16654055_xl

Memilih periuk nasi yang berfungsi hebat bukannya mudah. Pemilihan periuk nasi yang bersesuaian dengan keperluan semasa dan gaya adalah agak mengelirukan. Pastinya periuk nasi yang paling baik datang daripada jenama terkenal dan mempunyai jangka masa yang panjang untuk digunakan.

Kini terdapat banyak periuk nasi asas yang datang dengan ciri-ciri yang amat penting untuk penggunaan harian periuk nasi seperti menyimpan ciri hangat, non-stick dalaman, tetapan utama untuk memasak nasi putih. Walaupun sekali-sekala anda ingin memasak pelbagai jenis beras, anda masih boleh berbuat demikian dengan jenis periuk nasi ini. Anda hanya perlu meletakkan jumlah air yang betul dan akan mendapat hasil yang memuaskan.

Pilih Periuk Nasi Yang Tepat Untuk Manfaat Yang Memuaskan

Ciri asas
Jenis periuk nasi yang mudah digunakan pastinya hanya menggunakan satu klik sahaja. Kategori asas periuk nasi biasanya menawarkan harga yang lebih rendah dengan reka bentuk mudah digunakan.

IKLAN

Pilih Periuk Nasi Yang Tepat Untuk Manfaat Yang Memuaskan

Ciri maju
Kategori periuk nasi yang menggunakan komputer mikro dalam periuk pemasak mampu memberikan ciri-ciri yang lebih maju untuk digunakan. Kebanyakan daripadanya mempunyai paparan LCD untuk mengemudi fungsi. Ciri-ciri standard dalam kategori ini ialah pan non-stick, timer, isyarat melodi dan memasak pelbagai jenis beras.

IKLAN
  1. Ciri-ciri seperti penutup lut sinar boleh membantu anda memantau perkembangan makanan yang berada di dalam. Mengukur garisan di bahagian dalam juga boleh menjadi pemudah titik bagi mereka yang tidak mahu menggunakan cawan penyukat.
  2. Anda ingin membeli periuk nasi yang ada di dalam bajet anda. Ramai yang kagum dengan ciri-ciri periuk nasi tetapi lupa harga yang dipaparkan. Yang penting pastinya bajet yang bersesuaian dengan anda.
  3. Sesuatu yang lain yang perlu dipertimbangkan apabila mencari periuk nasi yang tepat adalah melihat kepada jenis kedalamannya. Ramai lebih suka model yang diperbuat daripada aluminium atau keluli tahan karat dengan salutan non stick untuk pembersihan yang mudah. Mungkin ada juga yang lebih suka kuali semula jadi yang diperbuat daripada arang atau tanah liat tanpa lapisan tiruan.
  4. Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk menempatkan periuk nasi seperti membuka dan menutup tudung. Selain itu, palam elektrik yang berdekatan juga perlu dilihat bagi memudahkan urusan menggunakan periuk nasi.
  5. Lihat pada bahagian periuk nasi yang ingin dibeli. Pastikan anda membeli periuk nasi yang mudah dibersihkan. Apatah lagi semakin banyak warna yang berlainan yang boleh dipadankan dengan reka bentuk semasa dan pilihan anda.
  6. Kebanyakan periuk nasi datang dalam tiga saiz utama. Mungkin ada yang mempunyai kapasiti yang lebih kecil atau lebih besar sedikit. Namun kebanyakannya mempunyai tiga saiz utama iaitu tiga, lima serta sepuluh cawan. Satu cawan bersamaan dengan 8 auns. 1 cawan beras akan membuat kira-kira 1.5 hingga 2.5 cawan nasi atau nasi kukus. Perlu diingat ini adalah hanya anggaran purata. Ia juga bergantung pada jenis-jenis beras yang anda gunakan atau jumlah air yang boleh memainkan peranan yang penting kepada keputusan.
Pilih Periuk Nasi Yang Tepat Untuk Manfaat Yang Memuaskan
Pilih Periuk Nasi Yang Tepat Untuk Manfaat Yang Memuaskan
Sumber gambar : 123 royalty free

Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.

Petua Hilangkan Bau Bawang & Kesan Kunyit Pada Blender.

IKLAN

Rahsia Cili Api & Cili Kisar Tahan Berminggu Dan Makan Tahun…

Nak Detoks Secara Semula Jadi? Try Buat Dua Jus Ini

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI