
Biskut viral! Warna sama seperti biskut lidah kucing tetapi tekniknya yang berbeza. Biskut paling mudah, sedap dan popular di musim perayaan, apa lagi serlahkan gaya kreatif kamu! Mesti jadi rebutan si kecil.
RESIPI BISKUT RAINBOW
BAHAN-BAHAN:
- 250g mentega
- 175g gula castor
- 100ml putih telur
- 200g tepung gandum
- 50g tepung jagung
- 1/4 sudu teh emplex
- 1 sudu esen vanila
- Pewarna makanan
CARA MEMASAK:
- Putar mentega & gula sampai putih
- Masukkan putih telur putar hingga kembung
- Campur kan tepung2 dan emplex dlm adunan kaup balik hingga sebati
- Bahagikan 5-6 bahagian & warna kan
- Piping dlm dulang ikut bentuk kesihatan
- Bakar 150C 15-20min bgantung oven masing2
Kongsi resipi: izza howzin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Dari Buah-Buahan Tempatan. Siap Masuk Rempah Lagi…

Isi Kandungan
TogglePernah makan kek dari buah-buah tempatan. Kalau belum nah ini 3 resepi berasaskan nangka,labu dan keladi.
Lebih hebat lagi ada rempah ratus dalam ramuannya. Cuba jangan tak cuba.
1.KEK NANGKA MOUSSE REMPAH KAYU MANIS & JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk ‘filling’ mouse :
- 335 ml susu segar
- 2 biji telur
- 117 gm gula halus
- 25 gm gelatin
- 335 gm krim putar
Bahan untuk puri nangka :
- 300 gm nangka yang telah direbus
- 100 gm gula aising
- 5 gm kulit kayu manis
Bahan untuk kek span vanilla :
- 125 ml air
- 500 gm tepung span vanilla
- 125 ml minyak masak
- 500 gm telur
* Kek ini terdiri dari 4 lapisan yang diselang seli, dimulai dengan span vanilla, mousse nangka dituruti span vanilla dan atas sekali mousse nangka.
CARA MEMASAK :
Cara masak mousse :
1. Panaskan susu dalam periuk.
2.Di dalam mangkuk berlainan, pukul telur dan gula sehingga hancur.
3. Setelah itu masukkan susu yang telah dipanas ke dalam bekas telur dan gula tadi.
4. Kemudian masakkan sebentar di dalam periuk atas dapur.
5. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang bersi ais di bawahnya (waterbath)
6. Masukkan puri nangka dan gelatin yang telah dicairkan dan gaul hingga sebati.
7. Tuangkan di atas span vanilla, sejukkan dan ulangi proses sehingga habis
Cara masak puri nangka :
1. Masak nangka yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising, jintan manis, bunga lawang dan serbuk kayu manis.
2. Tapiskan dan sejukkan.
3. Puri ini nanti akan dimasukkan dalam mousse
Cara masak span Vanilla :
1. Masukkan kesemua bahan kek kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun.
2. Putarkan hingga kembang
3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati.
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius, atas dan bawah selama 13- 15 minit. Bila sejuk letakkan span vanila, di lapisan bawah diselang seli dengan mousse nangka.
Saiz hidangan : 1 kg
Masa memasak : 30 minit
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Cara memasak : Masak atas api dan bakar
Keistimewaan : Rasa nangka bersama kayu manis dan jintan cukup enak.
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda penggemar mangga boleh sahaja menggantikan nangka.
Resipi puri mangga sama seperti resipi nangka.
2.KEK LABU MOUSSE JINTAN PUTIH
BAHAN-BAHAN :
Bahan filling mousse :
- 335 gm susu
- 2 biji kuning telur
- 117 gm gula halus
- 25 gm gelatin
- 335 gm krim putar
Bahan puri labu :
- 300 gm labu yang telah direbus
- 100 gm gula aising
- 3 gam jintan putih /dikisar
- 5 gm bunga lawang /dikisar
- 5 gm serbuk kayu manis
Bahan kek span vanilla :
- 125 ml air
- 500 ml tepung span vanilla
- 125ml minyak masak
- 500 gm telur
*Kek ini mempunyai 4 lapis bermula dengan span vanilla dan diselang seli dengan mousse labu, span vanilla dan mousse labu
CARA MEMASAK :
Cara masak puri labu :
1. Masak labu yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising,jintan manis, bunga lawang dan serbuk kayu manis.
2. Tapiskan dan sejukkan
Cara masak mousse :
1. Panaskan susu
2. Di dalam mangkuk yang berlainan pukul telur dan gula hingga hancur
3. Setelah itu masukkan susu yang telah dipanaskan ke dalam bekas telur dan gula
4. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi ais di bawahnya (waterbath).
5. Masukkan puri labu dan gelatin yang dicairkan dan gaul hingga sebati.
6. Tuangkan ke atas kek span.Sejukkan dan ulangi proses diselang seli dengan span vanilla hingga habis
Cara masak kek span vanilla:
1. Masukkan semua bahan di atas kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun.
2. Putar hingga kembang
3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 13- 15 minit
Saiz hidangan : Satu kg
Masa memasak : 30 minit
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Cara memasak : Panas atas api dan bakar
Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dan aroma rempah yang wangi
Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Kek mousse sedap dimakan apabila telah didinginkan dalam peti sejuk .
3.KEK KELADI SANTAN AROMA REMPAH RATUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan span pandan :
- 125 ml air
- 500 gm tepung span vanilla
- 125 ml minyak masak
- 500 gm telur
- 15 gm perasa pandan
Bahan puri keladi :
- 450 gm keladi yang telah direbus
- 100 gm gula aising
- 5 gm jintan manis
- 5 gm bunga lawang
- 5 gm buah pelaga
- 5 gm serbuk kayu manis
Bahan inti kelapa manis :
- 2 cawan kelapa parut
- 150 gm gula melaka
- 1 cawan air
- 200 gm gula aising
*Inti kelapa manis 100 gm
* Kek ini terdiri daripada 4 lapisan. Lapis bawah span pandan diikuti dengan puri keladi, span pandan, puri keladi dan atas sekali puri keladi bersama kelapa manis.
CARA MEMASAK :
Cara masak kek span pandan:
1. Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun.
2. Putar hingga kembang
3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati
4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 13-15 minit
Cara masak puri keladi :
1. Masak keladi yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising, jintan manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan serbuk kayu manis.
2. Tapis dan sejukkan. Puri keladi akan diletakkan atas span pandan secara berselang.
Cara masak inti kelapa manis :
1. Masak air sehingga mendidih, masukkan gula dan kelapa parut.
2. Masak hingga kering dan pekat
3. Di dalam periuk yang berlainan, masukkan santan dan gula aising. Masak sebentar.
4. Masakkan inti kelapa manis, sapukan atas kek lapisan atas bersama puri keladi.
Saiz hidangan : Setengah kg
Masa memasak : 40 minit
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Cara memasak : Panas atas api dan bakar
Keistimewaan : Enak dengan rasa keladi, dan manis dengan inti kelapa
Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan keledek menggantikan keladi.
RESIPI : CHEF S.T GANA & SURIANI YUP
Terima kasih : Hotel Crystal Crown, PJ, Selangor
Cara Buat Sardin Roll Homemade Yang Mudah & Sedap.

Suka makan Sardin Roll @ Sardin Gulung? Ini ada resipi yang mudah untuk anda cuba perkongsian saudari Ellyna Abdul Aziz. Dengan resipi ni, anda boleh buat stok kuih sejukbeku. Bila rasa nak makan, goreng je. Selamat mencuba!
SARDIN ROLL HOMEMADE FROZEN
BAHAN PASTRY:
- 4 cawan tepung
- 1 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil garam
*campur semua - 1/4 cawan minyak
- 2 sudu makan penuh majerin
*panaskan sehingga panas sedikit - Air (tambah sehingga terbentuk doh)
CARA MEMASAK:
1. Tuang minyak panas ke dalam tepung. Gaul hingga jadi seakan serbuk roti.
2. Tambah air sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh anggaran masa dalam 5 minit. Bulatkan doh.
2. Bulatkan doh. Tidak mengapa jika permukaan doh tak licin. Rehatkan selama 15 minit dan tutup permukaan bekas dengan kain lembap bagi elak doh kering.
3. Sebelum letak inti, uli kembali doh selamat dua minit. Waktu ni permukaan doh akan menjadi licin.
4. Ambil doh dan bulat-bulatkan mengikut saiz Sardin Roll yang diingini.
5. Kemudian bentukkan doh bentuk bulat bujur seperti buah “pear”. Seterusnya canaikan seperti bentuk dalam gambar dibawah.
6. Untuk bahagian hujung yang tirus, nipiskan sedikit doh. Fungsinya, bila gulung doh nanti tidak perlu letak air untuk lekatkan doh.
*(pilihan tip) boleh tambah 1 sudu makan shortening untuk efek ranggup. Tambah dalam adunan atau masa menggoreng.
7. Sudukan inti dengan secukupnya dan gulung dengan kemas. Ulang langkah hingga doh habis.
BAHAN INTI SARDIN
- 1 tin besar sardin
- 1/2 labu bawang besar – dadu
- 2 biji bawang putih – cincang
- Cili padi/besar-optional
- 2 sudu makan cili giling-optional
- Gula & garam secukup rasa
- Perahan limau nipis secukupnya
CARA MEMASAK:
- Tumis bawang putih, bawang besar, cili padi/besar dengan 1 sudu makan minyak sampai layu. (Tips: minyak kena sedikit sahaja nanti berminyak susah nak untuk letak di doh)
- Tambah cili giling dan tumis sampai cili giling separa garing.
- Masukkan sardin dan pecah-pecahkan.
- Tambah garam, gula secukup rasa dan akhir sekali perahkan limau nipis.
- Masak sampai kering. Angkat inti dan biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum digulung dalam doh.
Hasil Sardin Roll: lebih kurang 48 biji
Tip: Untuk frozen bakar sekejap dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu. Suhu 180’C/ 10minit. Jika hendak goreng sekejappun boleh tapi lebih pantas bakar dalam oven.
Kredit: Ellyna Abdul Aziz
Pancake Lemon & Pancake Milo… Sarapan Enak Untuk Anak-anak

Buat pancake atau penkek ni memang mudah. Pancake gebu lemak berkrim ditambah buah-buahn seperti lemon memang lazat. Bagi penggemar coklat, min pasti pancake Milo jadi pilihan.
Bagi mak-mak yang nak buat bekalan untuk anak sekolah dan juga sarapan, pancake memang pilihan terbaik. Jom semak resipinya.
PANCAKE LEMON MAPLE SYRUP
BAHAN-BAHAN:
- 150gm tepung gandum
- 50gm cornflakes | ramas kasar
- 280ml susu segar
- 30gm gula halus
- 1 biji lemon | perah ambil jusnya sesudu makan
- 1 biji parutan kulit lemon
- 1 biji telur | pukul sedikit dengan garpu
- 2 sudu makan mentega | cairkan
- 1 sudu teh serbuk penaik
- Sirap Maple secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk besar, satukan tepung, jus lemon, parutan kulit lemon, cornflakes, serbuk penaik dan gula. Gaul rata.
2. Tuang susu segar, telur dan mentega cair lalu kacau rata hingga menjadi adunan yang likat dan tidak terlalu cair.
3. Panaskan kuali non stick. Ambil sesenduk adunan dan letakkan di dalam kuali.
4. Biarkan beberapa minit hingga pankek kekuningan. Terbalikkan dan masak bahagian yang satu lagi hingga kekuningan.
5. Hidangkan pankek bersama sirap maple.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak: 40 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Tekstur agak kenyal
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh hidangkan bersama hirisan buah-buahan segar dan krim putar jika suka.
PANCAKE MILO
Bahan – bahan:
- 1 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu cair/ susu segar
- 3 paket Milo 3 in 1
- 3 sudu besar mentega dicairkan
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder @serbuk penaik
CARA MEMASAK :
1. Pecahkan telur dan kacau
2. Masukan susu, soda bikabonat, baking powder, tepung gandum, milo dalam mangkuk telur, kacau hingga sebati dan masukan butter cair. Boleh kisar guna pengisar. Nak guna mixer pun boleh, pastikan sebati ye semua bahan – bahan untuk resepi pancake milo
3. Sapukan sedikit mentega pada non-stick pan. Gunakan non-stick yang saiz 3-5inci.
4. Tuangkan 1 senduk adunan dalam pan, pastikan gunakan api yang perlahan ketika memasak.
5. Bila bahagian atas berlubang² udara & hampir agak kering, bolehlah diterbalikan. Jangan biar lama sangat, takut terlebih masak di bahagian bawah.
6. Biarkan sekejap & terus angkat.
7. Sedia untuk dihidangkan.
* sekiranya agak adunan cair, tambah sedikit tepung.
* tuangkan Hershey chocolate syrup, atau bancuh sepeket Milo 3 in 1 dgn air panas sedikit, tuang atas pancake.
Pancake Milo : Resipi dipetik dari Sheila Rusly