Buah keras antara bahan yang turut menjadi elemen utama dalam masakan orang-orang kita. Ia juga dijadikan untuk perencah, sambal atau pun gulai. Buah keras ini bukan sahaja membantu dalam memberi kepekatan masakan berkuah, malah memberikan aroma (manis) dan juga menambah kelazatan. Buah keras juga mampu elak santan menjadi pecah (minyak) dalam masakan gunakan santan pekat seperti masak lemak.
Untuk mendapatkan aroma dan kelazatan dari buah keras, ianya terlebih dahulu perlu digoreng kering tanpa minyak, ditumbuk dan dikisar halus. Sekiranya ingin buat sambal, buah keras boleh digoreng bersama bawang putih dan bawang merah dan dikisar halus.
Tip orang dahulu sekiranya buah keras ini digunakan tanpa digoreng kering dalam masakan rempah, lauk cepat basi.
Selain daripada kegunaan dalam masakan, buah keras juga sering dijadikan ramuan dalam kosmetik. Sebagai contoh, buah keras yang telah dihancurkan mampu dijadikan sebagai sabun, syampu dan juga serbuk lulur. Biji buah keras pula dikatakan mampu dijadikan sebagai sumber minyak lampu.
Antara Khasiat buah keras
Minyak daripada buah keras boleh merawat kesan terbakar pada kulit dan kesan regangan wanita selepas bersalin
Minyaknya juga boleh melebatkan rambut dan mampu merawat masalah rambut gugur dan bercabang
Sebagai ramuan untuk kosmetik seperti syampoo,sabun,lulur badan dan sebagainya
Daunnya boleh menghilangkan sakit kepala dgn izin Allah
Sebagai penyedap masakan spt sup,kari,masak merah ayam,rendang,tumisan sayuran dan lain lain lagi
Walaupun boleh dimakan, namun begitu buah keras atau nama botaninya aleurites moluccana merupakan pokok rasmi Hawaii ini perlu dimasak sebelum dimakan kerana mempunyai kandungan toksik (saponin dan phorbol) yang tinggi ketika masih mentah.
Ads
6. Hilangkan tanda-tanda regangan di perut
Selain buahnya yang digunakan sebagai rempah masakan, beberapa bahagian pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan sebagai ubat dalam rawatan tradisional. Daun pokok buah keras dikatakan mampu digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan gonorea. Daun muda yang telah dipanaskan atas api dikatakan mampu dijadikan sebagai tampalan bagi melegakan tulang yang patah, lebam-lebam, luka dan kesakitan.
Minyak biji buah keras dikatakan bersifat rengsa dan julap dan kadang-kala digunakan seperti minyak jarak. Minyak ini juga digunakan sebagai perangsang rambut terutamanya dalam sistem perawatan rambut.
Minyak dari biji buah keras dikatakan mampu digunakan untuk merawat kesan kulit terbakar , tanda-tanda regang di perut bagi wanita selepas melahirkan anak dan benjol di perut. Di Sumatera, biji yang telah dibakar dikatakan boleh disapu di pusat bagi melegakan masalah kejang perut.
7. Hilangkan nafas berbau
Masalah berkaitan pencernaan juga dikatakan mampu dirawat dengan menggunakan bahagian-bahagian tertentu pokok buah keras. Di Hawaii, buah dan biji yang telah dipanggang dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat merawat sembelit atau pencuci perut.
Air rendaman getah buah, bunga dan kulit pokok dikatakan mampu dijadikan ubat untuk merawat sakit tekak, tonsillitis, sakit gigi dan juga nafas berbau. Bagi mengelakkan jangkitan terhadap ulser dan bengkak luaran, getah buah keras juga boleh digunakan untuk disapu pada bahagian tersebut. Manakala kulit pokok dan buah yang masih berwarna hijau dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah pernafasan terutamanya asma dan batuk.
