Bubur Biji Nangka atau dikenali juga sebagai Butir Nangka merupakan manisan yang sangat digemari masyarakat Melayu. Ia mudah diperolehi dan biasanya menjadi sebutan ramai terutamanya dikala bulan Ramadan.
BAHAN-BAHAN:
  • 150gm tepung pulut
  • 1 sudu makan tepung beras
  • 180ml air
  • 240ml santan pekat
  • 480ml santan cair
  • 1 ulas bawang merah | dihiris
  • 2cm halia | dihiris
  • 1 sudu teh biji halba
  • 90gm gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • ¼ sudu teh garam
  • Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
  1.  Di dalam sebuah bekas, adunkan tepung pulut dan tepung beras bersama air sehingga menjadi doh.
  2.  Bahagikan doh kepada dua bahagian dan ambil satu bahagian dan warnakan dengan sedikit pewarna hijau.
  3.  Bentuk menjadi bentuk bujur kecil seakan biji nangka. Ulang proses hingga kedua-dua doh tepung pulut habis.
  4.  Selepas itu, rebus di dalam periuk sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  5.  Di dalam periuk berlainan, masak santan, halia, bawang, gula dan garam secukup rasa. Kacau sebentar.
  6.  Kemudian, masukkan biji nangka yang telah direbus tadi ke dalam periuk dan gaul rata.
  7.  Setelah mendidih, tutup api dan hidangkan. Sedia dinikmati.

 

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI