Buat yang suka makan makan kek, pastikan tidak terlepas dari membuat kek yang mudah dan enak rasa ini. Boleh dihidang untuk minum petang nanti. Sangat mudah hanya guna tiga bahan.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula( buleh kurangkan kalau x suka manis)
3 biji telur
( buleh letakkan esen vanila untuk h1u hanyir telur)
Cara memasak:
1.Pukul telur dengan gula sampai gebu,
2. Kemudian masukkan tepung gandum. Blender sampai sebati.
3.Kukus 20 minit.
( pastikan air kukusan mendidih dulu, baru kukus)
Kredit : Ida Mahmood
Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Biskut Telur Rebus Paling Sedap & Mudah Buat Untuk Raya
Hari raya Aidilfitri tinggal tak berapa lama sahaja lagi. Ada yang masih belum mula buat biskut raya? Bagi anda yang tercari-cari resipi biskut yang mudah tapi sedap, apa kata anda cuba resipi Biskut Telur Rebus @ Biskut Cincin perkongsian saudari Mazliza Ahmad ni. Memang mudah, mudah nak terap dan rasanya sangat sedap. Rugi kalau tak cuba.
CARA BUAT BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
- 350gm mentega (beli online disini)
- 80gm gula kastor (beli online disini)
- 6 biji telur rebus – ambil kuning telur sahaja. Lenyek dengan garpu
- 1 sudu teh esen vanilla (beli online disini)
- 400gm tepung gandum (beli online disini)
- 200gm tepung jagung (beli online disini)
BAHAN HIASAN:
- Kuning telur secukupnya – dipukul
- Kacang – kisar halus
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur yang telah dihancurkan dan esen vanilla.
2. Keluarkan dari pengadun dan tambahkan tepung. Uli hingga jadi doh. Jika doh agak lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikt sehingga dapat tekstur doh yang mudah dicanai dan diterap.
3. Terap dengan acuan bulat dan lubangkan ditengahnya dengan acuan yang lebih kecil. Jika tiada, boleh guna apa-apa acuan yang anda ada.
4. Sapu kuning telur pada biskut dan tabur kacang secukupnya.
5. Bakar pada suhu 140-160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.
Kredit resipi & foto: Mazliza Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kerepek & Kudapan Ringan Popular & Wajib Ada Di Hari Raya.
Cara Buat Popia Cheese Krup Krap Homemade Hanya Guna 3 Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kek Mata Lembu Sedap Bergedik. Guna Acuan Ni Memang Elok Hasilnya
Pernah makan kek mata lembu? Rupanya sama macam telur mata , pelik tapi kena cuba buat sebab sedap. Resipi ini dikongsi oleh Dyzah Sulaiman. Dia menggunakan resipi kek cheese salji sebab ia ringan. Boleh guna apa-apa jenis kek. Ikut cita rasa masing-masing. Sebelum buat kek, kita kena buat puding kuning dulu.
Bahan puding:
1 paket agar-agar serbuk clear
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
3/4 cawan gula(kalau tak suka manis boleh kurangkan)
2 sudu makan jus oren Sunquick@mangga
2 sudu teh warna kuning telur
1 sudu makan tepung kastard ,cairkan dengan sikit air kira-kira 3 sudu makan.(Boleh guna serbuk dadih perasa mangga atau oren, tapi saya belum pernah cuba lagi)
Cara masak:
1.Campur semua bahan dalam periuk dan kacau-kacau supaya tak bergentel. Masak atas api dan kacau selalu.
2.Masak hingga mendidih dan sejukkan sebentar, baru tuang dalam acuan telur.
3.Sejukkan bawah kipas. Dah sejuk baru masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Kek Cheese Salji
Bahan-bahan:
6 biji telur gred B
100g tepung naik sendiri
60g tepung jagung
100g gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
50ml air suam
1/2 sudu makan ovalette-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh vanila
75g butter- dicairkan
* Boleh guna apa-apa resipi kek
Cara memasak:
1. Panaskan oven dulu 160°C selama 10 minit guna api atas bawah. Boleh masukkan butter tadi untuk dicairkan.
2. Campur semua bahan dalam satu bekas kecuali butter cair. Mixer sehingga putih dan gebu. Kemudian baru masukkan butter cair tadi.
3. Sediakan acuan bulat sederhana(seperti dalam gambar). Sapu sikit butter dalam acuan tu.
4. Tuang adunan 3/4 dari acuan tu. Bakar selama 35 minit guna api atas bawah 160°C.Ikut kesesuaian oven. Nak tau dah masak cucuk dengan lidi sate. Kalau tak melekat masak lah tu.
Bahan topping atas kek
250g cheese Tatura
500g fresh cream
125g gula ising(boleh kurangkan kalau tak suka manis)
2 sudu makan perasa oren Sunquick atau mangga
3 sudu makan susu segar(nak bagi lembut sikit) * tak bubuh pun tak apa.
Cara memasak:
1.Campurkan kesemua bahan dalam satu bekas.
2.Hancurkan dulu cream tartura guna sudu makan sebelum diputar.
3.Putar semua bahan hingga halus dan berkrim.
4.Dah siap putar sapukan atas kek tadi dan letak puding telur atas kek.
5.Dah siap boleh masuk peti sejuk sebentar. Kalau tak masuk peti sejuk pun boleh.
Selamat mencuba.
Kredit: Dyzah Sulaiman
INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH BELI DI SINI.
Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je
5 Resipi Kek Viral & Sedap Boleh Masak Tanpa Guna Oven.
Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga dan kawan-kawan yang datang beraya di hujung minggu nanti.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur size A
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 sudu teh garam halus
- 1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
- Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
- Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
- Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
- Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
- Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan Wok
2. KEK COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum(*)
- 1 sudu teh baking powder (*)
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat (*)
- 1/2 cawan serbuk koko (*)
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 7 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan ovalette
- 2 biji telur gred A
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
- Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
- Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
- Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
- Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
- Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ana Mariana Ismail
3. KEK MILO KUKUS
BAHAN A:
- 1 cawan milo
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air panas
BAHAN B:
- 3 biji telur gred A – pukul hingga kembang
BAHAN C:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
(semua bahan ayak bersama)
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A dan kacau rata hingga tiada ketulan milo. Kemudian masak sekejap atas dapur hingga sebati. Tidak perlu masak sampai mendidih.
- Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Ambil loyang bersaiz 8×8 dan oles dengan sedikit minyak. Tuang adunan kek tadi.
- Panaskan periuk kukusan dan kukus kek selama 45 minit.
Kredit resipi & foto: Sarimah Samsuri
4. KEK PANDAN
BAHAN A:
- 5 biji telur
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 1 sudu perasa pandan
- Pewarna hijau ( dark green) secukupnya
BAHAN B ( DIAYAK)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecik soda
- 1 sudu kecik baking powder
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A dan putar hingga gebu.
- Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga rata.
- Akhir sekali masukkan pewarna hijau.
- Kukus kek selama 45 minit atau hingga kek masak. Kalau amsak dalam bekas seperti dalam gambar, masanya hanya 20 minit sahaja.
- Bila sejuk, bolehlah terus dimakan atau dihias dengan krim dan parutan keju.
Kredit resipi & foto: Norhidayah Abdullah
6. KEK PISANG COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN A:
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula halus
- 1 sudu besar ovelatte
- 1 cawan minyak jagung@mentega dicairkan
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 sudu susu cair
- 1 cawan pisang dilenyek
- Sedikit garam
- Sedikit esen vanilla
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum – diayak
- 1/2 sudu besar soda bicarbonat – diayak
- 1/2 sudu besar baking powder – diayak
- 3 sudu besar serbok koko
- 1 sudu kecil perasa coklat emulco
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
- Tambahkan susu pekat, minyak, susu cair dan garam. Adun lagi selama 4-5 minit hingga kembang dan barulah dimasukkan pisang.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal satu lagidimasukkan serbuk koko. Gaul rata.
- Oleskan minyak pada acuan dan masukkan adunan kek tadi.
- Kukus selama 30 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nur Aisya