Untitled design (71)

Masa kanak-kanak dulu, min ingat lagi ibu tersayang rajin buat biskut buah kana buah  ni masa Raya. Resipi orang dulu dulu ni bahan-bahannya ringkas aje. Doh biskut masuk acuan kayu, bila nak keluar hentak sikit
.
Jom semak resipi dari Amanda Rania Zafreen ni.

BISKUT BUAH KANABiskut Buah Kana Kembali Nostalgia Dulu-dulu.
BAHAN-BAHAN :

  • 150gm mentega
  • 90gm gula aising
  • 1biji kuning telur
  • 180gm tepung gandum | diayak
  • 100gm tepung jagung
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • * pewarna ( optional )
  • *jem buah-buahn secukupnya.

CARA MEMASAK :

  1. Pukul mentega, gula dan kuning telur. Pukul sekadar untuk sebati , tak perlu kembang
  2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung & baking powder,gaul sebati.
  3. Uli tangan pun boleh. Kalau nak masikkan warna boleh ikut citarasa sendiri. Rehatkan sekejap ( 5-10minit)

Biskut Buah Kana Kembali Nostalgia Dulu-dulu.
Gunakan acuan buah kana & cetak sehingga habis. Bakar & sapukan jem semasa biskut masih suam-suam..cantumkan. Siap .

Biskut Buah Kana Kembali Nostalgia Dulu-dulu.
.

Ads

Kreatif sungguh pemilik resipi ni biskut buah kana dibuat ikut tema perayaan.. Kalau Hari Raya Aidilfitri, Amanda buat warna kuning + hijau. Kalau utk Xmas saya buat warna hijau + merah. Untuk Tahun Baru Cina dibuatnya merah + kuning.

Biskut 1Msia..semua bangsa boleh rasa

Kredit : Amanda Rania Zafreen

 

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

Ads

Kek Nescafe Moist, Penggemar Kopi Pasti Suka

DAN JUGA RESIPI INI :

Ads

Resipi Kek Keju Jepun Lembut, Gebu & Hanya Guna 6 Bahan

VIDEO NI PUN CUKUP MENARIK :

Langgan Rasa
RASA

Dapatkan resipi, cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!

Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI