Asam Pedas Ayam memang sedap dijadikan hidangan lauk buat keluarga. Menu kegemaran ramai. Simple tapi padu!
Makan dengan nasi putih ada sambal belacan dengan ulam timun pun dah cukup. Bonus kalau ada telur masin atau telur dadar.
Resipi yang dikongsikan ini cukup mudah kerana ia untuk rujukan anak teruna empunya resipi. Paling penting tumis bahan-bahan sampai garing dan masak baru menjadi. Bolehlah cuba nanti!
ASAM PEDAS AYAM
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang merah – dihiris
Ads
Asam jawa – ambil jus
Garam
Kiub pati ayam – jika suka
Ads
Bahan kisar:
cili kering
serai hiris ( kisar bersama cili kering hingga hncur)
bawang merah ( banyak sikit baru sedap)
bawang putih
kunyit hidup skit
halia skit
belacan
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak. Tumis bawang yang di hiris hingga naik bau/kekuningan baru masukkan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
Tumis hingga cili tu betul-betul masak. Guna api sederhana, masukkan sekali daun limau purut.
Dah masak/garing cili baru masukkan ayam
Kacau rata dan biarkan hingga naik minyak
Dah keluar minyak ayam baru masukkan air asam jawa. Garam boleh juga letak kiub ayam jika suka. Jika ada daun kesum bolehlah masukkan sekali.
Himpunan resipi sup ringkas yang mudah dan sedap. Sesuai sangat dinikmati di musim tengkujuh ni. Menu berkuah macam ni memang cepat masak malah boleh memanaskan badan. Ni ada 9 resipi sup ringkas yang anda boleh cuba setiap hari. Sedap, berkhasiat dan yang paling penting penuh dengan rasa kasih sayang.
1. SUP DAGING
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika anda tidak mahu menggunakan tepung dhal, ia boleh digantikan dengan 1 biji kentang yang direbus dan dikisar halus sebagai bahan pemekat.
2. SUP RASAM
BAHAN A:
BAHAN B:
BAHAN C:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Anda boleh menambah kacang dhal yang sudah direbus empuk ke dalam kuah rasam untuk kelainan dan boleh dinikmati bersama roti atau capati.
3. SUP SAYUR ASIN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk rasa sup yang lebih mengancam, anda boleh tambahkan salted plum ke dalam sup ini dan kurangkan amaun bahan perasa.
4. SUP ISI KETAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk sup yang lebih bertekstur, anda boleh gunakan jagung tongkol menggantikan jagung dalam tin. Pilih jagung manis untuk rasa sup yang sedap.
5. SUP AYAM THAILAND
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jangan biarkan kulit limau nipis di dalam sup untuk mengelakkannya dari menjadi pahit. Seeloknya, hanya masukkan perahan limau nipis sahaja tanpa kulitnya.
6. SUP IKAN SAWADEE-KA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Sesetengah resipi di Thailand menggantikan penggunaan limau nipis dengan belimbing buluh.
7. SUP BEBOLA DAGING
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika bebola daging yang digunakan mempunyai bau yang ‘kuat’, anda boleh perahkan limau nipis atau masukkan cuka ke dalam sup.
8. SUP SAYUR DIET
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Anda boleh mempelbagaikan pilihan sayur-sayuran yang mahu digunakan dalam resipi ini.
9. SUP TELUR GOYANG DAN SUHUN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk telur yang sempurna, gunakan api sederhana panas supaya kuningnya cair dan bahagian putihnya masak elok.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Dah nak Raya Cina ni memang sajian Cina jadi lebih popular dari biasa. Penggunaan sos tiram, kicap, halia memang sinonim dalam masakan ni
Ni min kongsikan 5 sajian Cina popular, buat sendiri lagi puas hatikan
1.STIR FRIED BLACK PEPPER BEEF
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’ 3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali. 4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar. 5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa 6. Apabila daging empuk, padamkan api.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis da goreng Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF: Untuk melembutkan daging , perapkan dengan gula, garam dan minyak masak dan biarkan untuk 2- 3 jam.
2 .STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF :Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Terima kasih :FIRMAN PAIZI@FAUZI, CHEF DANIEL SOON, CRG CHICKEN RICE GUYS, 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor
3. LALA CILI PADI
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Didihkan air dan rebus lala dalam 20 saat, angkat dan toskan. 2. Panaskan minyak masak, masukkan halia, bawang putih, cili padi yang diketuk. 3. Tumiskan hingga wangi. 4. Masukkan secawan air, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan kedalamnya 5. Akhir sekali kacau dan gaulkan bersama lala sebentar, serta padamkan api segera.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Makanan laut Keistimewaan : Lala dimasak stail cina , penggunaan cili padi memberi rasa pedas Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF:Rebus lala jangan melebihi 20 saat, dan kacau sebentar sahaja bersama rencah untuk mengekalkan rasanya yang berjus dan lembut
4. SOTONG TIGA WARNA
BAHAN-BAHAN :
Bahan sos Cheong Zeng :
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
Bahan sos Ceng Poa :
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali. 2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air . 3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api 4. Sajian siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Makanan laut Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
5. ITIK SHAO YA
BAHAN-BAHAN :
Bahan sos itik :
Bahan untuk itik :
CARA MEMASAK : 1. Masukkan air dan kesemua bahan-bahan di atas kecuali kanji/tepung kentang ke dalam kuali. 2. Biarkan mendidih dan masukkan tepung kentang untuk memekatkan kuah. Ketepikan sos. 3. Kemudian masukkan empat senduk air dan dua sudu makan madu tadi ke dalam kuali dan masukkan itik (jangan dipotong dahulu). 4. Biarkan mendidih dan siramkan dengan kerap ke atas itik sehingga berwarna perang. 5. Angkat dan toskan, gantung biar kering 6. Kemudian pijarkan minyak masak di dalam kuali lain. 7. Masukkan itik dan goreng ‘deep fried’, goreng kira-kira 10 minit. 8. Apabila sudah masak angkat, angkat dan gantung hingga minyaknya kering. 9. Kemudian siramkan dengan sedikit minyak bijan. 10. Potong itik kepada beberapa bahagian sebelum menghidang dan hidangkan bersama sos yang dimasak sebelum ini.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Didih dan ‘deep fried’ Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Rasa ala itik salai,berjus dan lazat dimakan bersama sos
Terima kasih : Restoran Adam Lai, Seksyen 15
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Siapa yang dah pernah cuba,mesti tahu kesedapan ayam ni.Ayam goreng ni ratah begitu sahaja pun sedap. Aroma serai menyedapkan rasa ayam ini, gerenti tak cukup satu.
Kepak Ayam Goreng Serai Thai
Bahan-bahan:
½ kilo kepak ayam (dicuci bersih)
2 batang serai (dipotong 2cm dan ditumbuk hancur menggunakan lesung batu)
1.Sediakan mangkuk atau bekas ,masukkan ayam dan kesemua bahan(kecuali daun limau purut),serta bahan yang dikisar halus.Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
2.Panaskan minyak,agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti.
3.Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng 5- 7 minit.Kemudian angkat dan rehatkan 3 minit .Gorengkan semula ayam tadi 1-2 minit dengan minyak panas yang sama.
4.Apabila ayam sudah masak,angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi.Ratakan ayam bersama daun limau purut.