
Bila selesai menikmati makan malam, teringin pula nak makan yang manis-manis seperti puding. Apa kata kita buat puding untuk dinikmati bersama keluarga. Buat dalam bekas kecil pasti anak-anak pun suka.
Puding
Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastard
5 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 tin susu cair
Cara memasak:
1.Masak sampai likat dan berkilat.
2.Sejukkan masukkan dalam bekas.
3.Letak cocktail, nata de coco dan curah susu.
4.Sejukkan dalam peti sejuk
Kredit: Iffy Iruzza
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Snek ‘favourite’ A.S dan Eropah , Buat Homemade Lagi Puas.

Sekali sekala cuba kita sajikan kudapan dan snek barat untuk sarapan. Ni min kongsi makanan yang disebut makanan ‘street food’ atau makanan gerai, snek sedap dari Eropah dan Amerika Syarikat.
Sajian berasaskan daging, tepung,mentega dan makanan laut ni memang mudah dimakan di mana jua. Pasti jadi ‘favourite’ ahli keluarga nanti.
1. ARANCINI WITH TOMATO SAUCE
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan nasi putih
- 10 gm bawang merah kecil | dicincang
- 10 gm daun bawang | dihiris
- 4 ulas bawang putih | dicincang
- 15 gm kismis
- 2 cawan serbuk roti
- 4 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 4 cawan minyak masak
- 20 gm bawang Holland | dipotong dadu bersaiz kecil
- 10 gm seleri | dipotong dadu bersaiz kecil
- 10 gm lobak merah | dipotong dadu bersaiz kecil
- 3 sudu makan tomato puri
- 2 helai daun bay
- 1 sudu besar thyme kering
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan sos tomato, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang Holland, seleri, bawang putih dan lobak merah ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan tomato puri bersama dengan air, kacau sebentar supaya ianya sebati. Biarkan ianya mendidih.
3. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan daun bay dan thyme kering. Biarkan ianya mendidih perlahan. Pastikan ianya tidak terlalu cair.
4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam mengikut citarasa.
5. Untuk membuat arancini, sediakan mangkuk bersaiz besar, masukkan nasi putih bersama-sama bawang merah kecil, daun bawang, bawang putih dan kismis. Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam. Gaul sehingga semuanya sebati.
6. Kepalkan dengan membuat bentuk bulat seperti saiz bola golf. Sediakan tiga mangkuk bersaiz sederhana, letakkan serbuk roti, telur yang telah dipecahkan dan dikacau dan juga tepung gandum.
7. Celupkan nasi tadi bermula dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali serbuk roti. Susun di atas loyang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan seketika selama 30 minit.
8. Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan nasi yang bersalut tadi sehingga warnanya menjadi keperangan. Angkat dan toskan minyak.
9. Sajian sedia dihidangkan bersama-sama sos tomato.
Saiz hidangan: 2 orang
Waktu memasak: 30 minit
Jenis masakan: Sajian Itali
Cara memasak : Goreng
Keistimewaan: Bebola nasi penuh perisa dam mengenyangkan
Info Chef : Sajian yang berasal dari negara Itali ini resepinya ini menggunakan lebihan nasi yang masih elok untuk menghasilkan masakan ini. Resipi kitar semula untuk mengelakkan pembaziran makanan
2. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung serba guna
- 1sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- 2 biji telur
- 4 cawan gula putih
- ½ cawan susu
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 cawan minyak masak
- Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
3. PRETZELS
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan susu segar
- 1 1/2 sudu makan yis
- 6 sudu makan gula perang
- 4 sudu makan mentega | lembutkan pada suhu bilik
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil garam halus
- 1/3 cawan baking soda
- 3 cawan air suam
- 8 sudu makan mentega | dicairkan
- Garam kasar secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Suamkan susu dalam ketuhar mikro atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari)
2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan mentega dan gula.
4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus.
5. Uli dengan mixer dengan cangkuk dohk, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit.
6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam.
7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar.
8. Panaskan oven dalam suhu 230 darjah celciusC.
9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang.
10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas.
11.Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper.
12. Renjis dengan garam kasar.
13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan.
14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
Saiz hidangan: 12 biji
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Berasal dari Itali , popular di German
Keistimewaan:Sedap dihidangkan dengan sos cicah seperti sos karamel, coklat, serbuk kayu manis bergula dan krim keju bawang putih.
Info Chef : Anda juga meletakkan ‘topping’ seperti keju parmesan, serbuk kayu manis, coklat, butter scoth dan lain-lain
4. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
- 5 keping kulit popia | dipotong 12
- 200gm udang
- 50gm tepung
- 20gm mentega
- 20gm bawang merah
- 200gm ‘heavy cream’
- 10gm lada hitam
- 10gm cendawan butang | dimayang
- 20 gm keju
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara masak inti quiche :
1. Cairkan mentega dalam kuali.
2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang,
3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam.
5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api.
Cara membuat acuan quice :
1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian.
2. Lalu disusun dalam acuan muffin
3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit
4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi.
5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven.
6. Sajian siap dihidang
5.VOLCANO BEEF CHEEZY ONION
BAHAN-BAHAN:
- 200 gram keju Mozzarella (dipotong dadu kecil)
- 400 gram daging cencang
- 3 biji bawang Holland (dibelah dua)
- 5 helai daun oregano (dicencang halus)
- ½ kg serbuk roti
- 2 biji telur
- 300 gram tepung gandum
- 1 sudu teh paprika
- Serbuk perasa
- Keju krim (untuk sos)
- Minyak masak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK :
1. Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa.
2. Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan.
3. Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella.
4. Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum.
5. Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti.
6. Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan.
7. Boleh dihidangkan bersama keju krim.
Resipi Aneka Puding Yang Pasti Menyegarkan Tekak Anda!

Hidangan anda pasti menjadi lebih lengkap dengan adanya pemanis pulut yang menyegarkan ini. Aneka puding yang bukan sahaja cantik dipandang, bahkan sedap dimakan. RASA kongsikan 15 jenis puding yang anda boleh cuba dan hidangkan kepada keluarga atau para tetamu yang datang.
PANNA COTTA BUAH MARKISA DENGAN PURI MANGGA
BAHAN-BAHAN:
- 600ml krim putar
- 375ml susu segar
- 185ml isi buah markisa (jika tidak mahu biji, boleh ditapis)
- 115gm gula kastor
- 1 sudu makan air panas mendidih
- 3 sudu teh serbuk gelatin
- 2 biji mangga bersaiz sederhana
- 1 sudu teh perahan limau nipis
- 3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
- Satukan krim putar, susu segar, isi buah markisa dan gula kastor di dalam periuk, masak di atas api sederhana selama 15 minit sambil selalu dikacau (elakkan daripada mendidih). Setelah adunan panas, matikan api dan ketepikan.
- Masukkan air panas ke dalam gelas dan campurkan serbuk gelatin. Kacau menggunakan garpu hingga gelatin larut.
- Masukkan air gelatin ke dalam adunan susu tadi dan kacau sebati.
- Masukkan adunan ke dalam bekas yang bersesuaian. Simpan di dalam peti ais selama sekurang-kurangnya 6 jam untuk panna cotta mengeras.
- Untuk puri mangga, masukkan isi mangga ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga menjadi puri.
- Masak puri bersama perahan limau nipis dan 3 sudu makan gula hingga gula larut. Ketepikan.
- Apabila panna cotta sudah keras, paipkan puri mangga di atasnya dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF: Anda boleh menggunakan apa-apa isi buah dan puri untuk menggantikan markisa dan mangga.
Saiz hidangan: 10 orang
Waktu masak: 20 minit
Jenis hidangan : puding
Keistimewaan : Rasa mangga yang sedap dan manis.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Rebus
Anggaran kos: RM30
PUDING CHIA SEED DENGAN BUAH KUNDANG DAN OREN
BAHAN A (PUDING):
- 1 1/2 cawan susu segar
- ½ cawan air kelapa
- 5 sudu makan isi buah kundang
- 5 sudu makan isi buah oren
- 100gm chia seed
- 1 sudu makan madu
- 5 sudu makan gula
BAHAN B (TOPPING):
- 50gm isi buah kundang | potong kasar
- 50gm isi buah oren | potong kasar
- 3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A kecuali chia seed ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga gula larut dan adunan menjadi halus.
- Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan campurkan chia seed. Kacau sebati dan tuang ke dalam bekas yang diingini. Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
- Untuk topping; campurkan semua bahan B dan kacau sebati. Simpan di dalam peti ais.
- Untuk menghidang, letakkan topping di atas puding dan taburkan kelapa parut jika mahu. Atau boleh juga paipkan krim putar di atasnya dan hiaskan dengan hirisan oren, blueberi dan strawberi untuk warna.
INFO CHEF: Untuk yang sedang berdiet, boleh tukarkan susu segar kepada susu rendah lemak dan gula kepada madu.
Saiz hidangan: 12 orang
Waktu masak: 10 minit
Jenis hidangan : Puding
Keistimewaan : Hidangan sihat kerana mengandungi chia seed
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Rebus dan didih
Anggaran kos: RM35
PUDING AISKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
- 8gm serbuk agar-agar
- 100gm gula
- 500gm air
- 250gm krim putar
- 200gm susu segar
- 4 sudu makan aiskrim vanila
- 200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut
CARA MEMASAK :
- Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
- Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
- Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan sehingga beku.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Size Hidangan : 4-5 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Kerangupan serpihan biskut Oreo memberi kontra tekstur pada puding yang lemak manis berkrim.
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Rebus
Anggaran Kos : RM 15-20
INFO CHEF : Untuk hidangan yang lebih menarik, pukul krim putar bukan tenusu sehingga kental, paipkan ke atas puding dan hiaskan dengan biskut Oreo sebagai hiasan.
PUDING TEH HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 10gm serbuk gelatin
- 2 sudu makan air sejuk
- 300gm susu segar
- 50gm gula
- 1 ½ sudu makan serbuk teh hijau
CARA MEMASAK :
- Taburkan serbuk gelatin ke dalam air sejuk. Biarkan selama 10 minit sehingga kembang. Panaskan ke dalam ketuhar gelombang mikro teknik ‘double-boil’ sehingga gelatin mencair. Sejukkan seketika tetapi jangan sampai memekat.
- Panaskan susu segar dan gula. Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
- Masukkan larutan gelatin ke dalam sebatian teh hijau. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Hidangkan sejuk di dalam bekas puding.
- Sedia dinikmati.
INFO CHEF : Hidangan mesti disajikan sejuk-sejuk kerana gelatin akan cair semula pada suhu bilik. Boleh gantikan dengan serbuk agar-agar untuk puding yang lebih stabil.
Size Hidangan : 4-5 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Memberi keunikan cita rasa ala Jepun dalam hidangan
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Double boil
Anggaran Kos : RM 10-RM15
PUDING SUMI KASTARD
BAHAN-BAHAN:
- *10gm serbuk agar-agar
- *200gm gula pasir
- *1000gm air
- *4 sudu makan tepung kastard
- *400gm susu cair (1 tin)
- 1 bungkus sumi atau secukupnya
BAHAN UNTUK SOS KASTARD:
- 400ml susu cair
- 200ml air
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Susun sumi di dalam bekas dan bekukan sebentar (15-20 minit) di dalam peti sejuk dingin beku.
- Satukan semua bahan bertanda * di dalam periuk dan kacau sebati. Masak di atas api sehingga agar-agar larut.
- Angkat periuk dan biarkan adunan sedikit suam (tidak terlalu panas). Boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan jika suka. Tuang adunan kastard ke dalam bekas yang berisi sumi beku. Sejukkan semula sehingga kastard mengeras.
- Untuk membuat sos kastard untuk dituang di bahagian atas; satukan kesemua bahan untuk sos kastard dan masak di dalam periuk. Kacau dan masak hingga sos memekat. Angkat dan sejukkan.
- Untuk menghidang, keluarkan puding dan tuangkan sos kastard di atasnya hingga meleleh untuk lebih sedap dan lemak.
- Hiaskan dengan strawberi segar untuk warna yang lebih menarik.
INFO CHEF : Tujuan sumi dibekukan adalah untuk mengelakkan sumi mencair apabila kastard panas dituang.
Saiz Hidangan : 10-15 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Hidangan rasa lemak dan berwarna-warni
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Rebus
Anggaran Kos : RM 10-15
PUDING PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN (UNTUK MEMBUAT LAPISAN PUDING COKLAT):
- 500gm susu segar
- 80gm gula halus
- 25gm mentega
- 120gm coklat hitam | dipotong kecil
- 25gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit susu
UNTUK MEMBUAT LAPISAN KASTARD PISANG:
- 5 biji pisang emas | kupas dan potong kecil
- 200gm gula
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung jagung
- 500gm susu segar
- 4 biji kuning telur
- 2 sudu makan mentega
- 1 sudu teh esen perasa pisang
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat lapisan puding coklat; masak semua bahan kecuali tepung jagung sehingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Perlahankan api dan masukkan larutan tepung jagung. Masak sehingga licin dan tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan. Ketepikan.
- Untuk membuat lapisan kastard pisang; kuning telur, tepung gandum, tepung jagung, dan esen pisang dikacau menggunakan whisk tangan sehingga sebati.
- Panaskan susu segar dan gula di atas api sehingga menggelegak sedikit di bahagian tepinya. Tuangkan separuh adunan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau laju bagi mengelakkan telur masak. Kembalikan semua adunan ke dalam periuk dan masak sehingga adunan agak likat.
- Tutupkan api dan masukkan mentega serta pisang. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tuangkan ke atas lapisan puding coklat yang telah disejukkan.
- Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku dan sedia untuk dihidangkan.
- Boleh hiaskan dengan sedikit krim putar, hirisan pisang dan strawberi di atasnya untuk lebih menarik.
INFO CHEF : Puding ini merupakan puding lembut dan seeloknya dihidangkan di dalam bekas puding yang sesuai. Bukan jenis agar-agar yang boleh dipotong.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Gabungan rasa pisang dan coklat sedap dimakan sejuk
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Masak dan sejukkan
Anggaran Kos : RM 20-RM25
PUDING COKLAT HERSHEY’S
BAHAN-BAHAN:
- 50gm gula
- 400ml susu penuh krim
- 30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
- 1 sudu makan serbuk agar-agar
- 1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
- ½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN:
- Sedikit krim putar
- Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK:
- Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
- Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
- Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
- Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
- Sedia dinikmati ketika sejuk.
Info chef: Hiaskan dengan kepingan coklat dan sedikit parutan coklat untuk lebih menarik.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Rasa coklat yang sangat lazat
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
PUDING PADDLE POP
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan susu tepung
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu teh serbuk agar-agar
- 1000ml air
- ½ cawan gula halus
- Pewarna dan perisa makanan /esen makanan
- (Strawberry paste/emulco, Pandan paste, mangga)
CARA MEMASAK:
- Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air ke dalam periuk dan kacau rata.
- Pastikan ia dimasak sehingga mendidih.
- Bahagikan kepada beberapa warna dan letakkan perisa. Sebagai contoh pewarna kuning untuk mangga, pink dengan strawberi, hijau dengan pandan atau epal.
- Tuang satu adunan satu perisa/warna ke dalam botol dan sejukkan.
- Jika ingin pelbagai lapisan warna dalam satu botol; tuangkan satu lapisan warna contohnya kuning dan sejukkan. Bila lapisan tersebut mengeras tuangkan pula lapisan yang lain dan ulang proses tersebut sehingga habis.
Info chef: Anda boleh membuat lapisan pelbagai warna dalam satu botol atau satu warna sahaja untuk setiap botol. Terpulang pada cita rasa anda.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Rasa manis dan pelbagai perisa
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
PUDING BLUEBERI
BAHAN-BAHAN:
- 5gm serbuk agar-agar
- 2 ½ cawan air
- 4 sudu makan gula
- 200ml susu cair/ susu segar
- 300gm buah blueberi
UNTUK HIASAN:
- Sedikit krim putar
- Sedikit buah blueberi
- Sedikit daun pudina
CARA MEMASAK:
- Kisarkan buah blueberi bersama susu dan tapiskan.
- Satukan gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk berisi air sehingga mendidih.
- Masukkan susu cair dan buah blueberi yang telah dikisar dan ditapis.
- Kacau rata dan tuangkan ke dalam bekas kaca kecil. Simpan di dalam peti sejuk sehingga mengeras.
- Keluarkan dan hiaskan dengan sedikit krim putar, buah blueberi dan daun pudina untuk lebih menarik.
- sedia dinikmati.
Info chef: Sedap dimakan ketika sejuk.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Rasa masam manis blueberi yang sedap
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
PUDING FRUITS DELIGHT
BAHAN-BAHAN A:
- 15gm serbuk agar-agar
- 600ml air
- 150gm gula
- 2 biji putih telur
BAHAN B:
- 10gm serbuk agar-agar
- 600ml air
- 120gm gula
UNTUK HIASAN:
- Sedikit buah strawberi dipotong nipis
- Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain
CARA MEMASAK:
- Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan.
- Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam.
- Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
- Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku.
- Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi.
- Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh.
- Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Aneka buah-buahan
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
Selamat mencuba!
Resipi Sandwic Telur Viral. Mudah, Murah & Sedap!

Jika anda sukakan sandwic, resipi sandwi telur perkongsian saudari NaNie ini boleh anda cuba. Mudah dan ringkas sahaja cara penyediaannya. Kalau nak buat untuk meniaga pun boleh. Selamat mencuba!
Info: Resipi ini adalah untuk inti roti 2 paket jumbo.
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji telur | direbus dan dilecek
- 1 senduk mayones
- 1 sudu teh lada sulah ajishio

CARA-CARA:
1. Campur semua sekali dan gaul sebati.
BAHAN SAMPINGAN:
- Tomato | dipotong bulat
- Salad (Ikut suka nak guna salad pokok atau salad biji@bulat)
CARA MELAPIS:
- Sapu roti dengan mentega.
- Ambik sekeping roti, letakkan tomato.
- Letakkan sesudu bumbu bancuhan telur dan letak atas tomato tadi. Ratakan.
- Letakkan sekeping salad di atas bancuhan telur dan akhir sekali letakkan roti.
- Potong serong 2 atau 4. Siap.
*susunan roti: roti, tomato, bancuhan telur, salad, roti.
Yang ni Nanie potong serong 4 dan masukkan dalam paper cup
Kredit resipi & gambar: NaNie