kasih sayang, jangan marah2 ok… InSha Allah menjadi.

Kredit resipi: By Rosli Mohd Nordin

Kek Lapis Idola, Berlapis Kaya, Horlicks & Milo, Super Sedap Ni…