Bendi Goreng Tumis Belacan dan Udang, Ratah Macam Tu Pun Sedap
Bendi Goreng Tumis Belacan Bersama Udang sedap dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja. Sekelip mata habis licin satu pinggan. Mari kita cuba resipi Bendi Goreng Tumis Belacan Bersama Udang yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah ini. Kalau ada yang tak suka bendi berair, boleh ikut resipi ini dijamin bendi tidak akan berair lagi. Selamat mencuba!
RESEPI BENDI GORENG TUMIS BELACAN BERSAMA UDANG
BAHAN-BAHAN:
Bendi Udang 1 sudu besar serbuk belacan –beli online 1 sudu kecil serbuk perasa ½ sudu kecil serbuk kunyit – beli online Minyak masak secukupnya – beli online
*4 ulas bawang putih –beli online *1 biji bawang merah *4 biji cili padi merah *1 biji cili merah –beli online *1 biji tomato
*Kisar atau tumbuk bahan yang bertanda
CARA MEMBUAT:
Ads
1. Panaskan minyak, masukkan bahan yang telah dikisar tadi , masak sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan udang dan masakkan ia seketika.
3. Masukkan serbuk belacan, serbuk perasa dan serbuk kunyit kemudian gaulkan.
4. Masukkan bendi, goreng dan gaulkan sehingga sebati (goreng 3 minit)
5. Angkat dan siap untuk dihidang.
Ads
NOTA: Cara untuk bendi tidak berlendir, cuci dan toskan bendi kemudian barulah dipotong.
Korang pernah makan Cendawan Inoki Goreng? Kalau belum lagi, wajib cuba sebab sedang sangat, kalau makan panas-panas memang rangup dan garing. Cecah pulak dengan sos cili atau sos mustard memang terbaik. Kalau makan kat kedai bebelas ringgit satu piring, apa kata korang goreng sendiri baru makan puas.
BAHAN-BAHAN:
1 paket cendawan enoki
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit perasa ayam
Bahan Sos:
2 sudu makan sos mustard
1 sudu makan mayones
1 sudu makan madu
1/2 sudu makan jus lemon
Sedikit hirisan cili padi
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Campurkan tepung gandum bersama tepung beras di dalam mangkuk.
LANGKAH 2: Masukkan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk perasa ayam. Gaul rata dan ketepikan.
LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk kemudian celupkan cendawan di dalamnya.
LANGKAH 4: Seterusnya, gaulkan di dalam campuran tepung tadi.
LANGKAH 5: Goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
LANGKAH 6: Campurkan semua bahan sos, kacau sebati dan hidangkan dengan cendawan goreng.
Bagi yang menanam pokok aloe vera, elok sangat memanfaatkannya. Boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Ibrisam Wossali untuk mengolah aloe vera ini menjadi jeli yang boleh digunakan dalam minuman.
Jeli dari aloe vera ini enak dimasukkan dalam minuman. Ia juga sangat berkhasiat terutama untuk kecantikan kulit. Seperti yang diketahui aloe vera boleh merangsang penghasilan kolagen sekali gus membantu kulit jadi lebih anjal dan muda.
Cara olah pokok aloe vera jadi jeli
1. Basuh sehingga bersih pelepah aloe vera (jangan guna pokok aloe vera berbintik kecil, yang ini tak boleh dimakan).
2. Kerat jadi beberapa bahagian. Buang duri di kiri dan kanan pelepah.
3. Pelepah aloe vera tadi direndam dalam air garam. Ia bertujuan utk membuang getahnya yang berwarna kuning. Biarkan dalam beberapa minit.
5. Sediakan air garam dan air kapur sirih. Selepas potong dadu isinya terus rendam dlm air tersebut.Tujuannya untuk singkir lendir dan getah aloe vera.
6. Setelah siap potong dadu, basuh dengan air bersih. Rendam sekali lagi dalam air garam sahaja. Biarkan selama beberapa minit.
7. Kemudian basuh lagi dan rebus sekejap dalam air yang telah dididihkan dahulu. Angkat tos.
Inilah rupanya isi aloe vera yang telah siap direbus. Sedia untuk dicampurkan dalam minuman kegemaran anda.
Mungkin disebabkan gelombang Kpop atau Kdrama, makanan Korea juga turut mendapat tempat kalangan masyarakat kita. Salah satunya kimchi, malah ia menjadi kegemaran sebahagian daripada kita.
Dalam pada itu ramai juga yang sudah mahir membuat kimchi sendiri untuk santapan keluarga. Tapi bagi yang baru mahu mencuba, boleh resipi dikongsi Madamme Momsey. Selain paling mudah, ia hanya mnggunakan bahan yang mudah didapati. Sukatannya sesuai untuk hidangan empat hingga lima orang.
Resipi kimchi paling mudah
Bahan-bahan
Kubis Cina -dipotong
1 batang lobak merah
Daun bawang
1 paket serbuk cili (125g)
2 sudu gula
5 sudu sos ikan
Bahan kisar
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Buah lai atau epal
Cara membuat
1. Terlebih dahulu larutkan 1/4 garam dengan air dan rendam kubis dua jam, basuh sebanyak tiga kali dan tos.
2. Sediakan besen besar supaya senang untuk gaulkan bahan-bahan.
3. Masukkankan bahan kisar serbuk cili (boleh kurangkan jika tak suka pedas). Masukkan sekali gulu dan sos ikan. Gaul sebati.
4. Bila suddah sebati masukkan lobak merah dan daun bawang yang dah dipotong dalam 2 cm. Gaul lagi hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan kobis yang telah ditoskan. Gaul lagi hingga sebati.
6. Simpan kimchi dalam bekas bertutup tapi jangan terlalu penuh kerana kimchi akan keluarkan gas bila diperam.
TIP
Jika mahu cepat masam boleh peram kimchi dalam suhu bilik 2 atau 3 hari.Kemudian boleh masukkan dalam peti ais untuk tahan lama.