Petang-petang kalau makan bebola ubi keledek memang nikmat. Nak pulak dapat makan panas-panas.
Bebola keledek daripada Farisha Sofea ni memang super sedap nih. Guna dua jenis tepung beras dan tepung pulut. Paling sedap ubinya guna dua cawan. Ada pulak santan pekat perggh..memang berbaloi masak bebola ubi keledek gayanya
BEBOLA UBI KELEDEK
Ads
.
BAHAN-BAHAN :
2 cawan ubi keledek ( dah direbus dan dilenyek ) – beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Satukan ubi keledek bersama garam dan gula . 2. Untuk versi baby , boleh asingkan sedikit adunan dan masukkan puri kurma / madu ( 1 tahun ke atas ) sebagai pengganti gula . kacau sebati . 3. Masukkan pula tepung beras dan tepung pulut . 4. Gaul adunan sambil ditambahkan santan sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh . 5. Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola dengan kemas . 6. Ulang proses sehingga selesai . 7. Sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana . 8. Setelah siap dibentuk , gorengkan bebola tersebut sehingga kekuningan . 9. Angkat dan toskan . 10. Siap , sedia dihidang !
FB : Farisha Sofea IG : _farisha_sofea
INGIN MENCARI AIR FRYER TERKINI, BELI ONLINE DI SINI.
Sedapnya Kek Span Pandan ni! Kekyang lembut dan mudah dibuat tentunya menjadi pilihan kaum ibu untuk mencubanya. Jika anda terasa nak makan kek, jom cuba resipi ni. Ia menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan mudah disediakan. Malah teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan rasa kek ini sangat sedap. Sesuai dihasilkan untuk hidangan keluarga. Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Hidayah Fareez.
CARA BUAT KEK SPAN PANDAN LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN: 5 biji telur B – jika guna gred A, guna 4 biji 1 cawan tepung kek bluekey – ayak – beli online disini 1 cawan gula – kisar halus gula terlebih dahulu kemudian baru disukat (empunya resipi kurangkan sedikit sukatan untuk kurangkan manis 1 sudu makan perisa pandan – beli online disini 1 sudu teh pewarna hijau – beli online disini 1 sudu makan ovalette – beli online disini 1/2 cawan minyak – boleh juna minyak masak/jagung/sayur
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan-bahan diatas kecuali minyak masak. Pukul hingga gebu. 2. Bila adunan kelihatan kembang dan gebu, masukkan minyak. Kaup balik menggunakan spatula. Tidak perlu pukul lagi. 3. Ambil loyang dan alas dengan baking paper. Tuang adunan kek. 4. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit. Guna api atas bawah. Harus diingat, masa memasak mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
5. Bila kek sudah masak keluarkan kek dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
INFO: Jika mahu buat kek setengah adunan, boleh kurangkan telur kepada 3 biji, 1/2 cawan tepung dan 1/2 cawan gula. Begitu juga dengan sukata ovalette dan minyak perlu dikurangkan. Waktu membakar boleh set kepada 30 minit sahaja atau sehingga masak.
Murtabak crackers ni memang sedap kalau cukup bahan penyediaannya. Zaman dulu orang letakkan murtabak crackers ni sebagai hantaran, bayangkan betapa istimewanya menu murtabak crackers ni sampai pernah dijadikan hantaran pada zaman dulu. Kalau nak buat semula cara orang dulu ni bolehlah cuba resepi murtabak crackers yang dikongsikan oleh Hidayah Syibly di Facebook. Beliau juga telah berkongsi cara-cara yang lengkap penyediaan resepi murtabak crackers ni. Jom kita cuba!
RESEPI MURTABAK CRACKERS
BAHAN-BAHAN:
1. 1 bungkus setengah biskut cream cracker yang tak bergula, saya guna jenama julie’s, jenama pingpong pun sedap. – BELI DI SINI
2. 800 gm daging kisar ramli (2 bungkus)
3. 2 labu (saiz besar) bawang besar dipotong dadu. – BELI DI SINI
4. 2 biji cili merah dihiris halus. – BELI DI SINI
5. 2 biji cili hijau dihiris halus.
6. Satu ikat daun sup,daun bawang di hiris halus.
7. 7 biji telur grade A.
8. 1 kotak besar susu segar, saya guna jenama goodday.
9. Dua sudu kecil garam.
10. Dua sudu kecil serbuk lada hitam. – BELI DI SINI
11. Loyang 4 segi di alaskan dgn aluminium foil dan disapu butter seluruh permukaan.
4. 1 sudu makan cili giling (saya tak taruk sebab tak mau pedas, budak budak yang nak makan) – BELI DI SINI
5. 3 sudu makan rempah kari daging
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar, ditumis hingga naik bau.
2. Masukkan rempah daging, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit supaya rempah tak hangus dan naik minyaknya.
4. Masukkan daging kisar, masak hingga empuk. Masak daging kisar ni sekejap je, cepat empuk, lagipun kita nak bakar kemudian nanti. Masukkan air jika rasa perlu. Masakkan hingga kering sedikit airnya.
5. Masukkan bawang yg dipotong dadu ,cili hiris, serbuk lada hitam garam serta bahan perasa. Gaul rata.
6. Perlahankan api lalu masukkan daun sup dan daun bawang gaul rata baru matikan api biarkan hingga sejuk sedikit.
7. Pecahkan 7 biji telur, pukul sedikit dan tuangkan dalam adunan daging tadi gaul ratakan.
8. Bahagikan adunan pada 3 bahagian (saya devide agak-agak je main senduk je).
9. Masak susu dalam bekas jangan sampai mendidih, Suam suam aja dan perlahankan api yang paling kecil, jaga jaga jangan sampai meruap, kacau sentiasa (susu boleh ditambah dengan santan atau diganti dengan santan)
CARA MENYUSUN BISKUT:
1. Ambil 9 keping biskut (ikut besar loyang) masukkan dalam susu suam sekejap je jangan lama2 nanti kembang pulak, susun dalam Loyang hingga penuh. Bahagian sudut dan tepi mesti penuh, patahkan biskut utk isi bahagian lompong.
2. Permukaan Loyang yang telah penuh disusun biskut, tuangkan adunan daging yang pertama ratakan ke seluruhan permukaan biskut.
3. Kembangkan 9 keping lagi biskut ke dalam susu dan susun dalam Loyang hingga menutupi bahagian adunan daging tadi sudah selesai tekankan sedikit agar rata.
4. Buat perkara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua setelah selesai, tekan2 ke seluruh bahagian agar campuran telur naik di permukaan biskut.
5. Bakar dalam oven 180’C selama 45 minit pastikan betul2 masak baru keluarkan dengan mecucuk bahagian tengah nya jika lidi tak ada kesan bererti dah masak lah tu.
6. Keluarkan dari oven dan terbalikkan kat dawai redai. keluarkan dari Loyang biarkan sejuk boleh lah di potong dan dihidangkan.
Tip.
1. Tunggu sejuk baru di terbalikkan dan dipotong bagi mengelakkan murtabak ini pecah.
2. Boleh tambah cheese di setiap lapisan murtabak… Sedap.
3. Tumis guna butter sikit… campur dgn sedikit minyak. Daging cincang akan keluarkan minyak lagi dari lemak yang cair.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...