Apa antara biskut raya yang menjadi kegemaran anda. Ada yang menggemari biskut tart dan tak kurang yang gemar biskut makmur. Sekali makan cair di mulut. Kalau nak biskut tu jadi gebu, pastikan doh tidak berderai masa digentel.Kalau ada yang nak mencuba dikongsikan resipi membuatnya.
Biskut Makmur Susu
Bahan-bahan:
Bahan doh:
4 cawan tepung gandum disangai hingga naik bau
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan susu tepung tak kisah brand apa
3 sudu besar buttercup / minyak sapi. Cairkan dulu dan tunggu sejuk
Minyak jagung secukupnya
Ads
Bahan inti Biskut Makmur:
500 gm kacang tanah sangai tanpa minyak, buang kulit, kisar atau ditumbuk
Minyak jagung secukupnya
Cara membuat:
1.Sangai tepung gandum di atas kuali. Sangai tanpa minyak, hingga naik bau.
2.Campurkan tepung gandum bersama gula kastor, butter/minyak sapi yang dah dicairkan (pastikan butter/minyak sapi dah sejuk lepas dicairkan), susu tepung. Gaul rata.
3.Masukkan sikit-sikit minyak jagung ke dalam adunan. Masukkan secukupnya hingga tepung adunan tu boleh digentel dengan cantik. Kalau nak biskut tu jadi gebu, pastikan doh tidak berderai masa digentel.
4.Untuk inti biskut makmur, sangai kacang tanah tanpa minyak.
5.Buang kulitnya dan kisar kacang tu. Terpulang nak kisar halus mahupun kasar. Nak tumbuk pun boleh. Tambahkan gula secukup rasa.
6.Campurkan dengan sedikit minyak jagung atau mazola ke dalam kacang yang dah dikisar tadi. Tujuannya supaya doh tak berderai masa gentel nanti.
7.Bakar dengan suhu 150˚ selama 20 minit.
8.Dah siap bakar biarkan suam sikit biskut makmur tu.
9.Golekkan biskut makmur ke dalam gula icing.
Ads
10.Boleh susun dalam balang bila biskut dah sejuk. Masukkan dalam balang yang kedap udara.
Buat yang menyukai makanan manis, pasti tidak menolak andai dihidang kek sarang semut atau kek gula hangus . Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal menjadikan ia tidak jemu dimakan. Sekali cuba pasti nak lagi. Bukan hanya boleh dihidang buat keluarga malah boleh dibawa untuk juadah pemanis mulut bagi acara potluck dan sebagainya. RASA kongsikan resipi buat yang ingin mencubanya.
BAHAN GULA HANGUS:
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
1/2 cawan mentega
BAHAN KEK:
2 cawan tepung gandum | ayak
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat | ayak bersama tepung
1/2 cawan susu pekat manis
5 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. Setelah gula kelihatan perang, masukkan air panas. Apabila gula dah larut, padamkan api dan masukkan mentega. Biarkan sejuk.
2. Kisar telur selama 10 minit.
3. Dalam bekas berlainan, satukan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan telur yang telah dikisar, esen vanila dan susu pekat manis. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan air gula hangus yang telah benar-benar sejuk. Kacau sebati.
5. Griskan loyang dan lapik ‘baking paper’. Tuang adunan.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C menggunakan api bawah sahaja. Bakar kek selama 1 jam. Kemudian bakar lagi selama 10 minit menggunakan api atas sahaja.
7. Kek ini juga boleh dikukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Almond Cluster semestinya sangat sedap dan digemari ramai. Bila makan, terasa kerangupan badam yang disalut dengan coklat yang mewah. Ramai yang jual biskut ‘sultan’ ini namun harganya juga boleh tahan. Maklumlah, bahan-bahan yang digunakan tu memanglah sedikit tetapi berkualiti dan mahal. Jom buat sendiri supaya lebih jimat. Saudara Muhamad Fadzul Ilahi Azhar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MUDAH MEMBUAT BISKUT ALMOND CLUSTER HANYA GUNA 2 BAHAN
Tak sah berbuka puasa di bulan Ramadan tanpa BUBUR LAMBUK! Sekurang-kurangnya sekali mesti dinikmati.
Dapatkan 8000 bubur lambuk PERCUMA disediakan khas oleh Angkatan Tentera Malaysia dan selebriti popular serta lebih 1000 pek juadah berbuka turut disediakan.
Nikmati bubur lambuk legenda; penuh rasa, penuh berkat! Jom datang untuk menikmati bubur lambuk dan berbuka puasa beramai-ramai sambil menyaksikan keindahan pelita-pelita hiasan gergasi.
Tarikh : 22 Mac 2025 (Sabtu)
Masa : 12 tengahari (aktiviti)
Edaran bubur : 5 petang sehingga habis
Tempat : Dataran Merdeka Kuala Lumpur
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi mufin lemon yang sangat senang untuk dibuat. Boleh pula bakar menggunakan air fryer sahaja.
Mufin dalam dalam bahasa Inggeris dieja sebagai muffin. Dalam bahasa Melayu, ejaannya adalah mufin ataupun turut sama ertinya dengan baulu.
Jom kita lihat resipinya.
MUFIN LEMON LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula halus
2 sudu kecil parutan kulit lemon
1/2 cawan mentega
2 sudu besar jus lemon
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar minyak jagung
1 1/2 cawan tepung kek superfine
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan buttermilk
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan gula halus dan parutan kulit lemon. Gaul sekata.
2. Masukkan mentega. Satukan sebaiknya dengan gula dan parutan kulit lemon.
3. Masukkan jus perahan lemon. Gaul lagi.
4. Masukkan sebiji telur ayam. Gaul lagi sehingga sebati. Kemudian masukkan sebiji lagi telur. Kacau lagi.
5. Masukkan pula esen vanila dan kacau sehingga telur kembang.
6. Minyak jagung dimasukkan apabila telur telah kelihatan kembang dalam adunan.
7. Ayak tepung kek bersama serbuk penaik. Kemudian masukkan ke dalam adunan. Gaul menggunakan wisk supaya adunan sebati.
8. Masukkan garam dan buttermilk. Kemudian kacau perlahan sahaja. Ketepikan.
9. Ambil acuan silikon cup. Sapu dengan sedikit mentega. Masukkan adunan ke dalam acuan.
Isi 3/4 acuan sahaja. Nanti mufin akan kembang lepas dibakar.
10. Bakar menggunakan air fryer sahaja pada suhu 160 darjah selama 30 minit. Sementara menunggu muffin masak, kita buat Lemon Glaze dahulu.
Letak macam ni dalam air fryer.Dah masak!Cantik kejadiannya kan.
BAHAN LEMON GLAZE
Gula aising
Jus lemon
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, satukan gula aising dan jus lemon.
2. Kacau sebati. Jangan terlalu cair.
3. Siap
CARA MENGHIDANG
1. Ambil seketul mufin. Letakkan atas piring.
2. Sapukan sedikit lemon glaze ke atas mufin.
Resipi ikan rebus air asam ini antara idea lauk kalau dah jemu dengan lauk bergoreng atau bersantan.Ringkas, sihat dan penuh rasa, lauk kampung yang...