
Anak-anak sekarang kebanyakannya makan mesti nak berlaukkan ayam, kalau sebut ikat, tutup balik tudung saji atau dan-dan kata kenyang. Tapi kalau dok hari-hari menu ayam bosan juga, jadi mak-mak semua ini ada satu menu ayam sempoi tapi sedap yang boleh dicuba untuk variasikan rasa ayam, moga taklah jemu dengan menu sama setiap hari.
AYAM GORENG SOS KARI
BAHAN-BAHAN:
Bahan Ayam Goreng
- 200gm isi dada ayam | potong dadu
- 1 biji telur ayam
- 1/2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Bahan Sos Kari:
- 1 sudu makan serbuk kari ayam/daging
- 2 sudu besar yogurt
- 1/2 biji bawang Holland | dadu halus
- 1 ulas bawang putih | cincang halus
- Sedikit daun ketumbar | hiris halus
- Garam dan serbuk pati ayam secukupnya
- 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
- Goreng ketulan isi yang telah digaulkan bersama telur, tepung, serbuk kari dan garam sehingga kekuningan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang putih, bawang Holland hingga wangi.
- Masukkan rempah kari dan sedikit air, kacau hingga timbul minyak.
- Seterusnya masukkan yogurt.
- Perasakan dengan serbuk pati ayam dan garam secukupnya
- Sebelum angkat masukkan daun ketumbar.
- Kemudian tuang di atas ayam goreng dan hidangkan panas-panas.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Manisan’Candy Buffet’, Ilham Hebat Dari Hotel The Pearl KL

Manisan,pana cotta, muffin dan bikut memang sedap makan setelah puas menikmati hidangan berempah majlis perkahwinan. Sekiranya anda masih mencari menu sesuai untuk Candy Buffet majlis perkahwinan anak atau rakan, jom semak lima resipi hebat daripada hotel The Pearl Kuala Lumpur ni.

Resipi yang diberi ni adalah ilham oleh barisan Chef The Pearl Kuala Lumpur Hotel yang diketuai Chef Pastri Wan Kaisa Ibrahim. Selamat mencuba.
1. PECAN BUTTERSCOTCH MUFFIN
BAHAN-BAHAN :
Bahan muffin :
- 300gm tepung naik sendiri
- 100gm gula halus
- 6gm baking powder
- 2gm garam
- 100ml susu
- 2 biji telur
- 6gm esen vanilla
- 100gm minyak jagung
- 30gm kacang pecan | ditumbuk
- 30gm coklat putih | dicairkan
- 100gm karamel
Bahan karamel :
- 100gm gula
- 20ml air
*Masak gula dengan air sehingga warna keperangan menjadi karamel
Bahan butterscotch:
- 150gm gula
- 50gm krim
- 25gm mentega
- 3gm garam
CARA MEMASAK :
Cara masak butterscotch :
1. Masak gula dan tambahkan air, masakkan dua bahan ini sehingga warna keperangan.
2. Masukkan krim dan kacau hingga likat sedikit, dan masukkan garam.
Cara masak muffin :
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Ayak bahan kering (tepung, baking powder dan garam), masukkan ke dalam adunan telur dan gula tadi.
3. Pukul hingga sebati , masukkan esen vanilla, coklat putih, diikuti dengan minyak jagung.
4. Kacau kesemua adunan hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam cawan kertas muffin bersaiz sederhana
6. Paipkan butterscotch dan hiaskan kacang pecan di atasnya
7. Panaskan oven dengan suhu 175 C- 180 C, dan bakar selama 20-25 minit atau hingga keperangan.
Saiz hidangan : 20 biji, cawan kertas sederhana
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Muffin
Keistimewaan : Rangup dengan kacang pecan dan manis butterscotch & karamel
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Usah tuang adunan melebih sukatan cawan kertas yang digunakan jika mahukan muffin terbentuk cantik.
2. PANNA COTTA WITH FRESH BERRIES
BAHAN-BAHAN :
- 250ml krim masakan
- 50ml susu segar
- 3ml esen vanila
- 10gm gelatin
- 40ml air
Buah-buahan secukupnya | dipotong kecil :
- Strawberi
- Anggur
- Kiwi
- Oren
CARA MEMASAK :
1. Campurkan krim masakan, susu segar, gula dan esen vanila ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
2. Sementara tunggu mendidih, campurkan gelatin dan air kacau hingga tidak berketul dan biarkan selama 5 minit (blooming )
3. Setelah campuran pertama tadi mendidih dalam periuk, perlahankan api dapur dan cairkan campuran kedua (gelatin) ke dalam ketuhar gelombang mikro
4. Tuangkan campuran kedua ke dalam periuk tadi dan kacau hingga sebati dan terus tuangkan ke dalam bekas yang mahu digunakan.
5. Letakkan bekas tadi ke dalam chiller selama satu malam.
6. Setelah panna cotta sudah siap, hiaskan hidangan anda menggunakan buah-buahan yang siap dipotong
Saiz hidangan : 20 cawan bekas plastik, 20ml setiap satu
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Kaya dengan rasa susu dan krim dan masam manis buah-buahan
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Adunan yang siap dimasak harus dituang segera dalam bekas, jika tidak ia akan mengental sebelum sempat dituang.
3. LEMON MERINGUE STICK

BAHAN-BAHAN :
- 240gm putih telur
- 450gm gula halus
- 45gm tepung jagung
- 150gm gula aising
- 15ml jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang.
2. Keluarkan dari dalam mixer dan gaulkan dengan bahan lain menggunakan spatula.
3. Masukkan tepung jagung, gula aising dan jus lemon ke dalam bahan yang telah kembang tadi masukkan kesemua bahan itu satu persatu.
4. Gaulkan secara ‘fold in’ dan kacau perlahan-lahan.
5. Paipkan adunan yang telah siap di atas pembakar yang dilapik atas kertas minyak mengikut bentuk dan kreativiti anda.
6. Bakar di dalam oven bersuhu rendah 45-50 darjah Celcius selama 3hingga 3 jam setengah.
Saiz hidangan : 4-5 orang makan
Waktu memasak : 3 jam setengah
Cara memasak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Meringue berperasa limau yang penuh zest
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bekas yang anda gunakan untuk membuat meringue adalah kering dan bersih kerana meringue sensitif dengan air
4. CINNAMON SUGAR SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 108gm mentega
- 60gm gula
- 163gm tepung gandum
- 30gm serbuk kayu manis
- 30gm gula
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega dan gula ke dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung yang telah diayak perlahan-lahan ke dalam adunan
3. Gaul sehingga ia menjadi doh semula kemudian simpan doh tersebut ke dalam chiller selama 15 minit.
4. Keluarkan doh dan canaikan sehingga 3 sm tebal.
5. Terap doh dalam bentuk bulan dan susun atas dulang pembakar yang dilapik kertas minyak.
6. Campurkan serbuk kayu manis dengan gula dan gaul sebati, taburkan atas permukaan doh.
7. Masukkan ke dalam oven dengan suhu 170-180 darjah Celcius selama 25-30 minit.
Saiz hidangan : 30 keping
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Biskut rangup beraroma dan rasa kulit kayu manis berempah
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Jangan lupa menyimpan doh di dalam chiller untuk biskut yang lebih rangup.
5. PANDAN MACAROON WITH KAYA FILLING
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 150gm gula aising
- 150gm serbuk badam
- 55gm putih telur
- 10gm perasa pandan
Bahan B :
- 55gm putih telur
- 43gm air
- 150gm gula
Bahan inti kaya :
- 100gm kaya
- 50gm topping cream
*Pukul topping cream hingga kembang, masukkan kaya dan kacau hingga sebati.
CARA MEMASAK :
Langkah untuk bahan A :
1. Ayak gula aising dan serbuk badam ke dalam satu mangkuk.
2. Campurkan putih telur ke dalam tepung tadi dengan cara kaup balik dan kacau dengan perlahan, jangan kacau terlalu lama kerana ia akan menjadi cair
3. Kacau hingga sebati dan kemudian letakkan perisa pandan ke dalamnya dan kacau hingga sebati.
Langkah untuk bahan B :
1. Masukkan putih telur ke dalam dalam mixer dan pukul hingga kembang.
2. Gula dan air perlu dimasak hingga suhu 121 darjah Celcius
3. Masukkan air gula yang dimasak tadi ke dalam mixer sambil guna kelajuan paling tinggi. Tuangkan air gula perlahan-lahan ke dalam mixer.
4. Pukul hingga kembang dan stabil (jika terbalikkan mangkuk mixer, meringue di dalamnya tidak akan jatuh).
Langkah final :
1. Campurkan adunan A dan B dengan cara kaup balik , gaul hingga sebati.
2. Setelah siap anda boleh paipkan macaroon di atas dulang berlapik kertas minyak
3. Gunakan pewarna makanan yang anda mahu gunakan dan paipkan mengikut bentuk yang disukai.
4. Biarkan dalam suhu bilik dalam 10 hingga 15 minit.
5. Bakar dalam oven dalam suhu 180-185 darjah Celcius selama 20-25 minit
6. Biarkan macaroon yang siap dibakar dalam suhu bilik sehingga ianya sejuk
7. Paipkan inti di tengah-tengah sebelum cantumkan kedua belah macaroon
Saiz hidangann: 30 keping, satu set dua belah
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manisan berperisa pandan yang lembut dan cair di mulut
Anggaran kos : RM 21
INFO CHEF : Penyediaan maroon perlu dibuat dengan cepat untuk mengelakkan adunan daripada mencair.
FOTO : AZFARINA SULAIMAN
RESIPI : KETUA PASTRI CHEF WAN KAISA IBRAHIM, MUHAMMAD SYAMSUL FITRI ABD JALIL, NUR FARHANA MOHD SAID & MOHDHAZRIL ROAIZAD
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KUALA LUMPUR, Batu 5, Jalan Klang Lama, KL. www.pearl.com.my
Cucur Telur Mudah & Jimat, Rangup Di Luar Sedap Inti Didalam

