Aneka resipi kek simple, sesuai untuk ‘beginner‘. Jika anda teringin nak makan kek, anda boleh cuba buat sendiri di rumah. Lebih berbaloi kerana boleh dibuat ikut selera dan boleh makan sepuasnya. Kek yang simple boleh jadi extra sedap jika dibuat bersama anak-anak.
Resipi kek simple yang RASA sediakan ni sangat mudah dibuat dan tidak makan masa. Sesuai untuk anak-anak yang baru nak belajar buat kek. Tunggu apa lagi, jom kita cuba!
Teringin pula dan merasa kek buah buatan sendiri. Kalau beli pun tidak memenuhi cita rasa.Resipi kek buah ada pelbagai. Ini antara yang min kongsikan untuk korang cuba.
Bahan A
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
250g (1buku) butter
500g mix fruit
– panaskan gula dlm kuali hingga berwarna perang gelap (guna api kecil)
– masukkan air panas perlahan2 dan masak semula hingga gula larut.
– masukkan butter dan kacau hingga butter cair.
– masuk pula mix fruit,masak hingga mendidih
angkat dan biarkan sejuk.
Bahan B
325gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan) -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh soda bikarbonat-BELI ONLINE DI SINI
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (jika suka)
– ayak bahan2 3 kali
– masukkan ke dalam adunan A sikit-sikit sambil dikacau hingga rata.
Bahan C
3 biji telur gred A
1 sudu teh perisa oren
Cara memasak:
1.Pukul telur hingga kembang berbuih,masuk dlm adunan tadi dan kacau hingga rata.
2.Boleh tambah 2 sudu besar sunquick jika suka.
3.Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan dialas baking paper. (jika guna acuan plastik,sapu minyak sahaja)
4.Tutup loyang dengan plastik atau aluminium foil supaya wap dr penutup kukusan tak jatuh atas kek.
5.Pastikan air kukusan sudah mendidih baru kukus kek.
6.Kukus kek selama 2 jam.
7.Sejam yang pertama kukus guna api sederhana,sejam yang kedua guna api kecil.
8.Tunggu sejuk baru potong.
Kredit: Maz Abdul
ADA YANG NAK MENUKAR PERIUK KUKUS BARU? BOLEH BELI DI SINI.
Menikmati manisan di akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap yang memuaskan. Sebab itu, kebiasaannya hidangan manisan seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka manisan seperti bubur dan pengat yang mudah disediakan ini. Buat sendiri lebih jimat dan dijamin bersih.
KOLEKSI RESIPI MANISAN HOMEMADE PALING MUDAH BUAT UNTUK BERBUKA
1. BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT: • 100gm tepung pulut • 50gm kelapa parut • 30gm gula merah/melaka • Sedikit air • Garam secukup rasa • 1 sudu makan minyak masak • 1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH: • 1 helai daun pandan • 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus • 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 100gm gula pasir • 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya • 650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan. 2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh. 3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula. 4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi. 5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 6. Manisan ini siap untuk dihidangkan.
2. BUBUR LABU DAN CHA-CHA
BAHAN-BAHAN: • 100gm cha-cha • 100gm labu yang telah dipotong • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 600am air • 1 helai daun pandan • 2 sudu makan sagu mata ikan | basuh dan toskan air • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus cha-cha sehingga agak kembang, kemudian masukkan labu. Masaklah sehingga empuk. 2. Setelah empuk masukkan sagu, gula, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH: • 100gm tepung ubi kayu |untuk doh • 1 cawan air |untuk doh • 1-2 titis pewarna merah • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna ungu • 1 sudu teh air kapur • 1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 100gm gula pasir • 50gm gula merah/melaka • 1 sudu makan tepung ubi |untuk kuah • 1 helai daun pandan |simpul • Sedikit garam • 600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan. 2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh. 3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat. 4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan. 5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat. 6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
4. ASAM GUMPAL
BAHAN INTI ASAM GUMPAL: • 100gm kacang hijau • 1 keping gula melaka • 1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN: • 100gm biji sagu • 2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 2 cm halia yang dihiris halus • 1/2 sudu teh halba • 1/2 sudu teh garam • 1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan. 2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak. 3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 4. Angkat dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
5. BUBUR NANGKA BERSAGU DAN KELADI
BAHAN-BAHAN: • 200gm keledek |potong dadu • 200gm keladi |potong dadu • 4-5 biji isi nangka |carik kasar • 50gm sagu mata ikan |basuh dan ditoskan airnya • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keladi hingga empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 2. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, masukkan isi nangka dan kacau perlahan. Biar mereneh seketika dan tutup api. 3. Angkat dan manisan sedia untuk dihidangkan.
6. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN: • 100gm barli • 200gm keledek yang dipotong dadu • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
7. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN: • 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu • 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu • 50gm ubi kayu yang dipotong dadu • 50gm ubi keladi yang dipotong dadu • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk. 2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
8. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN: • 100gm tepung pulut • 1-2 titis pewarna merah • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna kuning • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 400gm air | kuah santan • 600gm air | untuk rebus butir nangka • 1 helai daun pandan |simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak. 2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka. 3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan. 4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidang.
9. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN: • 2 biji pisang nangka | bentuk bunga • 1 keping mi siput • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang. 2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
10. PENGAT KELADI, PISANG & KELEDEK
BAHAN-BAHAN: • 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga • 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan |simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang. 2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. 3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
11. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN: • 100gm tepung gandum • 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna merah • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak. 2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. 3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis. 4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan. 5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi. 6. Manisan ini sedia untuk dihidangkan.
12. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN: • 100gm biji buah delima • 250gm santan pekat • 450gm air • 100gm gula atau secukup rasa • 1 1/2 sudu teh tepung jagung • 1/2 sudu teh garam • 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK: 1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’ 2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api. 3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan. 2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul. 3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
14. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN: • 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan. 2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
15. BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN: • 1 tongkol jagung manis | dihiris • 100gm kacangf merah @ kidney beans |rebus hingga empuk • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 400gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar. 2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Tak kiralah pagi atau petang, popia goreng memang snek atau kudapan yang cukup digemari, Selain popia basah, popia goreng memang kesukaan rakyat Malaysia. Satu lagi yang cukup popular adalah popia sira.
Ni min kongsikan resipi popia yang dikongsikan dari resipibbonda.my , radiatussoleha dan ciksuAdah Razali
1. POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
Bahan B :
Cara Membuat: 1. Tumis bahan A, bila dah naik wangi masukkan carrot dan ayam. Tumis dan kacaukan, bubuh garam dan dan kiub ayam sekali. 2. Bila dah masak, masukkan cendawan dan krim cendawan. Akhir sekali, masukkan keju dan kacau sebati. Dah boleh tutup api, masukkan dalam bekas bila dah sejuk. Cara Membungkus Popia: 1. Sediakan kepingan kulit popia, bentang kat atas pelapik atau dulang. 2. Ambil 1 sudu inti, letak kat ujung kulit popia tu dan lipat atas, kiri, kanan sampai ujung lekatkan dengan telur atau bancuhan tepung gandum. 3. Ulang sampai habis. Panaskan minyak goreng sampai keperangan, bolehlah angkat dan toskan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Radia Tussoleha dari FB Group MAHN
2. POPIA INTI AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
BAHAN SOS :
Cara Membuat: 1. Kisar jejari ketam bersama keju cedar. Kisar sampai bahan sebati dan bersatu. 2. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun bawang. 3. Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia. 4. Masukkan isi ketam dan keju tadi dan gulung kulit popia. Ulang sehingga habis. sedia untuk menggoreng. 5. Untuk sos cili, kisar kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan. 6. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung. Kepekatan ejas sendiri yer. 7. Bila dah siap menggoreng popia dan sos sudah terhidang, barulah boleh tabur biji bijan ke dalam sos supaya nampak lebih menyelerakan.
Kredit foto dan reipi : resipibonda.my
3. POPIA SIRA KARI
BAHAN-BAHAN :
Bahan Sira :
Cara Membuat: 1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan daun kari, tumis hingga bawang putih masak. 2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak juga atau pecah minyak. Selalu kacau untuk elakkan bawang dan cili boh hangit. Guna api sederhana. 3. Bila dah pecah minyak, masukkan gula. Masa ni terus perlahankan api (sangat-sangat penting untuk elakkan gula hangus). 4. Kacau hingga gula larut, masukkan popia yang dah siap digoreng. Gaul sebati bagi meresap semua bahan tumis. 5. Masukkan bijan, kacau 2-3 minit. Boleh tutup. Pindahkan dalam bekas besar, sejukkan dan terus masuk dalam bekas kedap udara.
Resepi Oleh: CiksuAdah Razali
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!