Bila sesuatu makanan tu rasa sedap, anda  mesti terdetik untuk cuba buat sendiri bagi dapatkan kepuasan menikmati keenakannya, cookies ini antara biskut raya premium yang akan jadi rebutan dan pilihan ramai tetamu anda. Oleh itu jangan abaikan cookis ini ye. Resipi RASA dah kongsikan di sini, anda hanya perlu sediakan bahan dan buat je, mudahkan.

FERRERO COOKIES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan susu tepung
1 cawan nestum dikisar menjadi serbuk
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung beras
2 cawan tepung | jika doh lembik sangat tambah sedikit tepung
Kacang Hazelbut secukupnya | dipanggang
Kacang badan nib secukupnya | dipanggang
Coklat Beryl’s Milk compound secukupnya | dicairkan

CARA MEMBUAT:

IKLAN
  1. Pukul mentega dengan gula asal kembang, masukkan serbuk badan, susu tepung, nestum kisar, tepung jagung dan tepung beras.
  2. Kacau rata dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga doh sebati dan boleh digentel dengan elok.

3. Bentukkan bulat doh, masukkan kacang hazelnut di dalamnya sebiji. Bulatkan semula dan bakar hingga masak dan sedikit garing (untuk rangup)dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan pada suhu 160-170C selama 20 minit, ikut jenis ketuhar anda.

IKLAN

4. Sejukkan, sementara itu cairkan coklat, masukkan kacang badan nib dalam coklat.

5. Tutup api dan celupkan biskut di dalam coklata dan letakkan dalam papercup.

IKLAN

6. Biar hingga keras atau letak dalam freezer sekejap.

7. Simpan dalam bekas kedap udara apabila sejuk.

Kredit : faizah adzmi MAHI