Tengok rupa biskut ni alahai nampak comel aje. Macam pisang emas kuning dengan tompokan coklat.
Ni lah biskut pisang atau Banana Cookies ada rupa pisang emas kan, tapi sebenarnya disadur coklat berwarna kuning dan coklat. Tu yang sedap sangat tu. Ada inti kacang pulak tu. Ni resepi yang dikongsikan oleh Zaimah Zakaria. Jom semak resipi biskut sedap ni.
BANANA🍌 COOKIES🍪
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Ads
170gm mentega
60gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
* Kacau dengan senduk sahaja semua bahan-bahan di atas
Bahan B :
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm susu tepung
Bahan inti :
Kacang tanah secukupnya | disangai dan ditumbuk
Gula secukup rasa
* Campurkan dan gaulkan sekali
CARA MEMASAK : 1. Ayak semua bahan., masukkan ke dalam bahan A.
2. Uli sampai jadi doh, kalau nak sama besar timbang doh 15gm tiap satu
3. Masukkan inti kacang tanah yang dicampur dgn gula
Ads
4. Bentukkan doh jadi bentuk pisang
5. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 30 minit
Bahan Coklat
Ads
Coklat putih dicampur beberapa titik pewarna lemon kuning
Dark coklat
* Masak coklat guna kaedah ‘double boil’,celup biskut satu-satu dalam coklat kuning, coklat dah keras baru sapu dark coklat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sedapnya Roti Nan ni. Selama ni ingatkan susah nak buat Roti Nan sedap macam dekat kedai tu. Rupanya mudah je. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian saudari Wanda Jasmi. Dijamin enak, mudah dibuat dan boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Rendam bahan A hingga kembang. Susu pekat manis tidak letak pun tak apa, boleh ganti dengan gandakan gula sahaja. 2. Bila sudah kembang, campurkan bersama bahan B. 3. Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga doh betul-betul gebu. 4. Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga kembang 2 kali ganda.
5. Bila doh sudah kembang, tumbuk doh perlahan-perlahan supaya angin dalam doh keluar. Uli selama 5 minit. 6. Bulatkan mengikut saiz roti yang kita nak dan biarkan mengembang seketika. Lepas tu canaikan.
7. Bakar roti tanpa minyak atas dapur. Siap dihidang bersama kuah kari.
Menu simple dan senang nak buat bila takde idea nak masak apa. Dari di biarkan roti habis tarikh luput dan berkulat baik cuba resipi ni. Kenyang perut senang hati! Boleh juga disediakan untuk sarapan pagi.. Selamat mencuba!
RESIPI ROTI KARIPAP SARDIN
(Untuk 14 keping roti)
BAHAN-BAHAN:
Sardin 1 tin kecil sardin.
2 bawang merah.
2 biji bawang putih.
10 tangkai cili kering.
1 batang carrot.
Garam.
Ajinamoto. (jika perlu)
CARA MEMASAK:
Blendkan cili kering dan bawang merah dan bawang putih. Tumis atas api sampai naik minyak. Masukkan sardin dan carrot. Buh air sikit. Pelan kan api bia sampai carrot lembut. Masukkan bawang garam dan ajinamoto. Api kene pelan ye. Kacau sampai kering sikit sardin tu.
Roti korang gelek sampai mampat ye. Lepastu pakai kepit karipap tu je. Masukkan inti sardin tu. Kepit cam biase.
Pastu boleh goreng. Goreng sekejap je. Dah garing terus angkat.
Siap!
Tip: Risau roti berminyak. Gelek dulu roti tu sampai tipis. Barulah tak berminyak.
Bila musin durian datang pelbagai juadah berkaitan durian akan tersenarai dalam menu harian. Tak lupa juga ‘Lepuk’ merupakan sejenis makanan yang diperbuat dari isi durian. Biasanya durian yang tidak habis dimakan atau kurang elok akan dimasak bersama gula atau nisan dan dimasak sehingga berjelira dan sebati. Lepuk sebenarnya dalam bahasa Malaysia baku dipanggil Lempuk dan ia merupakan sejenis penganan yang dibuat daripada durian dan dimasak dengan gula atau gula melaka atau gula kerek sehingga pekat.
Kadang kala buah durian mengkal akan dicampurkan bersama agar memberi rasa rangup kepada lepuk (menurut cita rasa). Lepuk kemudiannya akan dibungkus atau disimpan. Lepuk yang sempurna dimasak, (agak kering) boleh disimpan agak lama. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau bersama roti. Selamat mencuba!
RESEPI LEMPUK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
15 biji durian – ambil isinya sahaja
Gula secukup rasa – agak2 ikut manis yg kita nak
CARA MEMASAK:
masukkan kedua2 bhn kedalam kuali dan kacau dgn api perlahan..
sentiasa kacau ye, kalau tak nnt dia hangit kat bahagian bawah tu..
kacau hingga durian dah bertukar warna kecoklatan dan likat, maknanya berat bila dikacau..
bubuh dalam bekas dan sejukkan..
lempuk ni akan tahan lebih lama kalau simpan dlm freezer..