Kalau anda tengah mencari idea lauk ringkas tapi nampak “fancy”, Bawal Goreng Sos Tiram ini memang pilihan yang tepat. Hidangan ini nampak simple, tapi rasanya cukup padu. Ada gabungan manis, masin dan pedas ringan yang buat nasi putih pun boleh habis sepinggan!

Resipi ini sesuai sangat untuk makan tengah hari dan juga makan malam. Tak perlu banyak bahan, tak renyah tetapi hasilnya tetap nampak mewah di meja makan. Jom kita tengok cara penyediaannya dan kenapa lauk ni wajib masuk dalam senarai masakan wajib cuba minggu ni.

Bawal Goreng Sos Tiram

Bawal Goreng Sos Tiram, Lauk Simple Tapi Rasanya Padu Macam Makan Kat Restoran!

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan bawal | dilumur garam & serbuk kunyit
  • ½ sudu kecil garam
  • ½ sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 biji bawang merah | dihiris & digoreng garing
  • ½ cawan sos tiram
  • 1 sudu besar kicap sotong

Bahan Tumis:

  • 2 biji bawang merah | dipotong dadu
  • 6 ulas bawang putih | dipotong dadu
  • 1 inci halia | dihiris nipis
  • 2 batang akar ketumbar
  • 1 batang serai | dihiris nipis
  • 8 biji cili padi
  • 3 helai daun limau purut

Cara Memasak:

  1. Goreng bawang besar yang telah dihiris hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Lumurkan ikan bawal dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
  3. Di dalam minyak yang panas, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  4. Bila bawang dah agak layu, masukkan halia dan akar ketumbar. Gaul seketika kemudian masukkan serai.
  5. Masukkan cili padi dan gaul rata. Masukkan daun limau purut.
  6. Bila dah sebati, masukkan sos tiram dan kicap sotong. Gaul sebati. Kalau nak berkuah sedikit, boleh tambah air.
  7. Letakkan bahan tumis di atas ikan, diikuti bawang goreng dan hidangkan panas.

Bawal Goreng Sos Tiram, Lauk Simple Tapi Rasanya Padu Macam Makan Kat Restoran!

Tip & Variasi Menarik

  • Jenis ikan lain pun boleh! Kalau tak ada bawal, ikan siakap, jenahak, atau kembung pun sesuai.
  • Tambah sayur – Boleh letakkan hirisan bawang besar, cili merah, atau daun bawang di akhir masakan untuk nampak lebih berwarna dan berkhasiat.
  • Nak versi lebih pedas? Gantikan separuh cili padi dengan cili kering yang digoreng garing dan tumbuk kasar.
  • Kuah pekat berkilat – Tambah sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air sebelum angkat supaya sos lebih likat dan cantik berkilat bila disiram atas ikan.

Kenapa Wajib Cuba Bawal Goreng Sos Tiram

Sos tiram memang bahan ajaib dalam masakan — cukup untuk menaikkan rasa tanpa perlu banyak bahan lain. Bila digandingkan dengan ikan bawal, rasanya seimbang: ada masin, manis, pedas, dan wangi herba segar. Hidangan ini juga tak ambil masa lama untuk disiapkan — kurang daripada 30 minit pun boleh siap!

Paling best, walaupun lauk ni simple, bila dihidangkan dengan hiasan bawang goreng rangup dan daun limau purut, terus nampak macam lauk restoran masakan Thai atau Cina Muslim. Jadi, kalau anda nak masak sesuatu yang cepat tapi nampak effort, Bawal Goreng Sos Tiram inilah jawapannya — wangi, berkuah sedap, dan confirm licin pinggan!

Ads

Cadangan Hidangan

Makan bersama nasi putih panas, sambal belacan, dan sayur kangkung goreng belacan — memang padu habis! Selamat mencuba dan jangan lupa share hasil masakan anda di media sosial dan tag kami supaya lebih ramai boleh cuba resipi ringkas tapi sedap ni! 😋

TONTON VIDEO PENUH DI SINI:

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Nak Buat Kuih Puteri Ayu Lembut & Gebu? Ini Caranya.

Ads

Resipi Sambal Ayam Cili Api Berasap Telinga Wehhh. Comfirm Berjurai Air Mata!

Rendang Ayam Mudah & Ringkas,Tak Pandai Masak Pun Gerenti Jadi.

Tambah Susu Tepung. Ini Rahsia Hasilkan Donat Pandan Yang Sedap & Gebu

 

Ads

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

 

 

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI