Lauk yang satu ni kalau korang buat memang akan repeat makan. Rasa masam dan pedas yang seimbang memang tak jemu makan. Korang kena try sebab sedap ya amat!!!

Ayam Masak Thailand

Bahan-bahan:
Ayam
Cili merah
Bawang putih
ibu kunyit
serai
daun limau purut
Sos tiram
Sos ikan

Cara memasak:
1.Mula mula goreng la ayam yang digaul dengan garam dan sebuk kunyit.Kena pakai kuali legend gini baru nampak rajin masak.
Goreng sedang-sedang je. Jangan sampai jadi ayam goreng rangup pulak. Tak jadi resepi ni.

2.Sambil goreng ayam tu blend la cili merah ,bawang putih dan ibu kunyit .Pastu boleh la potong bawang dan selongkar peti sejuk cari serai dan daun
limau purut.

IKLAN

3.Ayam tadi ingat tak? Angkat la bila dah masak. Minyak jangan buang. Ni buat tumis bawang dengan serai pulak.

4.Kemudian tuang la hasil blend tadi. Ambil blender kocak2 air sikit dan tuang la sekali. Jangan membazir.

5.Goreng la kacau-kacau sampai naik minyak.

IKLAN

6.Ayam tadi jangan dihidang, Masukkan dalam kuali lepas naik minyak

7.Gaul2 bagi semua ayam bersalut.

IKLAN

8.Daun limau jangan lupa masukkan ya. Sedap baunya.

9.Masukkan sos tiram sikit

10.Dah nama ayam thai , kena letak sos ikan ye.Pastu rasa la cukup tak rasanya. Ejas-ejas la ye. Saya dah x letak garam sebab awal2 tadi dah gaul ayam dengan garam.

Credit : Nik Hazifah