Beras basmathi, beras panjang dan sedikit mahal yang diberasal dari India dan Pakistan memang sangat sesuai untuk yang nak diet kerana ia kurang kandungan glikemik dan karbohidrat. Selain itu, beras basmathi juga mampu memberikan rasa kenyang lebih lama. Selain manfaat ini, berikut RASA kongsikan lima lagi manfaatnya…


.1. Melancarkan Sistem Pencernaan


Jika korang makan beras basmathi secara rutin ia membantu sistem pencernaan, Hal ini berlaku kerana beras basmathi mempunyai serat larut yang membantu pembersihan usus pelancaran bahan pencernaan. Secara tidak langsung ia membantu mengatasi masalah sembelit.

2. Menjaga Kesihatan Jantung


Selain mencegah kanser, mengambil beras basmathi secara rutin baik juga untuk kesihatan jantung. Sebabnya, kadar kandungan lemak lemak tepunya lebih rendah berbanding berasa lainnya, kandungan serat yang tinggi juga baik untuk kelancaran sistem kariovaskular.

3. Mencegah Alzheimer Dan DementiaBeras basmathi juga bagus untuk kesihatan otak, secara tidak langsung ia mencegah penyakit yang berkaitan dengan kesihatan otak Alzheimer dan demensia. Kandungan ‘tiamin’ terkandungan dalam beras ini membantu meningkatkan daya ingatan dan konsentrasi dan juga membantu fungsi positif dalam system saraf.

4. Mencegah Pembentukan Sel Kanser

IKLAN.

Tahukah korang bahawa kandungan serat dalam beras basmathi lebih dari 20% berbanding beras biasa. Dengan tingginya kandungan serat ia membantu mencegah sel kanser . Jika anda mengambil beras basmathi maka korang kuranag berisiko mendapat kanser, terutamanya kanser payu dara dan usus.

5. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi..

Selain menjaga kesihatan jantung, rutin mengambil berasmathi juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi, terutamanya jika anda mengambil beras basmathi jenis perang kerana kandungan potassium dan magnesium terkandung dalam beras jenis ini. Jadi korang boleh amalkan beras basmathi dalam rutin diet korang.

IKLAN

 

ANDA SEDANG MENCARI RICE COOKER @ PERIUK NASI ELEKTRIK TERBAIK, JOM LAYARINYA DI SINI.

 

JOM TONTON VIDEO MASAKAN MENARIK INI : 

IKLAN

DAN JUGA RESIPI -RESIPI INI :

Nasi Beriani Kambing Homemade Istimewa Buat Sekeluarga Nikmati

Bau Wangi Daun Ketumbar Pada Nasi Ayam Thai Buat Berselera Nak Makan

Pilih Periuk Nasi Yang Tepat Untuk Manfaat Yang Memuaskan