Apam Kampung memang punya ramai peminat. Lebih-lebih lagi kalau resipi yang dikongsi sangat mudah dan hasilnya begitu gebu. Teruja! Bagi anda yang tercari-cari resipi Apam Kampung yang sedap, gebu dan elok bersarang, resipi perkongsian saudari Noriza Awang Hamat ni antara yang terbaik. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI APAM KAMPUNG GEBU BERSARANG
BAHAN A:
1/2 cawan gula pasir – beli online DISINI
2 keping nise / gula Melaka – beli online DISINI
1 sudu teh garam – beli online DISINI
2 helai daun pandan – disimpul – beli online DISINI
2 cawan air
BAHAN B:
Ads
3 cawan tepung gandum – beli online DISINI
1 paket yis mauripan – beli online DISINI
BAHAN C:
Kelapa putih parut
Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan-bahan A. Masak sehingga gula hancur. Kemudian sejukkan.
2. Gaulkan sebati kedua bahan B. Kemudian masukkan air gula yang disejukkan tadi. Kacau hingga sebati kemudian perap selama 1 jam.
Suka makan Bread Butter Pudding? Saudari Syazwany Bakri ada kongsikan resipi Puding Roti versi bakar yang beliau gunakan untuk jualan. Bolehlah anda cuba nanti.
RESIPI BREAD BUTTER PUDDING (VERSI BAKAR)
BAHAN PUDING:
1 paket roti saiz besar
3-4 cawan susu segar @ full cream
3-4 biji teur gred A
3-4 sudu makan gula – boleh ubah suai ikut tahap kemanisan yang disukai
Esen vanilla secukupnya
3-4 sudu makan mentega – cairkan
Topping: buah campur, kekacang atau cip coklat
CARA MEMASAK: 1. Campurkan susu, telur, gula dan esen vanilla. Pukul guna pemukul tangan ( whisk) hingga sebati. 2. Tapis campuran telur tadi. Kemudian masukkan mentega cair. Kacau sebati. 3. Ambil roti dan potong empat supaya menjadi kepingan kecil. Susun dalam bekas atau loyang bersesuaian. 4. Tuang bahan campuran puding tadi hingga rata. Tekan sedikit guna spatula supaya ia meresap pada roti. 5. Tabur topping dan bakar selama 30-40 minit atau hingga keperangan pada suhu 150C-180C (masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing).
BAHAN SOS KASTAD:
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastad
1/2 cawan air
3-4 sudu makan gula – ikut citarasa masing-masing
Sedikit esen vanilla – lebih sedap jika guna creamy vanilla
CARA MEMASAK: 1. Campur tepung kastad bersama air. Larutkan. 2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain. Masak guna api perlahan hingga pekat. Pastikan selalu dikacau supaya tidak hangus dan berketul. 3. Sedia untuk dihidangkan bersama puding roti.
INFO: 1. bungkus roti paket panjang boleh dapat 6 bekas kecil puding roti. 2. Jika guna loyang saiz 9 inci, boleh guna roti sandwic paket kecil.
Teringin makan samosa tetapi tak tau macam mana nak buat? Kami kongsikan cara buat samosa menggunakan kulit popia yang cukup mudah. Jika anda ikut step-by-step ini, gerenti jadi. Boleh juga buat lebih dan frozenkan. Bila nak makan, boleh terus goreng sahaja. Boleh juga dijual kepada rakan-rakan sebagai pendapatan tambahan.
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.
2. Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.
3. Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
4. Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan. Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi, kemaskan lipatan dengan menyapu sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.
5. Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng samosa hingga kuning keperangan.
6. Siap.
Jika anda mencari KUALI NON STICK, boleh klik DISINI.
Kek pisang ni memang ramai peminatnya. Nak buatnya pun mudah dan tak sesusah disangka. Mengikut resipi yang dikongsi oleh saudari Aliah Yahaya Alia ini, beliau membuat kek pisang dengan hanya menggunakan blender. Tapi, nampak gebu dan sedap kan? Jom cuba buat sendiri.
KEK PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
4 biji telur
8 biji pisang emas (saya guna pisang berangan dalam 5-6 biji)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan oven dahulu dalam 10-15 minit dengan suhu 160-170°c
2. Campur tepung gandum, baking powder dan baking soda. Ayak dan asingkan.
3. Sediakan pengisar. Masukkan telur, gula dan garam. Kisar hingga kembang.
4. Masukkan minyak, kisar lagi.
5. Masukkan pisang, kisar hingga halus. Asingkan bahan ini ke dalam 1 mangkuk besar.
6. Ambil tepung yang diayak tadi, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan yang dikisar tadi. Gaul sebati. Jangan gaul lebih-lebih, asalkan sebati.
7. Lenserkan loyang. Lapik baking paper dan bakar 160-170°c selama 45-50 minit mengikut oven masing-masing.