Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh + sedikit gula pasir)
2 cawan air panas
3 cawan tepung gandum-beli online di sini
1 peket yis segera (11g)-beli online di sini
Cara memasak:
1.Air panas dan gula merah disatukan dan dikacau hingga gula larut-tapis dan biarkan seketika hingga suam.Kalau nak dimasak terus pun boleh.
2.Pastikan larutan gula merah masih suam ketika dicampurkan dengan tepung dan yis supaya adunan dapat mengembang dengan jayanya.
3.Perap lebih kurang selama 1 jam.Bila dah kembang,adunan tak perlu dikacau.
4.Setelah kembang,kukus adunan dalam loyang atau dalam acuan kecil-kecil sehingga masak.(dalam acuan kecil ni dalam 15minit)
***kukusan panaskan hingga mendidih.
***acuan sapu dengan sedikit minyak.
Kredit: Sabariah Mehat
Resipi Puding Jagung Lembut Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Seri Muka Kacang Merah Teksturnya Lembut &Kenyal. Rasa Kacang Merah Memang Tak Jemu Makan
Pelbagai jenis kuih tradisional dan salah satu yang menjadi kuih kegemaran ramai ialah kuih seri muka. Kuih ini juga boleh dihasilkan daripada bahan seperti ubi, labu ,kentang atau kacang merah. Dah biasa dengan kuih seri muka pandan, kita buat seri muka kacang merah pula. Tekstur lembut dan kenyal-kenyal dengan rasa kacang merah pasti tak jemu makan.
Seri Muka Kacang Merah
(loyang 9×9)
Lapisan bawah
350g pulut-basuh dan rendam antara 30 minit-1 jam.Kemudian toskan.
Santan-sama paras dengan pulut kalau pulut dah masuk dalam Loyang.Kalau guna santan kotak tambahkan 1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam-masuk dalam pulut yang sudah letak santan tadi dan gaul rata. Boleh letak daun pandan,kemudian kukus dalam 20-25 minit.Sementara tunggu,boleh siapkan lapisan atas.
Lapisan atas
800 ml santan-kepekatan ikut suka.Semakin lemak semakin sedaplah santan asli lagi sedap.
kacang merah dalam tin-saya guna 1/2 saja.Terpulang nak guna 1 tin pun boleh saja. Kalau nak guna airnya,kena kurangkan santan.Maknanya bahan cair jangan lebih 800 ml.Ambil sebahagian santan untuk kisar kacang merah ni, nak hancur mana terpulang.
2 biji telur
175 g tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
25 g tepung ubi (boleh juga guna tepung jagung)-BELI ONLINE DI SINI
230 g gula
1 sudu kecil garam
pewarna merah-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Pukul telur dengan whisk.Masuk baki santan dan tepung semua ditapis.
2.Kemudian masukkan kacang merah yang sudah dikisar tadi.
3.Masukkan gula dan garam juga sedikit pewarna merah.
4.Masak hingga naik wap. Sebelum tuang atas pulut, pastikan pulut itu dipanaskan semula selepas dipadatkan.
5.Kemudian tuang lapisan atas.InshaAllah licin permukaannya
6.Kukus dalam 20 minit. Sudah masak jangan terus angkat turun.Biar atas pengukus terbuka 3-4 minit baru angkat turun(itu cara saya..lain orang lain caranya)
selamat mencuba.
*Ni tip nak hilangkan bau hanyir telur. Saya letak air daun pandan dalam 2 sudu besar.Berkesan nak hilangkan bau hanyir telur. Kalau buat perisa apapun saya letak juga air daun pandan. Lebih berkesan dari esen vanila.
Kredit: Sueosman Solo
ADA YANG NAK MEMBELI BLENDER BARU. BOLEH LIHAT DI SINI.
Hanya Guna Sukatan Cawan, Ini Cara Mudah Nak Buat Kuih Kaswi
Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
Resipi Popia Sira Sambal Sedap, Sekali Buat Dapat 50 Biji
Anda suka makan Popia Sira Sambal? Ni ada resipi mudah, sedap dan ringkas perkongsian saudari NoraFiza Kamarin yang boleh dicuba. Istimewanya resipi ni, sukatannya adalah untuk 50 biji popia. Sesuai sangat dijadikan sajian jamuan atau untuk jualan. Senang nak agak kalau dah ada sukatan macam ni. Jom cuba buat. Pasti puas hati.
