
Buat yang suka makan makan kek, pastikan tidak terlepas dari membuat kek yang mudah dan enak rasa ini. Boleh dihidang untuk minum petang nanti. Sangat mudah hanya guna tiga bahan.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula( buleh kurangkan kalau x suka manis)
3 biji telur
( buleh letakkan esen vanila untuk h1u hanyir telur)
Cara memasak:
1.Pukul telur dengan gula sampai gebu,
2. Kemudian masukkan tepung gandum. Blender sampai sebati.
3.Kukus 20 minit.
( pastikan air kukusan mendidih dulu, baru kukus)
Kredit : Ida Mahmood
Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Congo Bar Sempurna Rasa. Buat Jual Gerenti Laku Keras

Ada yang dapat idea dan jalan untuk berniaga tambah pendapatan. Rezeki Allah tiada terduga. Boleh cuba buat resipi congo bar ini. Taburan coklat cip, kepingan badam dan kacang walnut di dalam congo bar ini memang padu rasa.
CONGO BAR
Bahan- bahan:
315 gram tepung gandum
250 gram gula perang-BELI ONLINE DI SINI
150 gram mentega-BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur
2 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
100 gram coklat cip
100 gram badam keping
100 gram badam hiris
100 gram kacang walnut
Cara membuat:
1. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam (Bahan A)
2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata mentega melarut. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati. Masukkan esen vanila. Masukkan semua Bahan A.
3. Masukkan coklat cip, badam keping, badam hiris dan kacang walnut. Gaul sekata. Simpan sedikit coklat cip dan badam keping untuk ditabur pada bahagian atas Congo Bar.
4. Tuangkan adunan kedalam bekas 9 X 9 yang telah dialas dengan ‘baking paper’. Tabur coklat cip dan badam keping.
5. Bakar pada suhu 170 degree C selama 30 minit atau sehingga permukaan atas Congo Bar kuning keemasan.
Kredit: Zaky Mat Ali
Semperit Klasik & Tart Gulung Ikut Sukatan Cawan. Ikut Langkah Betul Gerenti Jadi
Buat Kek Milo Guna 3 Bahan Ini. Senang Sangat, Gerenti Jadi!
Cheese Tart Kembong Magnum Serius Sedap. Adunan Ini Boleh Dapat 100 Biji

Kek dan biskut tetap jadi rebutan bukan hanya di musim perayaan. Tak kurang yang menyukai cheese tart kembong magnum ni. Memang super sedap kalau buat jual pun memang hot sales.Jom kita sama-sama cuba buat.
Cheese Tart Kembong Magnum
Bahan-bahan:
kalau rajin buat shell kalau tak beli saja di bakeri.
Shell tart
250gm butter (suhu bilik)
1/2 cawan gula aising
500gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar air sejuk
Cara membuat:
1.Adun butter dan gula aising hingga sebati. Guna spatula pun boleh.
2.Masukkan kuning telur dan esen vanila.Gaul sebati
3.Masukkan tepung dan air sejuk dari peti ais. Uli hingga menjadi doh.
4.Terap atau bentuk doh dalam acuan shell tart berukuran 4.5cm.Cucuk dasar doh dengan garfu.
5.Bakar pada suhu 120°c api atas bawah 20-25minit atau hingga masak.
SUHU BERGATUNG PADA OVEN MASING-MASING.
(dapat dalam 100 biji)
Bahagian topping
300gm cream cheese
60-80gm gula kastor- dikisar-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar kuning telur
1 sudu besar butter /majerin
1 sudu kecil esen vanila
Cara membuat:
1. Pukul cream cheese sampai sebati. Masukkan esen vanila,kuning telur dan butter tadi. Pukul sekejap.Kemudian masukkan gula sikit-sikit. Pukul sebati semua dan siap.
Bahan lain :topping magnum
-Choc dark compound beryls
2 sudubesar cocoa butter kalau tak ada shortening pun boleh
– Kacang cincang almond bakar dulu sekejap
Cara memasak :
1.Masukkan filling nutella atau coklat chips dalam shell. Kemudian piping cream cheese membukit.
2.Bakar 170° selama 5 minit. Dah siap. Ketepikan.
3.Cairkan beryls +cocoa butter,double boil
4.Celup permukaan cheese tart tadi dalam choc yang dah panas dan cair ni. Kemudian terus tabur kacang di tepi, Buat cepat masa choc tu masih panas nanti dah beku ia tak mahu lekat.
5.Siap susun dan masukkan dalam chiller baru susun dalam bekas
Kredit resipi dan foto: Syahirah Binti
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Puding Trifle Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan. Rasa Memang Sedap
Resipi Puding Horlicks Gula Merah Memang Sedap. Jika Dijual,Memang Laku Keras
Cara Buat Kek Keju Leleh Pandan Tanpa Perlu Bakar.

Kek Pandan gebu yang dinikmati bersama krim dan parutan keju. Memang sedap! Bagi anda yang suka sangat makan Kek Keju Leleh ni, boleh cuba resipi perkongsian saudari Ummydarwisha Mansor ni. Pasti puas hati.
KEK KUKUS PANDAN
BAHAN A:
- 3 biji telur
- 1 sudu makan ovalette
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh pes pandan
- Pewarna hijau epal secukupnya
BAHAN B:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh cream tartar
- 1/2 cawan minyak masak
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan-bahan A. Pukul hingga kembang dan gebu.
- Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder, soda bikarbonat dan cream tartar.
- Sebatikan adunan menggunakan spatula atau senduk sehingga sekata.
- Seterusnya masukkan minyak masak. Kacau lagi hingga adunan menjadi licin berkilat.
- Tuang adunan kek ke dalam bekas dan kukus menggunakan api besar selama 15 minit atau sehingga kek masak.
- Angkat dan sejukkan.
BAHAN CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm krim keju
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan krim putar ( whipping cream)
- 1 cawan susu segar
HIASAN:
- 1 buku keju cheddar – diparut
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan dan pukul hingga tidak berketul.
- Tuang adunan krim keju ke atas kek yang siap dikukus dan disejukkan seketika.
- Tambah parutan keju cheddar dengan secukupnya.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ummydarwisha Mansor