Cucur telur ni mudah sangat dibuat. Yang penting doh luarnya rangup dan sedap. Intinya pulak sangat murah kosnya.
Cukup dengan telur, bawang, cili merah kucai dan daun bawang, ringkas aje ramuannya. Tak payah daging atau ayam. telur aje sudah memadai. Boleh berjimat bahan dapur, jadi taklah kerap keluar rumah beli keperluan. Ingat, duduk rumah elok-elok.
CUCUR TELUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
200gm tepung gndum
25gm mentega
1 biji
Secubit garam
1/4cawan air
Bahan inti :
2 biji telur
2 biji bawang dhiris*
2 biji cili merah dihiris*
Daun kucai secukupnya
Daun bawang dipotong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Gaul tepung,mentega,telur,garam sebati.Masukkn air sedikit-sedikit uli hingga x mlekat di tangan.
2. Bahagikan doh kepada 8 bahagian, sapukan mentega dan rehatkan doh..
3. Panaskan kuali goreng bbahan bahan bertanda* hingga layu masukkn garam dan telur kacau hingga masak biar sejuk.
4. Leperkn doh letak inti n lipat sapu sekali lagi mntega…masa nak mngoreng tarik danleperkn sdkt doh..dah boleh goreng.
.
Selamat mencuba 😊
.
Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA VIDEO INI :
Pedas & Menyengat. Ini Resipi Cencaru Sumbat Paling Sedap.

Anda dan keluarga suka makan hidangan pedas? Jika ya, menu Cencaru Sumbat perkongsian saudari Ratna Sari Zain ni pasti kena dengan selera. Menu mudah dan memang membuka selera. Sesuai sangatlah cuba untuk sajian makan tengahari atau makan malam ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
IKAN CENCARU SUMBAT BERASAP
BAHAN-BAHAN:
- 4 ekor ikan cencaru – saiz sederhana
- Air belacan
- Air asam jawa
- Garam & serbuk kunyit untuk perapan
- Gula
- Limau kasturi ( tambahan)
BAHAN KISAR:
- 10 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 4 batang serai
- 10 biji cili burung ( cili padi/kampung)
CARA MEMASAK:
1. Siang ikan dan belah belakang.
2. Kemudian lumur garam serta serbuk kunyit. Jumlahnya agak-agak sahaja.
3. Potong kecil bahan-bahan kisar supaya senang lumat.
4. Masukkan sedikit air dan kisar jangan hancur sangat. Pastikan teksturnya kasar sedikit.
5. Ambil sedikit bahan kisar tadi dan sumbat ke dalam perut ikan. Jangan gunakan semua kerana ia akan digunakan untuk buat kuah nanti.
6. Perap ikan selama 3 jam atau lebih. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
7. Untuk kuah, panaskan minyak dan masukkan lebihan bahan kisar tadi.
8. Bila dah garing dan naik bau, masukkan air belacan dan air asam jawa secukupnya.
9. Tunggu sekejap sehingga kering. Kemudian barulah dimasukkan garam serta gula. Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng tadi.
10. Gaul rata dan siap untuk dinikmati. Perah limau kasturi untuk lebih sedap.
https://www.facebook.com/poh.ratnasari/videos/10209427225709580/?t=0
Kredit resipi & foto: Ratna Sari Zain