RESIPI POPIA SIRA SAMBAL UNTUK KUANTITI 50 BIJI
BAHAN – BAHAN ( untuk 50 biji popia):
- 1 paket kulit popia( 50 keping)
- 1 biji sengkuang saiz sederhana
- 3 batang lobak merah saiz sederhana
- 2 sudu makan udang geragau
- Sedikit serbuk perasa
- Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan sengkuang dan lobak merah kemudian sagat panjang-panjang.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Kemudian tumis sengkuang. lobak merah dan udang geragau. Perasakan secukupnya. Bila dah layu, angkat.
3. Tos dan sejukkan bahan tumisan tadi di dalam raga berlubang supaya lebihan air dari bahan-bahan tumis dapat dibuang. Jika inti tidak kering, kulit popia akan koyak dan tidak rangup.
4. Bila inti sudah kering, boleh mula menggulung. Sudukan inti diatas kulit popia dengan secukupnya. Pastikan tidak terlalu banyak.
5. Gulung popia jangan terlalu ketat atau padat. Sapu air pada hujung gulungan supaya gulungan tidak terbuka.
6. Panaskan minyak masak dan goreng popia menggunakan api sederhana.
7. Bila dah garing, toskan popia dan biarkan sejuk sebelum disira.
BAHAN SAMBAL SIRA ( 50 biji):
- 5 sudu makan cili kisar ( kisar: 10 tangkai cili kering + 1/2 labu bawang putih + air ( paras-paras bahan sahaja). Kisar halus & ambik 5 sudu makan dari bahan kisar ni.)
- 15 sudu makan @ 1 1/2 cawan kopi gula pasir
- 2 sudu makan sos cili
- 1 sudu teh serbuk perasa
- 2 sudu makan bijan
- 5 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan serbuk perasa, gula, sos cili dan bijan. Kacau hingga pekat dan berbuih. Pastikan masak guna api sedang sahaja. Jangan tambah air.
3. Bila sambal sudah pekat dan meletup-letup, matikan api dan biarkan suam.
4. Bila sambal sudah suam, masukkan popia goreng dan gaul sampai rata.
5. Susun popia di dalam dulang atau talam. Pastikan ia tidak bertindan atau bertindih-tindih. Ia bagi memastikan popia kekal rangup. Bila dan sejuk, barulah boleh disusun dalam bekas.
6. Sedia untuk dinikmati.
INFO:
1. Pastikan tidak memasukkan air di dalam sambal kerana sudah ada air dalam kisaran cili.
2. Gula memang guna lebih berbanding cili. Ia merupakan tip supaya popia kekal rangup. Sos cili pula bagi menghasilkan sambal yang cantik berkilat.
3. Pastikan sambal suam atau sejuk sebelum digaul bersama popia. Ia bagi memastikan popia tidak cepat lembik.
4. Bahan inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing seperti ayam, daging, udang, kubis atau tauge. Cuma pastikan inti di tos hingga kering sebelum digulung dalam kulit popia.
Kredit resipi & foto: NoraFiza Kamarin
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Tauhu Fantasi Dengan Hanya Lima Langkah Mudah, Rasa Confirm Sedap
Resipi Tauhu Fantasi ini sangat lembut dan asyik bila dimakan. Bahan Tauhu Fantasi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Sesuai untuk dimakan seisi keluarga dan pastinya digemari ramai. Ini resipi cara membuat Tauhu Fantasi seperti yang dikongsikan oleh Wan Kasmawati Wan Husain
RESIPI TAUHU FANTASI
BAHAN-BAHAN:
200 gm tauhu (dilenyek)
1 biji telur ayam
12 biji telur puyuh (direbus)
1 biji putih telur (dipukul)
50 gm lobak merah (disagat)
2 batang sosej (dicincang)
1 batang daun bawang (dihiris halus)
1/2 sudu kecil garam halus (secukup rasa) – beli online
1 sudu kecil lada hitam – beli online
*Minyak masak untuk menggoreng
Hiasan:
Cili padi merah
Daun ketumbar
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan, kecuali putih telur. Gaulkan sebati.
2. Sudukan adunan k edalam acuan kuih lompang, dan letakan sebiji telur puyuh dan tekan sebahagian telur ke dalam.
3. Kukus selama 15 minit. Keluarkan tauhu dari acuan.
4. Panaskkan minyak. Celupkan tauhu ke dalam putih telur yang telah dipukul.
5. Gorengkan hingga keperangan. Angkat dan toskan.
6. Hidang Tauhu Fantasi semasa panas. Sedap dicicah bersama sos cili Thai atau pun sambal kicap.
Sumber kredit: Wan Kasmawati Wan Husain
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Sedap & Mudah. Resipi Ikan Bakar Asam Jawa Ni Memang Kena Cuba!
Resipi Tempoyak Kacau Daun Kayu Paling Mudah, Ratah Macam Tu Je Pun Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official