
Buat yang suka makan makan kek, pastikan tidak terlepas dari membuat kek yang mudah dan enak rasa ini. Boleh dihidang untuk minum petang nanti. Sangat mudah hanya guna tiga bahan.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula( buleh kurangkan kalau x suka manis)
3 biji telur
( buleh letakkan esen vanila untuk h1u hanyir telur)
Cara memasak:
1.Pukul telur dengan gula sampai gebu,
2. Kemudian masukkan tepung gandum. Blender sampai sebati.
3.Kukus 20 minit.
( pastikan air kukusan mendidih dulu, baru kukus)
Kredit : Ida Mahmood
Kurma Banyak Lagi Di Rumah? Boleh Buat Kek Kurma, Barulah Tak Membazir
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Biskut Kaya Rasa Coklat, Kudapan Sedap Cuti Ni.

Asyik makan junk food bila menonton tv masa cuti ni. Beralihlah kepada cookies buatan sendiri, kan lebih mengujakan dan sedap dikunyah. Lebih best lagi boleh buat jualan untuk puasa nanti.
Tak payah tunggu raya pun biskut berperisa coklat mampu memuaskan keinginan anda untuk makan coklat. Lebih coklat dan koko lebih sedap biskut tu nanti. Ni min kongsikan 4 jenis biskut coklat yang sedap sungguh ni..
1.TART WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 60 gm gula aising300 gm tepung gandum | diayak
- 1/2 biji telur
- 120 kepingan coklat mini (mini bar)
Bahan hiasan :
- Coklat urai hijau dan putih secukupnya.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur dan gaul rata.
- Masukkan pula tepung dan adunkan menjadi doh.
- Setelah doh menjadi lembut, masukkan kepingan coklat di dalamnya sebagai inti.
- Bentukkan ikut suka, bulat-bulatkan.
- Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit.
Saiz hidangan : 100 – 120 keping
Waktu memasak : 18- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Inti coklat pasti memenuhi selera penggemar coklat.
INFO CHEF : Selain bar mini coklat susu biasa , anda boleh juga menggunakan bar coklat badam, gajus atau coklat lain kesukaan anda.
2. DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 110 gm gula aising
- 50 gm tepung ubi | diayak
- 20 gm serbuk coklat | diayak
- 300 gm tepung jagung | diayak
- 50 gm tepung kastad | diayak
- 1 sudu teh perisa coklat
- 1 biji telur
Bahan hiasan :
- Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur, pukul rata.
- Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
- Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
- Susun manik sebiji di atasnya.
- Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 15 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa penuh bercoklat
INFO CHEF : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
3. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
- 200 gm mentega
- 300 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 100 gm perang
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 20 gm coklat cip
- 1biji telur
Bahan hiasan :
- Cip coklat secukupnya
- Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
- Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
- Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
- Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
- Hiaskan dengan cip coklat.
- Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
- Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
Saiz hidangan : 100 keping
Waktu memasak :18 – 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Brownies lembut kaya dengan rasa coklat
Anggaran kos : RM 50
INFO CHEF : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 mini
4. ALMOND COFFEE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 120 gm gula perang
- 400gm tepung kotak | jika ‘superfine’ tak perlu ayak
- 100 gm serbuk badam
- 50 gm serbuk coklat | diayak
- 20gm serbuk penaik
- 1 biji telur
- 1 sudu teh perisa kopi
- 100 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
- Coklat putih secukupnya
- Hirisan badam secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
- Masukkan telur diikuti dengan serbuk coklat.
- Kemudian masukkan tepung, perisa kopi dan serbuk badam
- Masukkan pula hirisan badam, adun sehingga menjadi doh. Hiaskan hirisan badam di atasnya juga.
- Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
- Sejukkan dan paipkan dengan coklat putih sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 18 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gabungan rasa kopi dan badam yang sedap
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan pes serbuk kopi menggantikan perisa kopi.
Resipi Kek Keju Durian Guna Blender. Memang Terlajak Mudah & Sedap!

Musim durian tengah banyak ni, bolehlah pakat hasilkan aneka makanan berasaskan raja buah ni. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Kek Keju Durian ni. Tengok pada resipi perkongsian saudari Norhidayu Abdul Majid ni, Nampak mudah. Jom cuba!
KEK KEJU DURIAN GUNA BLENDER (SAIZ 6 INCI)
BAHAN DASAR KEK:
- 140gm biskut lemak. Campur dengan sedikit cornflakes – kisar hancur
- 60gm mentega @ marjerin
BAHAN ADUNAN KEK:
- 250gm krim keju
- 50gm gula kastor
- 2 biji telur
- 50ml susu segar / sejat
- 140gm isi durian
- 2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan adunan dasar kek, cairkan mentega kemudian campurkan dengan biskut yang dikisar tadi. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang bersaiz 6 inci yang telah dibalut dengan aluminium form. Leperkn biskut hingga sekata. Simpan dalam peti sejuk seketika.
3. Untuk menyediakan kek, pertama sekali panaskan ketuhar pada suhu 160C. Kemudian masukkan krim keju, telur dan gula ke dalam blender. Kisar hingga sebati dan gebu.
4. Masukkan isi durian. Kisar lagi hingga hancur.
5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung. Kisar lagi sekali.
6. Keluarkan loyang yang disejukkan dalam peti sejuk tadi dan tunag adunan keju di dalamnya.
7. Bakar menggunakan kaedah bain-marie/water bath. Bakar lebih kurang 1 jam. Masa mungkin berubah mengikut jenis ketuhar.
8. Kek sudah masak bila permukaan kek kelihatan kering dan tak melekit. Keluarkan loyang berisi air tadi dan letak kembali loyang kek dalam ketuhar dengan pintu ketuhar direngangkan sedikit. Biarkan selama 10-15 minit.
9. Keluarkan loyang kek dan letak atas redai. Biarkan sejuk. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norhidayu Abdul Majid
Cara Buat Kek Marble Mudah & Sedap

Melalui facebook, Farisha Sofea berkongsi cara membuat kek marble yang mudah dan sedap. Resipi ini dikongsikan olehnya di facebook group RASA Share Resepi. Jom kita tengok cara wanita ini membuat kek marble yang penampilannya sangat cantik dan menarik.
KEK MARBLE SEYGAK

BAHAN A
5 biji telur ayam gred A
1 sb ovallete
170 gram gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN B
50 gram cawan susu segar
220 gram tepung naik sendiri (diayak)
BAHAN C
150 gram minyak jagung
BAHAN LAIN
Pewarna pilihan
CARA MEMBUAT
1. Masukkan BAHAN A ke dalam bekas dan pukul sehingga kembang dan gebu.
2. Masukkan BAHAN B secara berselang seli sambil dipukul rata.
3. Akhir sekali, masukkan BAHAN C. Kaup balik adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan .
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berselang seli sehingga habis adunan.
6. Hentakkan sedikit loyang.
7. Panaskan oven. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
8. Setelah masak , sisipkan keliling loyang dan terbalikkan di atas redai.
9. Sejukkan seketika sebelum dipotong.

Selamat mencuba !
Kredit Resipi: FB Farisha Sofea
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7