![i](https://cdn.rasa.my/2023/03/i-2-696x398.jpg)
Jika mahukan kelainan dalam penyediaan sandwic, bolehlah cuba buat Bread Omelette Chicken Ham ini. Sedap tak terkata! Sampai tiga kali mak mertua request.
Perkongsian Nurul Ateekah di dalam media sosialnya buat ramai yang ingin mencuba resipi ini.
“Mak mertua cakap kat suami, tak rasa lagi ke sandwic menantu mami ni buat? Mami pun tak boleh buat roti sandwich sesedap macam ni.”
Terus suaminya kata, “Hari cuti abang tolong buat. Biar Master nak rasa.”
Ini kali ketiga mak mertuanya request. Begitu sekali penangannya. Jom cuba buat.
BAHAN-BAHAN:
Roti
Chicken ham
Daun ketumbar
Cili hijau
Capsicum kuning
Bawang merah
Telur
Keju
Mayones
Serbuk kari
Serbuk lada putih
Serbuk perasa Knorr
Butter
CARA MEMASAK:
Gaul sebati semua bahan yang terdiri daripada telur, bawang merah, capsicum kuning, cili hijau, serbuk kari, serbuk lada putih, dan serbuk perasa Knorr.
Masak seketika chicken ham di atas kuali.
Gorengkan telur yang dicampur dengan bahan-bahan seperti bawang merah, capsicum kuning dan cili hijau.
Apabila telur dan bahan-bahan tadi masak sekata, letakkan kepingan keju di atasnya.
Letakkan pula 2 kepingan chicken ham.
Sapukan butter dan sapukan juga mayones. Letakkan roti di atas permukaannya. Masak sehingga garing lalu angkat.
Dah siap, bolehlah dipotong dua. Sedap tak terkata!
TIPS: Setiap kali nak masak satu hidangan, pastikan 2 roti, 1 telur dan ambil sedikit di setiap bahan yang telah dipotong.
Kredit: Nurul Ateekah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Banana Yogurt Smoothie & Greek Style Salad, Menu Yang Sihat & Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Idea Menu Minum Petang Yang Best!
![3 Idea Menu Minum Petang Yang Best!](https://cdn.rasa.my/2019/01/cover-22.jpg)
Kalau korang tak tahu nak minum petang apa yang ringkas tapi sedap, boleh try buat 3 resipi ni. Jejari Bilis tu memang layan betul kurp krap, krup krap makan. Tak sedar habis sebalang besar. Agar-agar kiwi dan kuih tako tu pulak sedap dimakan sambil minum kopi O atau teh O.
Nak buat pun tak susah. Lagi seronok kalau buat bersama keluarga. Masak sama-sama.
JEJARI BILIS
Bahan-Bahan
200 gram tepung gandum
100 gram ikan bilis (dikisar halus)
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
50 ml minyak masak
Garam secukup rasa
20 ml air
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Memasak
1. Satukan tepung gandum, ikan bilis, jintan manis, jintan putih, minyak masak, garam dan air.
2. Adun sehingga menjadi doh. Kemudian, canai sehingga menjadi nipis.
3. Potong menjadi jejari halus. Ulang proses sehingga doh habis.
4. Panaskan minyak masak dan goreng jejari hingga rangup. Angkat dan toskan.
5. Sedia dinikmati.
AGAR AGAR KIWI
Bahan-Bahan
600 ml air
10 gram serbuk agar-agar jernih
5 sudu makan gula pasir
Beberapa hirisan buah kiwi
Cara Membuat
1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan juga gula sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dalam gelas berisi buah kiwi.
3. Biarkan mengeras dan sedia dinikmati.
TARO TAKO
Bahan A
60 gram gula kastor
200 ml air
25 gram tepung beras
½ sudu makan tepung ubi
60 ml air daun pandan
Garam secukup rasa
100 gram keladi
Daun pandan secukupnya untuk takir/kelongsong
Bahan B
10 gram tepung beras
10 gram tepung Hoen Kwe
¼ sudu teh garam
150 ml santan
50 ml susu segar
Cara membuat
1. Untuk Bahan A, larutkan gula kastor dan air sehingga mendidih. Tapiskan.
2. Kemudian masukkan tepung beras, tepung ubi, air daun pandan dan garam.
3. Kacau rata dan didihkan sehingga pekat barulah dimasukkan keladi. Kacau lagi sehingga sebati.
4. Seterusnya tuangkan adunan tadi ke dalam takir sebanyak ¾ tinggi sahaja. Ketepikan.
5. Untuk Bahan B pula, didihkan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat. Tuangkan ke atas bahan A tadi.
6. Sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba!
Kacang Goreng Pedas, Kudapan Seisi Keluarga Sambil Tonton TV
![Kacang Goreng Pedas, Kudapan Seisi Keluarga Sambil Tonton TV](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/04/Untitled-design-2020-04-05T190257.093.jpg)
Mudah dan sedap. Bolehlah buat kudapan tatkala menonton televisyen sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ni di rumah. Nak membuat pun senang sahaja. Melalui facebook, Akmar MW berkongsi resipi membuat kacang goreng pedas.
KACANG GORENG PEDAS
BAHAN-BAHAN
1 kg kacang tanah (basuh dan keringkan)
1 biji telur ayam
1 cawan tepung Bestari pedas
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Gaulkan kacang tanah dengan telur ayam sehingga rata.
2. Kemudian masukkan tepung sikit demi sikit dan gaul rata.
3. Panaskan minyak masak
4. Goreng dalam minyak panas dan api perlu dipasang sederhana sahaja.
5. Kacau-kacau supaya kacang tanah masak sekata dan tidak hangus.
6. Angkat dan toskan minyak.
7. Biarkan sejuk dan sedia untuk dimakan.
Kredit: Akmar MW
Link: https://www.facebook.com/akmar.aroma/posts/3031594336956867
Korang Ada Stok Daging Kisar ?… Ni 5 Idea Terbaik Kudapan Arab .
![Korang Ada Stok Daging Kisar ?… Ni 5 Idea Terbaik Kudapan Arab .](https://cdn.rasa.my/2019/02/Untitled-design-1-19.jpg)
Daging kisar atau cincang kalau ada banyak stok kat peti sejuk, memang terbaiklah. Macam -macam idea menu lazat boleh dibuat. Menu makanan jalanan @ street food orang Arab banyak menggunakan daging cincang/kisar dalam ramuannya. Jamu pada tetamu yang datang di musim raya, pun best nih.
Sedap berempah, aromanya pun boleh kecur air liur. Ni 5 resipi makanan gerai dan kudapan Arab paling laris dan paling meletop.
1. SHAWARMA DAGING
BAHAN-BAHANNYA :
- 500 gm daging kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh paprika
- 1 sudu teh serbuk cili
- 2 ulas bawang merah | dicincang
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- 2 sudu makan minyak untuk menumis
- 5 keping roti Arab | untuk digulung
BAHAN (tambahan inti) :
- 1 biji tomato | dihiris
- Sedikit daun salad | dihiris
- 2 biji jeruk timun
- 50 gm buah zaitun | dihiris
- Sedikit kentang goreng yang telah digoreng.
- 2 sudu makan mayonis
- 1 sudu makan sos cili
CARA MEMASAK :
1. Goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar,paprika dan serbuk cili, garam dan serbuk perasa.
3. Gorengkan sehingga air daging kering.
4. Kemudian sejukkan sebentar.
5. Setelah sejuk, sediakan roti arab, masukkan daging, salad, tomato, jeruk timun, buah zaitun, kentang goreng mayonnaise dan sos cili.
6. Gulungkan ia dan masukkan ke dalam kuali leper atau dapur pemanggang dan biarkan ia masak.
7. Biarkan ia masak lebih kurang 3 minit dan balikkan kedua dua belah.
8. Setelah masak boleh dihidangkan bersama kentang goreng.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan Panggang
Jenis masakan : Ala sandwic
Keistimewaan : Inti daging berempah dengan gulungan roti Arab yang enak
Anggaran kos :RM 20
Info Chef : Resipi yang sama boleh juga digunakan untuk inti ayam. Jika ikut cara tradisional Arab, boleh diletakkan batu berbalut aluminium untuk menindih atas pemanggang supaya ia lebih mampat dan cepat masak.
2. BEBOLA DAGING KAMBING KEBAB DAN CENDAWAN BUTANG
BAHAN-BAHANNYA :
- 500 gm daging kambing kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 biji telur | dipecahkan telur dan kacau
- 300 gm serbuk roti
- 2 ulas bawang merah| dicincang
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 10 cendawan butang segar- dihiris dua atau empat
- Garam secukup rasa
- Sedikit perasa
Bahan perapan :
- Setangkai herba thymes | dilurutkan daunnya
- Setangkai herba rosemary | dilurutkan daunnya
- 1 sudu makan minyak zaitun
- 1 sudu makan serbuk paprika
CARA MEMASAKNYA:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam bekas adunan seperti daging kisar, jintan manis, jintan putih, serbuk etumbar, herba thymes, rosemary, serbuk roti, bwang merah, bawang putih, garam dan perasa.
2. Gaulkan dengan sebati dan masukkan telur tadi sebagai bahan pelekat supaya mudah dijadikan bebola.
3. Setelah disebatikan jadikan daging tadi sebagai bebola dan bakar di dalam oven dalam suhu 180 c, selama lebih kurang 15 minit. Masak separuh sahaja.
4. Kemudian setelah masak perap bebola daging kambing dan cendawan sebentar dengan bahan pemerap thymes dan rosemary. Cucukkan bebola daging berselang seli cendawan.
5. Kemudian bakar lebih kurang 1o mint dan sedia untuk dihidangkan bersama yogurt kambing.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Kebab
Keistimewaan : Daging berjus dan gabungan cendawan segar nyata lazat
Anggaran kos :RM 35
Info Chef : Anda boleh juga mencucukkan tomato ceri, timun, bawang jika mahukan variasi dalam sajian kebab ini.
3. MUTTABAQ
BAHAN-BAHANNYA :
Bahan Inti Muttabaq:
- 500 gm daging kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji bawang holland | dipotong dadu kecil
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 2 tangkai daun pudina
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 biji cili benggala hijau | dipotong dadu
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan roti :
- 1 1/2 cawan marjerin
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
Inti daging Mutabbaq
1. Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar,paprika dan serbuk cili, daun pudina, cili benggala hijau garam dan serbuk perasa.
3. Gorengkan sehingga air daging kering.
4. Kemudian sejukkan sebentar.
5. Masukkan 2 biji telur untuk jadi pelekat.
Cara-cara membuat lapisan Mutabbaq
1. Masukkan kesemua bahan lapisan muttabaq.
2. Uli doh itu tadi sehingga lembut.
3. Biarkan rehat seketika.
4. Uli doh dengan penguli doh dan leperkan menjadi bulat sehinga menjadi betul-betul nipis.
5. Kemudian masukkan inti daging tadi dan lipatkan menjadi 4 segi.
6. Masak di dalam kuali leper dengan sedikit minyak.
7. Balikkan apabila ia menjadi keperang-perangan.
8. Masak sehingga ia betul masak di kedua belah.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng dengan minyak sedikit
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti daging berempah dengan ramuan daun pudina
Anggaran kos :RM 25
Info Chef : Boleh dimakan dengan yogurt atau sos tomato dan cili cili. Inilah nama asal murtabak, iaitu Muttabaq yang bermaksud dibungkus. Inti daging yang dibungkus.
4. SAMBOOSA
BAHAN-BAHAN :
Bahan Inti:
- 500 gm daging kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji bawang holland | dipotong dadu kecil
- 1 ulas bawang putih dicincang
- 2 tangkai daun pudina
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 tangkai daun parsli
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak untuk menumis
- Beberapa kulit popiah
- 1 mangkuk minyak untuk menggoreng
Bahan membuat gam :
- 2 sudu makan air
- 4 sudu makan tepung gandum
Cara-cara membuatnya:
1. Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, daun pudina, ketumbar, daun parsli dan garam.
3. Gorengkan sehingga air daging kering.
4. Kemudian sejukkan sebentar.
5. Keluarkan sehelai kulit popiah. Masukkan inti ke dalam dan lipat 3 segi.
6. Gamkan lipatan dengan campuran air dan tepung supaya inti tidak terkeluar.
7. Goreng samboosa dengan minyak banyak dengan api yang kecil. Kemudian terbalikkan dan biarkan ia masak.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng minyak penuh
Jenis masakan : Kuih, kudapan
Keistimewaan : Inti daging lazat dengan kulit samboosa yang rangup
Anggaran kos :RM 25
Info Chef : Samboosa sinonim dengan masyarakat kita, yang dikenali sebagai samosa.
Selain daging lembu, ayam atau makanan laut juga boleh dijadikan inti.
5. KIBBEH
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk inti :
- 300 gm daging kisar (inti)
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji bawang holland | dicincang halus
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 sudu teh serbuk kayu manis
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan untuk lapisan luar :
- 300 gm bulgur wheat atau nasi yang telah dimasak
- 3 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
1. Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, daun ketumbar, garam dan serbuk perasa. Ketepikan sebentar
3. Kemudian campurkan bulgur wheat atau nasi yang telah dimasak tadi, tepung ke dalam daging kisar untuk dijadikan bahagian lapisan luar.
4. Kemudian perasakan dengan garam dan gaul sebati.
5. Bentukkan lapisan luar dengan bentuk bujur kemudian masukkan inti daging tadi ke dalam bentuk bujur tadi.
6. Jadikan ia bentuk bujur dan goreng ke dalam minyak penuh.
7. Goreng sehingga warna bertukar coklat.
8. Angkat dan toskan.
9. Boleh dihidangkan dengan yogurt.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian Arab
Keistimewaan : Inti yang berjus dengan lapisan kulit rangup
Anggaran kos :RM 20
Info Chef : Kibbeh keras di luar dan lembut di dalam. Sesuai dimakan dengan yogurt atau mayonis.
Resipi : CHEF SUHAILI MOHD NOOR