*Tahap kepedasan rendah. Sesuai untuk kanak-kanak. Jika suka lebih pedas, boleh tambah serbuk cili atau kisar cili padi hijau untuk ditambah dalam adunan.
1. Ayam dipotong comel. Kemudian dalam satu bekas, satukan ayam dengan serbuk cili, ketumbar, jintan putih, stok ayam, garam, lada hitam dan tepung gandum.
2. Gaul dengan sedikit air sehingga bahan-bahan menyaluti ayam. Agak-agak macam pakai bedak sejuk tu.
3. Goreng minyak dalam dengan api sederhana. Mak Maryam (ibu mertua saya) ajar tutup supaya ayam masak elok sebelah dalam. Selepas kalih, baru biarkan terbuka. Ayam garing, tidak lembik, berjus di dalam dan tiada darah pada bahagian yang dekat dengan tulang.
4. Sementara ayam dalam kuali, hiris bawang besar dan gaul dengan tepung gandum. Saya guna bekas jarang begini supaya tepung lebihan senang jatuh ke bawah.
5. Segenggam daun kari. Jika mahu, boleh ganti dengan daun pandan, daun limau purut atau daun kunyit. Aromanya akan berbeza.
6. Jika kuali besar macam rumah kenduri atau kedai mamak, memang mudah masukkan terus bawang dan daun kari selepas kalih ayam. Kuali saya comel jadi separuh jalan, saya keluarkan ayam dahulu untuk elakkan rentung. 7. Teruskan goreng bawang dan daun kari. Dah garing keemasan, boleh angkat dan masukkan pada ayam yang sudah siap.
8. Sentiasa selang-selikan menggoreng ayam dan campuran bawang dengan daun kari supaya seimbang dan tidak perlu gaul-gaul lagi kerana setiap lapis ayam, ada lapisan rangup bawang. Makan dengan nasi panas-panas sedap ni.
Teringin nak makan mi udang. Nak beli, kadang tak sesuai dengan harga. Mahal tapi udang tak banyak. Kalau ada pun, mungkin udangnya kurang segar. Ha, kalau macam tu, apa kata masak sendiri mi udang ikut selera kita.
RASA kongsikan resipi mi udang. Boleh cuba buat hujung minggu nanti. Mi udang menjadi kesukaan bagi mereka yang gemar makan makanan laut. Rasa udang yang manis-manis disertai dengan pedas kuah mi itu sangat menghantui. Kalau kita boleh masak sendiri, mesti lebih puas makan.
MI UDANG KUAH PEKAT
BAHAN-BAHAN
Udang secukupnya
Kepala udang direbus untuk jadikan stok
Sebiji kentang
Sebiji keledek sederhana besar
Garam
Gula
Mi kuning secukupnya
BAHAN KISAR
Segenggam cili kering
3 ulas bawang putih
2 inci halia
7 biji bawang merah
1 sudu besar pes tomyam
2 peket udang kering
BAHAN HIASAN
• daun bawang
• bawang goreng
• cili merah dan hijau
• telur rebus
• limau nipis / kasturi
CARA MEMBUAT
1. Rebus kepala udang. Dapatkan 1 mangkuk sederhana stok udang. Ketepikan.
2. Rebus kentang dan keledek. Kisar halus dan ketepikan.
3. Kisar semua Bahan Kisar. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan stok udang. Masak lagi sehingga mendidih.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya.
6. Masuk keledek dan kentang yang sudah dikisar tadi.
7. Tambah air jika perlu. Bila dah didih baru masukkan udang. Biarkan mendidih dan matikan api.
CARA PENYEDIAAN
1. Letakkan mi yang sudah dicelur ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan kuah.
3. Hiaskan dengan Bahan Hiasan.
4. Sedia dinikmati.
Bagi pengemar aiskrim, seleksi aiskrim homemade yang mudah dan sedap ini boleh cuba hasilkan di rumah untuk anak-anak. Sesuai dinikmati dikala cuaca yang panas. Tidak menggunakan banyak bahan malah rasanya juga lebih sedap dan menjimatkan. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan dan pukul hingga gebu. 2. Boleh bahagikan abeberapa bahagian da warnakan dan hias ikut kreativiti anda. 3. Simpan dalam peti beku semalaman sebelum dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Kisar strawberi kemudian masak menggunakan gula hingga larut. 2.Tuang ke dalam plastik aiskrim dan ikat kemas. 3. Bekukan dan boleh dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Kisar isi tembikai, air laici dan gula sampai halus. 2.Kemudian masukkan dalam jug. 3. Masukkan isi laici yang dipotong kecil ke dalam plastik aiskrim. 4. Tuang jus tembikai ke dalam plastik aiskrim simpul kemas. 5. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.
BAHAN-BAHAN: 1 kotak serbuk jelly – masak ikut arahan dan sukatan air pada kotak 1 senduk gula – jika perlu atau nak lebih manis. Kiwi – potong kecil Strawberi – potong kecil Tembikai – potong kecil Mangga – potong kecil Buah naga – potong kecil Anggur – potong kecil
CARA MEMASAK: 1. Masukkan serbuk jelly @ agar-agar ke dalam periuk dan masukkan sukatan air mengikut arahan pada kotak. Kacau hingga adunan tidak berketul. 2. Bila adunan mendidih, rasa. Jika kurang manis, tambahkan gula ikut citarasa. Masak hingga larut kemudian sejukkan adunan agar-agar. 3. Masukkan potongan buah-buahan ke dalam plastik aiskrim dengan secukupnya. 4. Tuang bancuhan agar-agar tadi dan ikat plastik aiskrim. 5. Bekukan di dalam peti sejukbeku dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
1.Masukkan air, susu cair dan gula ke dalam kuali. Masak sampai mendidih. 2. Bila sudah mendidih, padamkan api. Masukkan tepung dadih tadi. Kacau selama 1-2 minit hingga semua bahan sebati. 3. Bahagikan adunan dadih kepada beberapa bahagian. Warnakan setiap satu dengan pewarna pilihan. 4. Bekukan dadih pada suhu bilik selama 1 jam supaay dadih mengental. 5. Ambil plastik aiskrim dan sudukan dadih tadi mengikut kreativiti masing-masing supaya membentuk warna Pelangi. Guna corong supaya dadih mudah dimasukkan ke dalam plastik. 6. Ikat plastik aiskrim dengan kemas dan bekukan selama 6 jam sebelum dinikmati.
1.Satukan susu cair, susu pekat manis, ovalette dan esen vanilla di dalam blender. Kisar hingga pekat. 2. Kemudian masukkan milo. Kisar lagi hingga semua bahan sebati. 3. Tuang ke dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk selama 24 jam sebelum dinikmati.
CARA MEMASAK: 1. Masukkan semua bahan dalam blender atau mixer. Kisar selama 5 minit hingga semua bahan sebati dan teksturnya menjadi gebu. 2. Masukkan dalam bekas dan bekukan semalaman. 3. Jika ada mesin aiskrim, boleh juga digunakan untuk membuat aiskrim ini.
CARA MEMASAK: 1. Bancuh semua bahan terlebih dahulu supaya tepung jagung larut. 2. Kemudian masak bancuhan tadi sehingga mendidih. Tutup api. 3. Tapis bancuhan yang dimasak tadi bagi mengasingkan asam boi. 4. Masukkan asam boi yang ditapis tadi ke dalam plastik aiskrim. 5. Apabila air asam boi sudah suam, masukkan ke dalam plastik aiskrim. Bekukan.
BAHAN-BAHAN: 1 cawan dairy whipping cream 1/2 cawan susu full cream/ susu sejat/ susu cair (jika tiada whipping cream boleh guna susu 1½ cawan) 1/4 cawan susu pekat manis (beli online disini) 1 penutup esen vanilla (beli online disini) Perisa/ emulco pilihan Pewarna pilihan
CARA MEMASAK: 1. Pukul kesemua bahan (kecuali emulco dan pewarna pilihan) sampai kembang dan gebu. Boleh juga guna pengisar kalau tiada mixer. 2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. 3. Masukkan emulco dan pewarna pilihan. Contoh buat 3 bahagian. 1 bahagian guna perisa asal (vanilla), masukkan crushed Oreo. 1 bahagian perisa strawberi diwarnakan pink dan 1 bahagian lagi letak emulco coklat. 4. Tuang ke dalam bekas dan simpan dalam peti beku sekurang-kurangnya 4 jam 5. Siap dan sedia untuk dinikmati.
BAHAN A (AISKRIM LIMAU): 3 cawan air ¹/1/2 cawan gula pasir (beli online disini) 1/2 cawan limau nipis Sedikit pewarna hijau 1 sudu makan tepung jagung (beli online disini)
BAHAN B (AISKRIM VANILLA) 1 tin susu cair 1 cawan susu pekat manis 2 cawan air kosong 1 sudu makan esen vanilla 1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK: 1. Campurkan semua bahan aiskrim limau, kacau sebati dan panaskan hingga mendidih. Sejukkan. 2. Campurkan juga bahan B dalam periuk berasingan. Panaskan hingga mendidih dan sentiasa kacau untuk elak tepung berketul. Biarkan sejuk. 3. Selepas masak perisa limau dan vanilla, rasa terlebih dahulu untuk cukupkan perisa yang tidak cukup. 4. Masukkan bancuhan aiskrim limau terlebih dahulu ke dalam plastik aiskrim hingga separuh. Nak mudah, guna corong. 5. Pusingkan/kepitkan plastik di tengah-tengah sebelum masukkan bancuhan aiskrim vanilla. Penuhkan sampai hujung plastik. 6. Kemudian lepaskan ikatan perlahan2 dari tepi. Jangan biar adunan hijau dan putih bercampur. 7. Selepas ikatan dibuka, baringkan plastik aiskrim seketika sebelum diikat kemas. Ikat perlahan-lahan supaya bancuhan tidak bercampur. 8. Ikat plastik dengan kemas dan sejukkan semalaman hingga beku sepenuhnya.
Pernah dengar Nasi Serai? Dengar nama je dah tahu bau aroma nasi ni confirm sedap! Apa jenis masakan kalau ada letak serai mesti aromanya memikat selera kita. Resipi Nasi Serai ni telah dikongsikan di Facebook oleh Roshima Ibrahim Shima. Cara penyediaan Nasi Serai ni sangat mudah. Paling best Nasi Serai ni sangat sesuai dimakan bersama lauk Daging Masak Palembang, Ayam Masak Merah, Kari, dan Rendang. Jom cuba resipi Nasi Serai ni!