
Petang-petang macam gini sedap kalau dapat makan kuih kegemaran. Paling puas kalau dapat buat sendiri. Apa kata buat bahulu gulung. Sangat sedap dan bahan-bahan untuk membuatnya juga ringkas. Sesuai untuk minum petang.
Bahan bahulu gulung.
3 biji telur gred A
1/2 cawan gula kastor
1 cawan tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 sudu susu tepung (ambik susu anak)
3 sudu butter dicairkan
Cara memasak:
1.Pukul telur & gula smpai putih ringan.
2.Masukkan tepung & susu kaub balik. Sampai rata.
3.Masukkan butter cair. Kaub balik.
4.Lapik loyang dgn kertas a4 (jgn letak apa2)
5.Letak adunan nipis.
6.Bakar 15 minit 180°…
7.Siap… Tgh panas tu sapu dgn jam @ nutella.
8.Gulung panas2.
9 Dah boleh makan dah…
Kredit: Koleksi Resepi Kuih Muih
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Nasi Ayam Thai Viral. Perghhh..Mudah & Sedap Rupanya! Patutlah Ramai Pakat Duk Cuba.

Nasi Ayam Thai. Resipi yang sedang hangat tular di grup-grup masakan di laman sosial. Berbeza dengan nasi ayam yang biasa kita makan, resipi ini jauh lebih mudah, ringkas dan tidak renyah. Sesuai untuk dinikmati pada bila-bila masa. Jom kita cuba resipi perkongsian saudara Shahril Romli ini.
BAHAN-BAHAN:
- Isi dada ayam
- Akar ketumbar
- Hirisan halia secukupnya
- Air secukupnya – anggaran air yang biasa digunakan untuk memasak nasi
- Kiub pati ayam secukupnya
- 3 cawan beras – dibersihkan dan ditos
BAHAN SOS NASI AYAM THAI RINGKAS:
- Sos cili thai maggi
- 1 sudu kicap pekat
- Sedikit perahan jus limau nipis
- Sedikit air jika perlu
- Cili merah | dihiris – boleh guna cili padi kalau mahu lebih pedas
CARA MEMASAK:
- Dalam periuk yang bersesuaian, masukkan ayam bersama akar ketumbar/akar daun sup dan hirisan halia. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan perasa kiub pati ayam.
2. Setelah mendidih sekali lagi dan ayam kelihatan masak, keluarkan ayam dan letakkan dalam bekas lain. Ketepikan seketika.
3. Masukkan beras yang telah dibersihkan ke dalam air rebusan ayam. Letakkan kembali ayam yang dikeluarkan tadi dan masak beras seperti biasa.
4. Untuk menghasilkan sos nasi ayam versi ringkas, masak sos cili thai bersama kicap pekat dan sedikit jus perahan limau nipis. Tambah sedikit air untuk mencairkan sos. Akhir sekali, masukkan hirisan cili.
5. Hidangkan nasi ayam thai bersama sos tadi. Selamat mencuba!
Nota: Jumlah bahan-bahan dalam resipi ini boleh diubah suai dan dipadankan dengan selera masing-masing.
Kredit resipi & gambar: Shahril Romli
Cara Buat Apam Balik Secara Homemade. Guna Pan Biasa je. Mudah!

Tak ada dapur khas untuk apam balik, tak semestinya anda tak boleh hasilkan kuih. Boleh je. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sapura Pua ni. Memang best! Boleh letak banyak inti.
APAM BALIK HOMEMADE
BAHAN DOH APAM ( HASIL ANGGARAN 5 KEPING):
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan susu cair / full cream
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit pewarna kuning
CARA-CARA:
1.Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
2.Pukul telur dan gula sehingga sebati. Gula tidak perlu larut sangat.
3.Masukkan susu dan pewarna. Teruskan kacau sehingga sebati.
4.Masukan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tidak berketul. (jika nak lagi mudah, tapis adunan).
5.Perap adunan selama 1 jam.
BAHAN TABUR / INTI:
- Kacang tanah | digoreng tanpa minyak dan dikisar
- 1 tin jagung manis
- Mentega / marjerin secukupnya
- Gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali tak melekat dan sapukan sedikit marjerin.
2. Masukkan 2 senduk adunan tepung dan ratakan sekeliling.
3. Tabur gula ( anggaran 2 sudu makan) dan tutup kuali. Biar hingga adunan masak. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula. Kalau apam ada lubang-lubang halus diatasnya, bermakna adunan tersebut menjadi.
4. Tabur kacang tanah rata-rata diikuti mentega dan jagung.
5. Lipat apam dan balikkan. Angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
Petua:
Kalau kuali melekat, ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak. Ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali. Telur jadi hangit pun tak apa. Insya-Allah kuali jadi tak melekat dah.
Kredit resipi & gambar: Sapura Pua
10 Sebab Mengapa Chef Azizan Layak Jadi Pengadil Pertandingan Kulinari

RASA isu februari tampil dengan pelbagai kisah menarik untuk pencinta dunia kulinari dan masakan. Kisah seorang lagi Chef tersohor yang cukup dikenali di dalam dan luar negara dalam ruangan Chef Selebriti. Namanya Chef Mohd Azizan Shukri. Sering diundang menjadi pertandingan masakan.
Dirinya juga bukan calang-calang pencapaiannya. Ni antara sebab mengapa beliau cekap dan layak jadi Pengadil Pertandingan Masakan :
1. Tegasnya kualiti sajian bukan sekadar sedap , persembahan dan penggayaan hidangan ‘food styling and presentation’ penting untuk memikat selera mata memandang.
2. Prinsip masakannya ialah kualiti makanan perlu dijaga, rupa kena cantik, pandai bermain warna, persembahan kena menarik kena ada sentuhan pada hidangan kalau nak markah lebih mantap.
3. Ramuan wajib segar, barulah capai standard kesedapan.
4. Lebih 30 tahun pengalaman dalam bidang kulinari bekerja di hotel dan restoran ‘fine dining’ dan hotel bertaraf lima bintang terkemuka.
5. Pernah bertugas di The Grand Hotel Malahide, Dublin , Ireland sebagai Sous Chef di sana.
6. Pernah menyediakan sajian untuk mantan Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton dan kumpulan band boy Westlife yang terkenal.
7. Pakar masakan sajian Eropah moden terutamanya Itali dan Perancis
8. Pernah bertugas di Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang, Korea Selatan untuk kontijen Jerman (tajaan Adidas)
9. Pernah memenangi tempat Pertama di 2nd Inter-Chef Competition 1994 dan Award Excellence Penang Asia 1995.
10. Di peringkat antarabangsa pernah menerima anugerah The Best Chef Ambassador 2016, Chef & Maitre Nel Mondo,Italy serta Guild of Chefs, Republik Bulgaria.
Nah ,ni resipi ekslusif dari Chef Mohd Azizan untuk follower RASA. Cubalah nanti…
COD FISH WITH HONEY HOLLANDAISE
BAHAN-BAHAN :
- 160gm ikan kod
- 10gm paprika Hungary
- 10gm cajun
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
Bahan honey sauce hollandaise :
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu makan cuka epal
- 1 sudu teh madu
- 50gm mentega
- 1 biji lemon | diambil jus
CARA MEMASAKNYA :
1. Perapkan ikan kod dengan cajun, paprika, gula dan lada hitam.
2. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah Celcius.
3. Bakar ikan dalam masa 15 minit. Keluar dan ketepikan.
4. Untuk membuat sos hollandaise, mula cairkan mentega di dalam kuali yang dinyalakan api perlahan, masukkan kuning telur dan jus lemon. Kacau dengan ‘whisk’.
5. Kemudian masukkan cuka epal dan madu. Pastikan api sentiasa perlahan untuk mengelakkan telur berketul ,kacau sehingga pekat dan tutup api.
6. Tuangkan di atas ikan kod yang dibakar tadi.
Nak resipi lagi, dan kisah lebih lanjut mengenai Chef Mohd Azizan bolehlah dapatkan majalah RASA isu Februari ni…Dah ada kat pasaran.