8. Rawatan tumor
Di Jepun kulit kayu ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat tumor. Di Jawa, kulit kayu pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah diarrhea berdarah dan juga disenteri. Air rendaman kulit kayu pula dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat untuk merawat ketidak suburan wanita.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan setiap bahagian pokok buah keras ini, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
RESIPI SAMBAL BUAH KERAS
BAHAN-BAHAN:
Ads
5 biji Buah Keras
1 biji Cili Hijau
1 biji Cili Merah
1 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
5 biji Cili Padi
1 biji Tomato
CARA MEMASAK:
1. Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
2. Letak sedikit garam
3. Isi ikan goreng – ambil agak-agak dari 2 ekor ikan kembung
.4. Tumbukkan bahan yg telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.
5. Sedia dihidangkan.
Ads
RESIPI AYAM MASAK BUAH KERAS
BAHAN A
12 ketul ayam yg dipotong kecil
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
BAHAN B (DIKISAR)
2 batang serai
4 biji buah keras
1st ketumbar
1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit basah
sedikit belacan
BAHAN LAIN
3 helai daun limau
1 biji tomato ~ dipotong kasar
cili padi secukupnya ~ diketuk
1/4 cawan santan
garam dan gula secukupnya
minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan bahan A, goreng separuh masak, ketepikan.
Tumis bahan B hingga wangi, masukkan daun limau, cili padi, santan dan biarkan mendidih.
Masukkan ayam, tomato, garam, gula dan masak hingga pekat. Kepekatan ikut selera masing2
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Nama laksa kuah putih atau juga dipanggil kuah mentah ini kerana dikatakan orang dulu-dulu buat kuah ini tidak dimasak. Kaedah membuat kuah ni hanya menggunakan air panas masa meramas/memerah santan dari kelapa parut.
Namun kini, tidak ramai lagi yang masih meneruskan kaedah tersebut. Menerusi perkongsian daripada Marhaini Awang ini, cara membuat kuah laksa ini sangat mudah, dengan syarat hendaklah menggunakan santan yang benar-benar segar.
Dan apabila hendak memakannya, perlu ada daun kemangi kerana ia membuatkan rasa laksa ini lagi bertambah sedap.
RESIPI CARA BUAT LAKSA KUAH MENTAH (PUTIH)
BAHAN-BAHAN:
2kg laksa kebok 5-7 ekor ikan selayang segar |rebus dengan asam keping dan sedikit garam, kemudian diperisikan ½ kg santan segar | kalau boleh elakkan santan yang disimpan dalam peti sejuk 5-7 biji bawang merah | ditumbuk – beli online DI SINI 1-2 sudu besar lada hitam – beli online DI SINI Limau nipis – beli online DI SINI Sedikit air asam jawa – beli online DI SINI
ULAM-ULAMAN (TERPULANG PADA STOK/CITARASA MASING-MASING)
Timun batang |dipotong macam batang mancis/diricih Daun ulam raja |dihiris halus Daun kesum | dihiris halus – beli online DI SINI Pucuk ketereh @ jambu golok @ gajus Daun serai kayu | dihiris halus Kacang panjang | dipotong Kobis | dihiris halus Daun kemangi/selasih (yang ini wajib ada) |dicarik-carikkan Bunga kantan | hiris halus
1. Ikan direbus dengan asam keping dan sedikit garam. Apabila sudah masak dan sejuk, kemudian diperisikan. Ketepikan 2. Tumbuk bawang merah dan juga lada hitam. Kemudian, tumbuk juga isi ikan. 2. Kemudian, panaskan santan di atas dapur sekejap saja. Santan hendaklah sentiasa dikacau, tapi jangan sampai mendidih. Apabila hampir saja mendidih, padamkan api.
3. Dalam santan ini, masukkan bawang merah, lada hitam, isi ikan dan air asam jawa. Kacau rata. 4. Masukkan air rebusan ikan (tapis ya), garam dan perasa. Kacau lagi. Kalau pekat sangat, masukkan air masak dan perah limau nipis. 5. Memang kuahnya rasa manis-manis walaupun tak letak gula kerana santan segar dan ikan yang segar. 6. Hidangkan dengan ulam-ulaman dan juga belacan serta cili mesin.
* Kuah mentah (putih) biasanya tidak tahan lama dan perlu dibuat hanya apabila hendak dihidangkan.
Boleh rujuk DI SINI untuk resipi Laksa Beras Homemade
Jom try buat jajan sendiri. Kudapan atau jajan memang mengasyikkan kalau dimakan sambil tonton televisyen. Krup krap krup krap je kan? Nak buat sendiri jajan untuk dimakan seisi keluarga? Jom try resipi yang dikongsikan oleh Cahaya Malaika melalui chanel Telegram KakiMakan ni. Senang je nak buat tau.
POTATO CHIP ALA MR POTATO
BAHAN-BAHAN
6 biji kentang (mengikut kuantiti yang diperlukan)
Satu periuk air (untuk merebus kentang)
Sedikit garam (tak nak letak pun boleh)
2 sudu cuka makan
Serbuk cili
Serbuk cheese
Gula halus
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Basuh kentang. Kentang tak perlu buang kulit.
2. Hiris kentang nipis-nipis. Lebih mudah menggunakan penyagat atau slicer.
3. Didihkan air bersama cuka dan garam.
4. Masukkan kentang yang dihiris ke dalam air rebusan selama 3 minit sahaja. Ini untuk pastikan kentang kekal rangup dan tidak lembik apabila digoreng.
5. Basuh dan toskan kentang. Biarkan kentang kering. Boleh juga gunakan oven pada suhu rendah untuk cepatkan pengeringan.
6. Kentang kena betul-betul kering supaya rangup.
7. Goreng kentang sehingga kuning keemasan dan rangup. Angkat dan toskan minyak.
8. Gaul kentang dengan serbuk cili, serbuk cheese dan gula halus.
9. Simpan kerepek kentang dalam bekas.
INFO
Kalau tak nak letak apa-apa perasa pun boleh makan macam tu dah sedap.
Sedapnya dapat makan Rojak Ayam yang dibuat sendiri. Boleh tambah sesuka hati bahan-bahan yang ingin kita masukkan. Resipi Rojak Ayam Terengganu yang dikongsi oleh saudara Muliadi Ramli ini, mudah je nak buat dan sesuai dinikmati bersama keluarga.
RESIPI ROJAK AYAM TERENGGANU YANG SANGAT SEDAP & MUDAH
BAHAN AYAM GORENG KUNYIT:
½ ekor ayam | dipotong 2
Serbuk cili – beli online di sini
Kunyit
Garam & perasa
*Ayam digaulkan dengan kunyit, serbuk cili, garam dan perasa. Kemudian digoreng garing. Bila dah siap digoreng, boleh dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
BAHAN KUAH ROJAK:
300gm kacang tanah – beli online di sini
*disangai atau goreng tanpa minyak hingga masak. Asingkan kacang dari selaput kulitnya. Kemudian dikisar tapi jangan terlalu hancur.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak. Masukkan serai. Bila naik bau, masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak
2. Kemudian masukkan bahan kisar halus, tumis lagi sampai pecah minyak.
3. Bila kuah sudah cantik warna merah, masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Kacau rata.
4. Masukkan nise, air asam jawa dan tambahkan dua cawan air. Renehkan dengan api kecil hingga kuah nampak pekat.
5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa. Kacau-kacau sekejap. Tutup api. Siap.
BAHAN CUCUR ROJAK:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
Daun kucai
Daun bawang & daun sup
Tauge
Garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
1. Kesemua bahan disatukan. Masukkan air, gaul rata. Ketepikan untuk 30 minit. Kemudian boleh digoreng garing dan ranggup. Bila cucur siap digoreng, bolehlah digunting kecil-kecil. Siap.
BAHAN SAYUR ROJAK:
Tauge | dicelur
Timun | dipotong panjang
Sengkuang | dipotong panjang
Salad
Cili besar merah & hijau
BAHAN LAIN:
1 bungkus mee kuning (dicelur sebelum dihidang)
5 biji telur rebus (kalau suka, telur boleh digoreng selepas direbus)
Tauhu (disapu garam, kunyit kemudian digoreng dan dipotong ketika dihidangkan)
2 biji kentang (direbus dan dipotong ketika hendak dihidangkan)
Kredit resipi: Muliadi Ramli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: