Cuaca panas begini bila dihidangkan dengan agar-agar sirap ros terasa nyaman tekak. Dah lama betul tak buat agar-agar lejen ni. Simpan dalam peti sejuk, potong untuk sekeluarga makan. Pasti tak sedar habis sepinggan.

Agar-agar Sirap Ros

Bahan-bahan:

20g agar-agar tali-beli online di sini

6 cawan air

1/2 cawan gula

Sedikit gula batu

3/4 cawan sirap berperisa ros (dah sedia manis)

IKLAN

3-4 helai daun pandan

Secubit garam

 Cara memasak:

1.Masak agar-agar dengan air hingga larut.Kacau.

2.Masuk gula dan gula batu,kacau lagi.

IKLAN

3.Masuk sirap berperisa ros, daun pandan serta secubit garam

4.Kacau-kacau,biar ia masak hingga mendidih.

5.Tapiskan dalam loyang 8/9. Biarkan beku,sejukkan dalam peti sejuk

6.Potong ikut citarasa sedia untuk dihidang

Kredit: Zura Zul

IKLAN

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

Buat Susu Pekat Manis Hanya Guna 3 Bahan

Resipi Puding Jagung Lembut Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI