Majalah masakan Rasa kini tampil dengan rancangan terbaru Rasa: Ketuhar Kuali yang pastinya menyajikan pelbagai resipi menarik kepada penonton. Berbeza dengan program masakan Rasa: Instafamous, kali ini Aunty Aini akan memasak serta berkongsi dapur bersama selebriti dan instafamous terkenal, Adam Mahamed Ismail atau lebih dikenali dengan panggilan Adamdidam dikalangan peminat di Instagramnya.
Norzaini Abdul Hamid, atau lebih mesra dengan panggilan Aunty Aini; tentunya sudah ramai yang mengenali wanita hebat ini. Kehebatannya dalam bidang masakan pastinya bukan biasa-biasa. Gordon Ramsay, Anthony Bourdain dan Martin Yap adalah antara chef-chef tersohor yang pernah berkunjung ke restoran miliknya; Aunty Aini’s Garden Café yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan. Dalam program mereka, Aunty Aini begitu bersahaja memasak sambal berkongsi pelbagai petua memasak masakan Melayu. Malah dia langsung tidak ‘canggung’ berkongsi dapur dengan chef-chef hebat yang punya program memasak sendiri yang sememangnya popular serata dunia.
Manakala, Adam yang merupakan finalis rancangan realiti masakan, kini mempunyai 361,000 pengikut di laman Instagramnya, yang dipenuhi dengan gastronomi menyelerakan sehingga membuatkan ramai tertunggu-tunggu menu baharu yang akan dimuat naik ke akaun miliknya itu. Siapa sangka Adam yang pada mulanya tidak pandai memasak sebelum ini, menemukan cinta dalam bidang kulinari kira-kira lima tahun lalu selepas terpaksa berjauhan dengan keluarga.
Ads
Menurut jejaka kelahiran Kelantan berusia 28 tahun ini, minatnya yang mendalam dalam bidang masakan turut mendorongnya untuk mengikuti kursus intensif pendek selama enam bulan di institusi pendidikan hospitaliti terbesar dunia, Le Cordon Bleu di London, UK. Adam juga merupakan bapa saudara kepada trio yang pernah tular kerana bertutur dalam dialek Kelantan biarpun menetap di Birmingham, UK.
Gabungan karektor Aunty Aini dan Adam yang mesra dan bersahaja di kaca televisyen pasti akan menghiburkan para penonton. Dan yang pasti mereka akan berkongsi pelbagai resipi menarik dan tips memasak sepanjang 13 episod program masakan terbaru Rasa: Ketuhar Kuali ini yang akan disiarkan bermula 29 Oktober 2018, setiap Isnin jam 12 tengah hari hanya di Saluran Astro Prima 105 dan Maya HD 135.
Disini kami kongsikan resipi-resipi yang disediakan oleh Aunty Aini dan Adam dalam episod pertama program masakan Rasa: Ketuhar Kuali..Selamat mencuba!
1. JEJARI AYAM BERSAMA SOS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
1 keping dada ayam
1 biji telur
2 sudu besar tepung jagung
½ sudu kecil garam
¾ cawan tepung sebaguna
¼ cawan tepung jagung
2 sudu besar pes cili thai
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 ½ sudu besar cuka
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu besar chillie flakes
3 helai daun limau purut (diracik)
Sagatan limau
1 ½ sudu besar jus limau
Daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Ads
Potong ayam secara memanjang dan letakkan didalam satu bekas.
Pukul telur, masukkan kedalam ayam.
Gaul bersama tepung jagung dan garam.
Rehatkan ayam untuk memerap.
Campur bersama pes cili Thai, sos tiram, gula, bawang putih, chilli flakes, cuka dan sos ikan. Gaul bersama kesemua bahan.
Tuang sos kedalam kuali leper, masak sehingga sos mendidih, tutup api dan taburkan daun limau purut. Sejukkan sos.
Dalam mangkuk kering, campurkan tepung jagung dan tepung serbaguna dan gaul.
Salut jejari ayam bersama tepung.
Goreng ayam satu per satu dalam minyak panas sehingga kuning keemasan.
Masukkan ayam kedalam bekas, dan tuang sos yang telah disejukkan.
Siap untuk dihidang.
2. MAC & CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1 buku keju cheddar
1 buku keju mozzarella
3 biji bawang besar
3-5 ulas bawang putih
2 kotak besar susu segar
Serbuk lada hitam
Garam
Daun bawang
Daun parsley
1 sudu tepung gandum
½ sudu kecil serbuk buah pala
1 ½ buku mentega
Minyak zaitun
Pasta makaroni
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak zaitun bersama mentega.
Masukkan tepung gandum dan cairkan.
Tumis bawang besar, kemudian bawang putih sehingga wangi.
Tuangkan susu kedalam bahan tumisan.
Apabila mendidih, masukkan serbuk lada hitam, garam dan juga serbuk buah pala.
Curahkan pasta yang telah siap direbus selama 8 minit terlebih dahulu bersama sedikit garam.
Masukkan keju cheddar dan keju mozzarella.
Lapiskan pasta yang telah dimasak bersama keju secara bergilir dalam tray pembakar.
Taburkan sedikit daun bawang dan parsley dan keju dipermukaan atas macaroni.
Bakar selama 25 minit pada suhu 200-250’C didalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Siap untuk dihidang.
Ads
3. SANDWICH TAT TELUR
BAHAN-BAHAN:
Roti
Mentega masin
350ml susu krimer sejat
3 biji telur
3 biji kuning telur
75gm gula pasir
2 sudu besar esen vanila
CARA MEMASAK:
Buang kulit pada roti.
Gelek roti dengan menggunakan penggelek.
Tekap roti yang telah digelek dengan pemotong acuan bulat.
Sapu mentega pada kedua-dua belah roti.
Masukkan kulit pastry kedalam acuan muffin.
Dalam satu periuk, panaskan susu krimer sejat.
Pukul 3 biji kuning telur dan 3 biji telur bersama esen vanila dalam satu bekas.
Masukkan sedikit demi sedikit susu suam kedalam acuan telur sambil kacau.
Tapiskan bancuhan.
Cucuk kulit pastry untuk memberi ruang udara, dan tuangkan bancuhan keatas kulit pastry sebanyak 85% penuh.
Bakar selama 45 minit pada suhu 160’C didalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Sejukkan sandwich tat telur, tabur gula pasir diatas tat, dan bakar dengan menggunakan torch.
Siap untuk dihidang.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Anda menyukai masakan Thai? Resipi ini sungguh mudah dan korang boleh cuba kerana ia sangat mudah dan sedap dihidangkan terus sebaik siap disediakan. Menu Ayam Sos Thai Daun Limau Purut ini pasti sekali cuba teringin buat lagi.
.
AYAM GORENG SOS THAI LIMAU PURUT
BAHAN-BAHAN:
300 isi dada ayam | potong dadu sederhana, cuci bersih dan tos
3 sudu makan tepung jagung
Secubit garam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Minyak secukupnya untuk menggoreng
BAHAN SOS:
1/2 cawan air
2 sudu makan pes cili Thai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula Melaka | hancurkan
Chile Flakes secukupnya
3 helai daun limau purut | hiris halus
3 ulas bawang putih | cincang halus
Garam dan gula secukupnya
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1. Campurkan tepung jagung, garam dan lada sulah dalam mangkuk berisi ayam.
2. Gaul rata dan goreng hingga garing. Ke tepikan
3. Kemdian sediakan soss pula..
3. Masukkan pes cili Thai, sos tiram dan gula Melaka,kacau rata.
4. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Terus kacau.
5. Masukkan pula chile Flakes, kacau lagi.
6. Setelah cukup rasa masukkan pula hirisan dan limau purut dan bawang putih yanh dicincang halus tadi.
7. Setelah sos siap masukkan ayam goreng tadi dalam mangkuk berisi sos dan gaul rata.
8. Setelah siap, ayam sedia dihidangkan.
5 Jenis Serunding Sesuai Untuk Lauk Sahur, Boleh Buat Bisnes Bulan Puasa Ni.
Bila dekat dengan bulan puasa ramai yang cari serunding untuk lauk berbuka, rasa garing dan pedas memang memancing selera bersahur tak kala mata masih kelat. Kebanyakan dari kita selalunya beli je serunding, tapi harganya boleh tahan mahal. Apa kata kali ini kita buat siap-siap beberapa jenis serunding untuk simpan bulan puasa yang tak sampai sebulan lagi. Atau bboleh je jadikan jual untuk tambah pendapatan.
SERUNDING DAGING
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Gula merah dan garam secukupnya
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
½ kg bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
Bahan B:
2 genggam jintan manis
2 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rebus daging sehingga empuk dan disiat halus.
Kisar semua bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan santan. Kacau sebati.
Masukkan daging yang telah disiat.
Masukkan gula, garam dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN
1 kg ayam
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Gula merah dan garam secukupnya
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa.
Bahan A
½ kg bawang merah
10 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm lengkuas
Bahan B
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rebus isi ayam sehingga empuk dan disiat halus.
Kisar semua bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
Masukkan santan dan kacau sebati.
Masukkan isi ayam yang telah disiat.
Masukkan gula, garam dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak sehingga garing dan angkat.
SERUNDING IKAN
BAHAN-BAHAN
2 kg ikan
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Bahan A
1/2 kg ulas bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan B
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rebus ikan dan asingkan bahagian isi dan tulang.
Kisar semua bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
Masukkan santan dan kacau sebati.
Masukkan isi ikan yang telah diasingkan tulang.
Masukkan gula, garam dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
SERUNDING IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
250 gm ikan bilis putih
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
Gula merah dan garam secukupnya
Sebiji kelapa parut
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
½ kg bawang merah
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan B:
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rendam ikan bilis putih dan kisar.
Kisar bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
Masukkan ikan bilis yang telah dikisar kasar.
Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
SERUNDING UDANG GERAGAU
BAHAN-BAHAN:
250 gm udang geragau
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
Gula merah dan garam secukupnya
Sebiji kelapa parut
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
½ kg bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan B:
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rendam udang geragau dan kisar kasar.
Kisar bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
Masukkan udang geragau yang telah dikisar kasar.
Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
Kalau ke warung tomyam, gerenti paprika ayam menjadi kemestian untuk dipesan. Lepas ni buat sendiri menu ni di rumah,puas makan sekeluarga.Tak susah buat pun, campak-campak dah siap. Cukup rasa makan dengan nasi panas, tak dilupa telur dadar sekali. Lengkap menu tengah hari anda.
PAPRIK AYAM
Bahan-bahan:
Lobak merah
Baby corn
Brokoli
Bunga kubis
Cili padi
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai-diketuk
Daun limau purut
Sos
Cili kisar
2 sudu makan sos cili 2 sudu makan sos cili thai 1 sudu makan sos tiram 1 sudu makan sos ikan 1/2 sudu makan kicap manis
Cara memasak:
1.Panaskan minyak banyak sikit. Masukkan bahan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai.
2.Bila bahan tadi garing boleh masukkan cili kisar.
3.Masak sampai garing dan pecah minyak.
3.Kemudian masukkan ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain juga tapi pastikan potong kecil. Masak sampai ayam kecut atau sampai nampak masak.
4.Masukkan sos.
5.Masuk air panas setengah mangkuk.
6.Biarkan mendidih kejap.
7.Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk. Kacang panjang boleh, kacang buncis pun boleh.Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk, masukkan sekali.
8.Akhir sekali,jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik.Buang tulang tengah daun.
9.Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.