Pencuci mulut ini lebih kurang sahaja cara masakannya seperti bubur kacang yang lain. Kelainan bubur kacang merah ini perlu dimasak lama sedikit kerana saiz kacangnya yang lebih besar berbanding kacang hijau. Cara yang terbaik adalah merendam dahulu sehingga kembang sebelum dimasak untuk menjimatkan masa di dapur. Boleh di hidangkan sejuk ataupun panas sesuai citarasa sendiri. Sangat sedap di makan Bersama roti mahupun biskut.

 

 

RESEPI BUBUR KACANG MERAH

BAHAN-BAHAN:
1 cawan kacang merah ~ rendam dan toskan – beli online di sini
air secukupnya untuk merebus kacang
1/2 cawan sagu ~ cuci dan toskan ( jika suka boleh kurangkan kalau tak nak pekat ) – beli online di sini
1 buku gula Melaka – beli online di sini
1 cawan gula pasir ~ ikut citarasa – beli online di sini
1 cawan santan – beli online di sini
1 helai daun pandan di simpul
secubit garam
BAHAN PATI SANTAN:
1 cawan santan pekat
secubit garam

IKLAN

CARA MEMASAK:

  1. Kacang di rendam hingga kembang paling kurang 4 jam
  2. Cuci bersih dan rebus bersama air secukupnya hingga ia kembang dan kacang pecah
  3. Kemudian masukkan sagoo dan masak lagi hingga sagu masah dan jernih
  4. Dalam periuk lain masak gula Melaka bersama sedikit air hingga gula larut
  5. Kemudian tapis
  6. Tuangkan gula Melaka kedalam periuk rebusan kacang
  7. Masukkan daun pandan dan gula pasir
  8. Masak lagi hingga gula hancur
  9. Tambahkan santan dan perasakan dengan garam agar terbit rasa lenak manisnya
  10. Biarkan merenih sebentar

SELAMAT MENCUBA!

IKLAN

IKLAN

Kredit resipi & foto: Norazlita Aziz

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official